• BIST 9464.73
  • Altın 2488.762
  • Dolar 32.5953
  • Euro 34.7965
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

Papatya nedir? Faydaları nelerdir?

papatya.gif

 

Diğer İsimleri : Mayıs papatyası, Tıbbi papatya, Adi Papatya, Matricaria chamomilla

 

 

Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından olup 20-60 cm boyunda narin yapılı bir bitkidir. Sapları yuvarlak ve tüysüzdür. Yaprakları kanat şeklinde, oldukça narin ince, iplik gibi ve koyu yeşil renktedir. Ortada sarı tüpsü çiçekleri ile bunların çevresinde beyaz ya da sarı renkli dilsi çiçeklerinden oluşur.

 

Yetiştirildiği Yerler : Ana vatanı Türkiye olup hemen her yöresinde yetişebilir.Bahçelerde, çayırlarda, tarlalarda, kırlarda yetişir.

Toplanması - Saklanması : Çiçekleri Haziran - Ağustos aylarında toplanarak güneşte kurutulur. Kuruyan papatyalar kapalı kutularda saklanılır.

Bilinen Bileşimi : Papatyanın etkisini sağlayan oleum chamomillae(uçucu yağ), bisabalol, bisabalol oksit, amino asitler, chamuzelen, cadinen, capryl asid, cholin, fernesen, geroniol, pytosterin, nikotinik asid, yağ asitleri.

Faydaları :

Mideyi düzeltir, gazları giderir, vücuda rahatlık verir.

İshali önler. Kabızlığı giderir.

Basura faydalıdır.

Hazmı kolaylaştırır.

Ciğere kuvvet verir.

Şekerle içildiğinde erkekliğe kuvvet verir.

İştah açar.

Gripten kaynaklanan ağrılara iyi gelir, göğsü temizler.

Solucanı düşürür, böbrek taşlarını eritir.

Boğaz ve bademcik iltihaplarına, diş etlerinde olan apse ve iltihaplara faydalıdır. (aşağıda hazırlanan çay ile sıcak olarak gargara yapılır)

Akneye iyi gelir. (hazırlanan çay pamuk yardımıyla yüze sürülür.)

Uykusuzluğa iyi gelir, Yatıştırıcı, rahatlatıcı etkisi vardır.

Saçlara faydalıdır.

Regl söktürücüdür.

İdrar zorluğuna iyi gelir.

Kullanım Şekli - Çay : İki kahve kaşığı papatya çiçeği demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Hazırlanan çay süzülerek içilir.

Kullanım Şekli - Lapa : Bitkinin çiçekleri haşlanarak lapası hazırlanır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim