Yabancı heyetler, sosyal güvenlik sistemini inceliyor

Türkiye, sağlık ve sosyal güvenlik alanında çok sayıda reformu, peş peşe hayata geçirdi. Bu reformlar sayesinde halkın sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki memnuniyeti hızla arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2002'de yüzde 30 olan halkın memnuniyet oranı, 2011'de yüzde 65'e yükseldi. Yakalanan bu başarı, yurtdışında da dikkatle izleniyor. Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemi, birçok ülke için model olmaya başladı. Çok sayıda ülke, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) ziyaret ederek sistem hakkında bilgi alıyor. Yetkililer, sosyal güvenlik sistemini ülkeleri için model aldıklarını belirtiyor.

Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemini yakından izleyen ve model almak isteyen ülkeler arasında Bangladeş, Suriye, Malezya, Kırgızistan, Çin, Vietnam ve Güney Kore var. Bazı Avrupa ülkeleri de Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemini yakından inceliyor. Son olarak Güney Kore Ulusal Sağlık Sigorta Şirketi Başkanı Cgung Hyung Gun başkanlığında 8 kişiden oluşan heyet, BKG Başkanı Emin Zararsız'ı ziyaret etti. Cgung Hyung Gun, "2003 yılından bu yana Türk hükümetinin sosyal güvenlik ve sağlık alanına yönelik çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bu deneyimlerinizden faydalanmak için buradayız." dedi. Zararsız da, 9 yılda yapılan değişikliklerle Türkiye'nin birçok konuda dünyaya örnek olabilecek materyalleri ortaya koyduğunu anlattı.

Türkiye'nin sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaşadığı büyük dönüşümde iki kurum çok etkili oldu. Sağlık Bakanlığı, hastanelerin tek çatı altında toplanması gibi önemli adımlar attı. SGK ise özel hastanelerin bütün hastalara açılması, vatandaşın ilacını bütün eczanelerden alabilmesi, 18 yaşın altındaki herkese hiçbir ön şarta bağlı olmaksızın sağlık güvencesi getirilmesi gibi etkili uygulamalar yaptı. 2008'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile de bu alandaki çok sayıdaki adaletsizlik giderildi. Sosyal güvenlik şemsiyesi genişledi. Herkese sağlık güvencesi geldi.

İsa Yazar

Manşetler