• BIST 9834.55
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

1 milyar dolarlık reçetesiz ilacı gördü Türkiye’ye yüklenecek

1 milyar dolarlık reçetesiz ilacı gördü Türkiye’ye yüklenecek
Omega Pharma Global 2. Başkanı Chris Staeuble, Türkiye’de reçetesiz ilaç pazarının 1 milyar dolara gideceğini belirterek, “Polonya ve Türkiye gibi ülkeler çok hızlı büyüyor” dedi.

TÜRKİYE’de reçetesiz ilaç sektöründe büyüme hedefleri olduğunu söyleyen Omega Pharma Global 2. Başkanı Chris Staeuble, “Sektör son dönemlerde hızlı bir büyüme yakaladı. 35 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Polonya ve Türkiye gibi ülkeleri üçüncü grup ülkeler kategorisinde değerlendiriyoruz. Bu ülkelerde pazar payları küçük olmasına rağmen pazar payıyla orantısız ölçüde yatırım yaparak hızla büyümeyi arzuluyoruz” dedi.

Türkiye cazip ülke

Türkiye gibi bir ülkede güçlü bir firmayı satın almanın kendileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Staeuble, şöyle devam etti: “Ekonomisi ve sağlık sektöründe yaşanan hızlı büyümeden dolayı sağlık yatırımı açısından Türkiye, dünyanın en cazip ülkelerinden biri. Bundan dolayı Türkiye’de yeni satın almalar ve yatırımlarla reçetesiz ilaç sektöründe büyümek niyetindeyiz. Bu doğrultuda Türkiye’de şirket satın almak istiyoruz. Satın alacak şirket arıyoruz. Bu şirketin illa ciro ve pazar payı açısından güçlü olması gerekmiyor. O sektöre hakim olması önemli. Satın alma için bir fırsat çıkarsa bunu değerlendiririz.”

Yüzde 15 büyüyor

Chris Staeuble, Türkiye’de de kısa ve orta vadede yerleşik markalar oluşturmayı istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Reçetesiz ilaç sektörü dünyada ortalama yüzde 5 civarında büyüyor. Büyüme Türkiye ve Rusya gibi ülkelerde yüzde 10-15 seviyelerinde gerçekleşiyor. Şu anda Türkiye pazarında 10 marka altında 50 ürün bulunuyor. Her yıl iki yeni markayı Türkiye’ye getirmeyi hedefledik.”

Sektör 1 milyar dolar

Türkiye’deki reçetesiz ilaç sektörünün 1 milyar doları bulduğunu belirten Omega Pharma Türkiye Genel Müdürü Murat Fis, “Omega Pharma 2010 sonu itibariyle 15 milyon liralık büyüklüğe ulaştı. Önümüzdeki 5 yıl içinde en büyük hedefimiz sektörde Türkiye’nin ilk 10 büyük firması arasında yer almak” dedi.

Yeni düzenleme yapmak gerekiyor

DÜNYADA reçetesiz ilaç sektöründe kilo verdiren ürünlerin payının yüzde 20 olduğuna dikkati çeken Omega Pharma Global 2. Başkanı Chris Staeuble, şöyle devam etti: “Reçetesiz ilaç sektöründe nüfusu az olan İsviçre’de bile 10 milyon Euro’ya varan bir ‘Çin malı’ ürünler piyasası bulunuyor. İsviçre’de bu kadarsa Türkiye’de herhalde bu rakam çok yüksektir diye düşünüyorum. Dünyada bu ürünlerin çoğu internet üzerinden satılıyor. Türkiye’de bu konuda net, yasal bir düzenleme yok. Reçetesiz ilaç sektörü dünyada 100 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de sektör önümüzdeki 5 yılda iki kat daha büyür.”

Yasayı anlamak için tercüman gerekiyor

TÜRKİYE’de hâlâ 1928 yılında çıkan yasanın söz konusu olduğunu belirten Omega Pharma Türkiye Genel Müdürü Murat Fis, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eski Türkçe ile yazılan bu yasayı anlamak için tercüme etmek gerekiyor. Mevzuatın, düzenlemelerin olmadığı bir alanda hareket etmek çok uluslu firmalar açısından çok güç. Türkiye’yi önümüzdeki dönemde üretim üssü yapma arzumuz var. Fakat düzenleme ve mevzuatın olmadığı bir ortamda bunu geliştirmek, bunu daha sonra ihraç etmek çok zor. Biz pazar büyürken kontrollü büyümesini istiyoruz. Mevzuatın gelmesi konusunda sesimizi yükseltelim ki ortada insanları kandıracak firmalar olmasın istiyoruz.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3434 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim