Yeni kalp merkezleri kurulması gündemde...

Türkiye'de nüfusun üçte birinde kalp hastalığı görülmesi Bakanlığı harekete geçirdi. Yeni kalp merkezleri kurulması gündemde...

3 milyondan fazla kişinin kalp hastası olması, her yıl bu rakama 4 yüz bine yakın hastanın eklenmesi üzerine Sağlık Bakanlığı kalp merkezleriyle ilgili planlamaya giderek yeni merkezler kuracak.

Açık kalp ameliyatı yapılan merkezlerin bölgesel dağılım ve erişim açısından yetersiz olması nedeniyle yeni merkezler açmayı planlayan bakanlık, kalp krizi geçiren bir hastanın ilk 90 dakikada bir kardiyolog tarafından görülmesini, 3 saat içinde de kalp merkezine ulaştırılmasını sağlayacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, insan kaynağı ve alt yapının verimli kullanımı için sağlık hizmeti verilen merkezlerle ilgili bir planlama çalışması yürüttüklerini söyledi.

Yanık, onkoloji, kalp ve damar cerrahisi, el cerrahisi, kemik iliği ve organ nakli, yenidoğan ve yetişkin yoğun bakım, genetik tanı merkezleri gibi özellik taşıyan kurumlarda atıl kapasite oluşmaması için planlamaya gidilmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Koç, bu planlamaya Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yanı sıra özel sektör ve üniversite hastanelerinin de dahil olacağını bildirdi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölümlerin üçte birinin kalp hastalıklarından kaynaklandığını, bunun çok yüksek bir oran olduğunu ifade eden Koç, ’’Her yıl bin kişiden 4-5’i, yani 390 bin kişi kalp hastalığına yakalanıyor, bunların 90 bini yaşamını yitiriyor, geri kalanı kronik hasta olarak hayatını sürdürüyor. Bugün 3 milyon 200 bin dolayında kalp hastası olduğunu tahmin ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

Öncelikli hedeflerinin kalp hastalıklarının önlenmesi olduğunu, bu oranların azaltılması için koruyucu hekimliğe önem verdiklerini vurgulayan Koç, bu önlemlere rağmen kalp hastalığına yakalananların tedavilerinin en iyi şekilde yürütülmesinin sağlanacağını belirtti.

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI