• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

3 boyutlu MR Diyarbakır'da

3 boyutlu MR Diyarbakır'da
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bir ilke imza atarak son teknoloji ürünü, üç boyutlu görüntü sağlayan Manyetik Rezonans (MR) cihazını hastaların hizmetine sundu.

Türkiye'de sadece 10 tane bulunan cihazın en yeni versiyonu Diyarbakır'a kuruldu. Beyin ve diğer organlardan parça alınmadan teşhis koyma özelliğine sahip cihaz sayesinde vatandaşlar İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere gitmekten kurtuldu.

DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, bölge halkına daha iyi sağlık hizmetleri verebilmek için büyük çaba içerisinde olduklarını söyledi. Sır, "Hastanemizin Radyoloji Anabilim Dalı Türkiye'de sadece 10 tane bulunan cihazla hastalara bakmaya başladı. Bizim aldığımız cihaz diğer cihazlardan çok daha ileri teknolojide. Batı yapılamayan görüntülemeleri biz Diyarbakır'da yapıyoruz." dedi.

Mardin'in Derik ilçesinden Diyarbakır'a sevk edilen hastalardan Sevda Kılıç da verilen hizmetten son derece memnun olduğunu dile getirdi. Kılıç, "Burada bu imkân olmasaydı Ankara'ya gitmek zorunda kalacaktım. Kızımı beyin tümörü teşhisiyle oraya götürmüştüm, ailecek perişan olduk. Benim başımda da bir kütle tespit edilmiş. Ne olduğunu burada öğreneceğim. Allah bu hizmeti getirenden razı olsun." diye konuştu.

Üç boyutlu MR cihazı sayesinde Mardin, Şırnak, Van, Siirt ve Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a gelen onlarca hasta üniversite hastanesinde tedavi edilmeye başlandı. DÜ Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faysal Ekici, cihazı daha çok ileri tetkikleri belirlemek için kullandıklarını ifade etti. Ekici, "İleri tetkikler bugüne kadar sadece İstanbul ve Ankara'da belirli yerlerde yapılıyordu. Cihazın bize 3 boyutlu görüntü sağlaması sayesinde artık burada çekimlerini yüksek kalitede ve daha iyi şartlarda yapabiliyoruz. Hastalıkları daha erken ortaya çıkarabiliyoruz. Cihazın diğer MR cihazlarına göre en önemli özelliği radyasyon yaymaması. Cihazı kurduktan sonra hasta yoğunluğu arttı. MR spektroskopi, düfizyon MR, MR perfüzyon, meme ve kalp MR gibi başka yerde ve başka cihazlarda çekilmeyen tetkikler yapıyoruz. Ayrıca beynin bazı bölgelerini dışarıdan inceleyebilme şansı veriyor. Tümör, kitle ve apse gibi birbirine benzeyebilen hastalıkların ayırımında kullanılıyor." şeklinde konuştu.

DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır da sistemin hekime de önemli kolaylıklar getirdiğini anlattı. Cihazın hem ameliyat sırasında hem de sonrasında çok daha sağlıklı veriler elde edilmesini sağladığını belirten Sır, şunları dile getirdi: "Özellikle beyin ameliyatlarında hayati önem taşıyan bu teknolojiyle görüntüleme süresi oldukça kısaldığından cerrah ihtiyaç duyduğu her noktada, hastayı uyandırmadan ve ameliyat bölgesini kapatmadan tamamen steril bir ortamda tetkik yapabilme imkanını bulmuş oluyor. Bu da cerrahın ulaşılması zor bölgelerde bile tümörün büyüklüğü ve yönü konusunda doğru bilgiye ulaşmasını sağlıyor."

Haberler.com

Bu haber toplam 8631 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim