• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

112 acil taciz!

112 acil taciz!
Acil vakalara hizmet veren servisin İzmir'deki komuta merkezine bir günde gelen 15 bin çağrının 14 binini gereksiz, yanlış ve taciz amaçlı aramalar oluştuyor.

Türkiye'nin her yerinden ücretsiz aranabilen 112'yi çevirip küfür ve cinsel içerikli konuşmalar yapan sapıklar, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 112 Komuta Merkezi'nde telefonlara bakıp, vakaları değerlendiren kadın sağlık çalışanlarını bıktırdı. Müdürlük binasında yer alan Komuta Merkezi'ne 24 saatte gelen 15 bin çağrıyı yanıtlayıp acil durumdaki hastalara ambulans yönlendiren hemşire ve Acil Tıp Teknisyenleri (ATT), bir yandan da sapıklarla uğraşıyor. Aralarında 'kadrolu' sapıkların da yer aldığı kişilerin kendilerine küfür ettiğini, cinsel içerikli konuşmalar yaptığını anlatan sağlık çalışanları, "Bir günde 500 kez arayan sapıklar var" dedi. 112 sapıklarını önlemek amacıyla kurulan sistem bu kişilerin telefon numaralarını bir saatliğine "kara liste"ye alıp engelliyor. Ancak sapıklar, sim kartsız arama ile yine 112'ye ulaşıyor.

İSYAN EDİYORLAR
Komuta merkezinde görev yapanların kadın olması, sapık telefonlarının artırıyor. Bir günde gelen 15 bin çağrının 14 binini gereksiz, yanlış arama ve taciz amaçlı aramalar oluştuyor. İzmir'deki Komuta Merkezi'nde çalışan bir ATT, merkezde aynı anda 7 kadın sağlık çalışanının görev yaptığını belirterek, "Bazı günler 00.00'dan sabah 04.00'e kadar sapıkla uğraşıyoruz. Kadrolu sapıklar var. İsimlerini biliyoruz. İsimleri K. ve A. 10 çağrının 5'i küfür ve taciz. Acil ambulansa ihtiyaç duyan kişiler sapıklar yüzünden bize zamanında ulaşamıyor" dedi. Yetkililerin, olup bitenlere kulaklarını tıkamalarını istediğini öne süren ATT, sapıklarla mahkeme koridorlarında yüzyüze gelmemek için kişisel dava açmak istemediklerini belirtti. Merkez çalışanı bir kadın, "Şikayetçi olduğumuzda savcılık makamı, sapıkların adreslerini istiyor. Ancak hiçbir GSM şirketi müşterisinin adresini vermiyor. Adresi savcılık bulmalı, bu bizim işimiz değil" diye konuştu. Bir diğer çalışan ise, "Sapıkların ses tonunu dışarıda normal bir insandan duyduğumuzda da irite oluyoruz. Psikolojimiz bozuldu" dedi.

Sofuoğlu: Kadrolu olanlar bile var
İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, sapıkların aynı gün 500 kez 112'yi arayabildiğini ve kadrolu sapıkların bulunduğunu belirterek, "Çağrı merkezinde kadın çalışanlar görev yaptığı için bazı insanlar dalga geçmek, bir kadınla konuşmak veya başka nedenlerle 112'yi arayabiliyor. Bu kişiler arasında günde 300-500 defa arayanlar oluyor. Bu aramalar yüzünden telefonların meşgul tutulması gerçekten ihtiyacı olan hastanın hizmete ulaşmasını da engelliyor. Personelin motivasyonu bozuluyor. Taciz amaçlı arayan kişiyi kara listeye alarak kısa süreli 112'yi aramasını bloke edebiliyoruz. Bu süreyi fazla uzatmıyoruz. Çünkü taciz için arayan kişinin de amubulansa ihtiyacı olabilir. Bu şekilde arayanlar devlet görevini engelledikleri için suç işliyorlar. Birçoğunun adres bilgisine ulaşamıyoruz. 112 Yasası ile gereksiz ve sapıklık amacıyla arayanlara mükli amir tarafından yüksek para cezaları verilebilecek" dedi.

Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkanı Op. Dr. Recep Atçı ise, "Kurumlar, tacize uğrayan sağlık çalışanını 'Bu davadan bir sonuç çıkmaz' diyerek hukuki sürece yönlendirmiyor. Ülkemizde sinyalle bile adres tespiti yapabilecek altyapı varken, telefon numarası belli olan, cinsel tacizde bulunan kişilerin hakkında hukuki işlem yapılmaması vahimdir" dedi.

Yeni Asır

Bu haber toplam 2637 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim