• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

14 Mayıs Eczacılık Günü

14 Mayıs Eczacılık Günü
Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, Bu Yılki Eczacılık Günü'nü...

Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, Bu Yılki Eczacılık Günü'nü '2 Gün Sonra Yeniden Devreye Girecek Olan İlaç Takip Sisteminin Kaosu Altında' Kutladıklarını Belirterek, 'Eczaneler Can Çekişiyor' Dedi.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, bu yılki Eczacılık Günü'nü '2 gün sonra yeniden devreye girecek olan ilaç takip sisteminin kaosu altında' kutladıklarını belirterek, 'Eczaneler can çekişiyor' dedi. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Ankara Eczacı Odası'nın organizasyonuyla 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle Hacettepe Üniversitesi M Salonunda tören gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Selçuk Geçim, yaptığı konuşmada, eczacılığın mesleğinin doğadan, 1 molekülden ilaca kadar giden yolda büyük sorumluluk gerektiren bir meslek olduğunu söyledi.

Eczacıları yetiştiren bir üniversite olarak önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Geçim, bunlara ilişkin patent başvurusunda bulunduklarını belirtti. Sağlık ve eczacılık alanındaki büyük firmalardan, kendileriyle çalışmak için yoğun talep geldiğini anlatan Geçim, ayrıca bilimsel eserlerle de üniversitenin çalışmaları desteklediğini ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Demirezer de eczacılığın aslında insanlık tarihiyle birlikte başladığını, o dönemlerde de doğadaki bitkilerle insanların iyi edildiğini söyledi.

Eczacılık açısından 14 Mayıs 1839 tarihinin büyük bir önem taşıdığını, o tarihte bir eczacılık sınıfı açıldığını aktaran Demirezer, bu 171 yılın son 42 senesinde de Eczacılık Günü kutlamalarının yapıldığını belirtti.

Türkiye'de 2008 yılı verilerine göre 30 bin 725 eczacının bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunu eczane açanların oluşturduğunu dile getiren Ömür Demirezer, 'Talepten fazla uzman iş gücü var' dedi.

Eş değer ilaç uygulamasının eczacıya yeni bir şans verdiğini belirten Demirezer, eczacılara toplum içinde önemli görevler düştüğünü, insan sağlığının emanet edildiği sağlık çalışanları arasında eczacıların da yer aldığını kaydetti. Demirezer, 'Eczacının eczanelerin ticarethane değil, eczacıların sağlık çalışanı olduğunun bilincini taşıması lazımdır' diye konuştu. Demirezer, kalfaların yerine, özlenen biçimde, eczacıların beyaz önlükleriyle hastaları karşılayarak onlara ilaçlarla ilgili bilgi vermesinin önem taşıdığını da kaydetti.

- 'ACİL ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR'-

Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu ise Türkiye'de eczacıların önemli sorunlarla karşı karşıya olduklarını ve bu sorunların acil çözüm beklediğini söyledi.

'Bu yılki Eczacılık Gününü 2 gün sonra yeniden devreye girecek olan ilaç takip sisteminin kaosu altında kutluyoruz' diyen Ekincioğlu, eczane açarak eczacılık yapanların Cumhuriyet döneminin en kötü yıllarını yaşadıklarını savundu.

Eczacıların sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla meslek örgütü olarak her zaman uzlaşmadan yana olduklarını, ancak uzlaşma şansını bulamadıklarında eyleme döndüklerini dile getiren Ekincioğlu, 2005 yılından bu yana stok zararlarını eczacıların karşılamak zorunda kaldığını ifade etti. Eczacıların 'siyaset yapmakla suçlandığını', bunun da çok yanlış bir düşünce olduğunu belirten Ekincioğlu, şöyle konuştu:

'Eczaneler can çekişiyor ve acil önlem alınması gerekiyor. Can çekişen bir mesleğin mensuplarının siyaset yapmakla suçlanmadığı, eczacıların sağlık çalışanı olduğunun kabul edildiği, sağlık çalışanlarına ön yargısız yaklaşıldığı, sevgili Yılmaz Özdil'in yazısında dile getirmiş olduğu gibi bu ülke eczacısının da vatandaş olduğunun kabul edildiği nice 14 Mayıs'lar diliyorum.'

Daha sonra, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yılmaz Özdil'in kaleme aldığı 'Eczacı' adlı makale okundu. Ankara Eczacı Odası tarafından eczacılara verdiği destek nedeniyle ödüle değer bulunan Özdil'in plaketini Star Televizyonundan Ülkü Yağmur Ural aldı. Meslekte 50 ve 60 yılını doldurmuş eczacılara plaket verilen törende, profesörlük unvanı elde eden eczacılık fakültesi akademisyenleri de cübbe giydi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim