Uzmanlar,Huzurlu bir tatil için uyarıda bulundu

Besin zehirlenmesi, turist ishali, kolera, tifo, sarılık, sıtma, sarı humma, zatürre gibi hastalıklar tatilcileri tehdit ediyor... Uzmanlar, Bir tatlı huzur almak❠için çıkılan tatilde, içinizin rahat olması için almanız gereken tedbirleri

Besin zehirlenmesi, turist ishali, kolera, tifo, sarılık, sıtma, sarı humma, zatürre gibi hastalıklar tatilcileri tehdit ediyor... Uzmanlar, Bir tatlı huzur almak❠için çıkılan tatilde, içinizin rahat olması için almanız gereken tedbirleri açıkladı.


Son günlerde neredeyse herkesi bir tatil telaşı almış durumda. İşte bu telaş, zaman zaman tatilcilere yurt içinde ve yurt dışındaki seyahatlerinde bazı hastalıklarla karşılaşabilecekleri riskini unutturuyor. Seyahat süresinde veya sonrasında tatilcilerin besin zehirlenmesi, turist ishali, kolera, tifo, sarılık, sıtma, sarı humma, zatürre gibi hastalıklara yakalanmaları söz konusu... Bu hastalıkların gelişmesinde seyahat şekli, bölgenin mikrobik yapısı ve tabiat şartları önemli rol oynuyor. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, tatile çıkacak olanlara seyahat hastalıkları ve alınabilecek tedbirler konusunda tavsiyelerde bulunarak şu bilgileri verdi:


Havuz ve deniz suyu yutulmamalı. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla yıkanmalı. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları takılmalı. Göz enfeksiyonlarını önlemede su altı gözlüğü veya maskeleri kullanılmalı. Lağım karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzülmemeli...

LEJYONER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ


Tatilde karşımıza çıkabilecek bir diğer hastalık ise `Lejyoner Hastalığı`dır. Bu hastalık `Legionella pneumophila` adlı bakterinin yol açtığı bir akciğer enfeksiyonudur. Bu bakteri göller, nehirler ve akarsular gibi yüzey sularında, termal su banyoları ve çamurların normal florasında bulunur. Sudaki bu bakterilerin solunum sistemiyle akciğerlere ulaşması sonucunda enfeksiyon gelişir. Bu hastalığın belirtileri, bakteri alındıktan 2-10 gün sonra ortaya çıkar ve ani başlar. Öncelikle halsizlik, yorgunluk ile başlayan şikayetlere ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı eklenir.


KİRLİ SULARDA HEPATİT RİSKİ


Tatilde bir diğer dikkat edilecek risk ise Hepatit A enfeksiyonudur. Hepatit A, insan dışkısı, lağım suları ile kirlenmiş (Kontamine olmuş) suların içilmesi ve bu sularla yıkanmış yiyeceklerin tüketilmesi ile bulaşır. Klinik belirti ve bulgularla seyreden akut Hepatit A enfeksiyonunda sıklıkla halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, sarılık, koyu renkli idrar, baş ağrısı, açık renkli dışkı, ishal, kas-eklem ağrıları ve üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, nezle) görülür.


İshale karşı nasıl mücadele edilmeli?


İshale bağlı gelişen sıvı ve tuz kaybı oldukça önem taşımaktadır. Ev ortamında da hazırlanabilen; 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konarak karıştırılır. Her ishal sonrası mutlaka olmak üzere hastaya içebildiği kadar sık aralarla içirilir.


Tatilde beslenme nasıl olmalı?


Yolculuklar sırasında sulu ve hafif gıdalar tercih edilmesi gerekmektedir. Diyabetiklerin düşük kan şekerine karşı yanlarında kurutulmuş meyveler veya kurabiye gibi yiyecekler bulundurmaları önerilir. Et ve balık iyi pişirilmeli ve sıcakken tüketilmelidir. Yaz ishalleri mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkmaktadır.


Yolculukta neler yapılmalı?


>> Bol su için... Kafeinli içeceklerden uzak durun


>> Kısa aralıklarla uyumaya çalışın... Bol, terletmeyen ve rahat giysiler giyin...


>> Oturduğunuz yerde basit bacak ve ayak egzersizleri yapın, dar ayakkabı ve çorap giymeyin...


>> Saat başı yolculuk ettiğiniz taşıtın koridorunda kısa yürüyüşler yapın...


>> Mümkünse yolculuktan hemen önce doktorunuza danışarak bir Aspirin alın.


HAVUZLARA DİKKAT!


Birçok kişinin ortak kullanım alanı olan yüzme havuzları en çabuk kirlenebilen alanlardır. Birçok bakteri, virüs ve parazit bu kirliliği doğurur. Suya karışan pek çok mikrop, suyun yutulması ile kişilerde ishal tablosu oluşturur. Ayrıca havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit dediğimiz göz enfek-siyonuna sebep olur. Suya atlarken burun tutulmalı veya tıkaç kullanılmalı.
 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI