Yapay Yaşam Gerçek mi Oluyor?

Amerikalı bilimadamları, yapay DNA'dan ürettikleri sentetik kromozomu içi boşaltılmış bakteri hücresine yerleştirdi. Ortaya yeni bir canlı çıktı.

Hücre çalışmalarında dev bir adım atıldı... Laboratuarda yapay, yaşayan hücre üretildi. Yapay DNA’nın keşfinden sonra, laboratuar ortamında kimyasal maddelerle üretilen bu DNA, hücre içine yerleştirildi.
Bazı çevreler, yapay canlı organizma üretme çalışmalarını etiğe aykırı bulurken, kimi çevrelerse, dönüm noktası niteliğindeki bu dev adımın, bilim açısından çığır açacak gelişme olduğu görüşünde.

İnsanın genetik haritasını çıkaran ilk bilim adamı olan Craig Venter, laboratuar ortamında bakterilerin DNA’sını kopyalayarak ilk yapay DNA’yı üretmişti.

Venter, yapay DNA üretimiyle ilgili olarak, "Hücre bilgisayar olarak görülürse yazılımı hazır, geriye sadece bu yazılımı yüklemek kalıyor" demişti.

Yapay yaşam araştırmalarıyla tanınan bilim adamı, "Artık yazılım da yüklendi, yaşamı bir türden başka bir türe, yazılımını değiştirmek suretiyle, aktarmayı başardık" diyor.

Yapay Canlı Üretildi
Craig Venter ve ekibi, insan ürünü DNA’ya sahip yaşayan bir hücre, yapay bir organizma üretti.

Yapay bir DNA programı, bir bakteri hücresine yerleştirildi. Hücrenin genetik kodu laboratuarda nasıl belirlendiyse, yapay DNA ile o şekilde davrandığı görüldü.

Bu hücrelerin, bölünerek çoğalmasıyla da her biri yapay DNA’ya sahip milyarlarca bakteri ürediği görüldü.

Böylece, ortaya tamamen yapay DNA tarafından kontrol edilen ’yapay bir canlı’ çıktı. Proje çerçevesinde 15 yıldır sürdürülen çalışmalar, 40 milyon dolara maloldu.

Biyolojik Silah Yapılabilir Endişesi
Yaşamı kolaylaştıracak çeşitli kullanım amaçları için doğada görülen biçimlerinden daha farklı şekilde işleyen organizmalar geliştirme imkânı doğuran çalışmalar, yapay canlıların biyolojik silah olarak kullanılabileceği endişesi doğuruyor.

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI