Vatandaşın para harcamadığı sistemi oluşturduk

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, adaletli performans sistemiyle hekimlerin haklarının verildiği, vatandaşın cebinden para harcamadığı bir sağlık sistem oluşturduklarını kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, adaletli performans sistemiyle hekimlerin haklarının verildiği, vatandaşın cebinden para harcamadığı bir sağlık sistem oluşturduklarını kaydetti.

TBMM Genel Kurulu'nda 2012 Bütçe Yasa Tasarı'nın görüşmeleri devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşülmesi sırasında eleştirileri cevaplandıran Bakan Akdağ, bugün performans sistemine, tam gün yasasına karşı çıkanlar bulunduğunu belirterek, "Evet, tam gün çalışma olsun. Üniversite hastanesinde çalışırken ayrıca muayenehane olmasın. Ondan sonraki kısmını tartışabiliriz. Performansı nasıl adaletli dağıtacağız, bunu tartışabiliriz ama bazı dostlar biz 'performans' dediğimizde 'dağıtalım gitsin' diyorsa, bunda da yokuz açıkçası.

Adaletli performans sistemiyle hekimlerin haklarının kendilerine verildiği, vatandaşın cebinden para harcamadığı bir sistem oluşturduk. Elbette bu sistemin aksayan yönleri olabilir. Bu yeni sistem geçmiş dönemlerdeki zulmün kaldırılmasıyla ortaya kondu. Bu zulüm dönemi bir daha geriye gelmeyecek" dedi.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNE 3 KAT FAZLA PAY

Bazı milletvekillerinin, 'sağlık hizmetlerine yeteri kadar kaynak ayrılmadığını' savunduklarını belirten Akdağ, bakanlığın uygulamalarında en iftihar edilecek şeyin koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem olduğunu söyledi. Akdağ, "Koruyucu sağlık hizmetlerine bütçeden, iktidara geldikleri döneme nazaran 3 kat fazla pay ayırdık.

Bu paraları ayırırsanız, bu paralarla birlikte personeli organize eder, yeni düzenlemeleri yaparsanız bugün ulaşılabilen sonuçlara ulaşırsınız. Sağlık sisteminde insanların para vermeden diyaliz hizmeti alamadığı, para vermeden organ nakli yaptıramadığı günler vardı ama AK Parti iktidarıyla geldiğimiz nokta şudur; vatandaşlarımıza sesleniyorum: Türkiye'nin neresinde olursanız olun, acil bir hastanız olduğu ya da yoğun bakımlık hastanız olduğu zaman hangi hastaneye giderseniz gidin sizden para talep edilmez.

Burada özel sektörün bir mecburiyet var. Türkiye'de özel sektör olarak hastanecilik yapıyorsanız, acil hastaya hizmet vermek zorundasınız. 'Katkı payları' diye bir bardak suda fırtına koparılmaya çalışılan rakamlar ise 10 liranın altındadır. 100 liradan, 500 liradan, 10 bin liradan bahsetmiyoruz, insaf kardeşim, insaf" dedi.

ANKARA'NIN SUYUNDA ARSENİK OLDUĞU İDDİASI


Akdağ, Ankara'nın suyunda arsenik olduğuna yönelik iddialarla ilgili olarak da, "Ankara'da şebeke suyunda hiçbir zaman arsenik seviyesi normal değerlerin üzerine çıkmadı. Evet, bir dönemde İzmir'in suyunda belediyenin yanlış politikaları sonucunda yüksek oranda arsenik vardı ama hükümet olarak verdiğimiz destek sayesinde bu risk de ortadan kalktı" dedi.

 

Manşetler