• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

30 milyar dolarlık 'kolesterol' tartışması

30 milyar dolarlık 'kolesterol' tartışması
Tarihin en çok satan ilaçları arasında yer olan ‘kolesterol ilaçları’ ile ilgili tartışma dallanıp budaklandı.

Türkiye’de, ‘gerekli mi, gereksiz mi?’ sorusu ekseninde tıp dünyasını ikiye bölen ‘kolesterol’ tartışması 3 yıl önce ABD’de de patlak vermişti. Vatan gazetesi, 30 milyar dolarlık pazarı olan kolesterol ilaçları gerçeğini ve gündemde olan tartışmaların ardındaki rant savaşlarını mercek altına aldı.

Türkiye günlerdir profesörlerin kolesterol atışmasını konuşuyor. Kolesterol haplarının kötü kolesterolü düşürmekte başarılı olduğu ancak kalp hastalığı riskini azaltmakta hiç de beklenen olumlu etkiyi göstermediğine yönelik iddialar, uzmanları karşı karşıya getirdi. Türkiye’de bu hapı her gün kullanan yüz binlerce kişi ise ne yapacağını şaşırmış durumda... Ama endişelenmeyin bu ikilemi yaşayan tek ülke biz değiliz. Aynı tartışma çok yakın bir zamanda ABD’de de gündeme damgasını vurmuştu.

Michigan Medical School’dan Dr. Rodney Hayward’ın başını çektiği uzmanlar kolesterol haplarının, kalp hastalığı geçmişi olmayan insanlar tarafından düzenli olarak kullanılmasının tam bir aldatmaca olduğunu savundu.

Hayward, “Son araştırmalar kalp hastalığı söz konusu olduğunda kötü kolesterol seviyesini (LDL) tamamen gözardı etmemiz gerektiğini gösteriyor. Çünkü kolesterol hapı kullanan kişilerde kötü kolesterol seviyesinde dramatik bir düşüş görülse bile kalp hastalığı riskinde önemli bir azalma kaydedilmiyor” dediğinde karşı cephedeki uzmanlar Hayward için, “Seni adam öldürmeye teşebbüsten mahkemeye çıkarıp yargılamalılar” diyerecek kadar ileri gitmişti.

YAŞA GÖRE ETKİNLİK
Tartışmanın bir türlü dinmemesi üzerine ABD’nin saygın haber dergisi Business Week konuyu kapağına taşıdı.

Kapak başlığında dünyanın en çok satan kolesterol ilacı olan Lipitor’u kullanan dergi, halk arasında kolesterol hapı olarak bilinen, tıp literatüründe ise ‘statinler’ olarak anılan bu ilaçların kullanımı konusundaki çelişkili verileri ve açıklamaları yayımladı.

Dergi, farklı uzmanların görüşlerini derlemek yerine ABD’de sağlık bakanlığı ile koordineli olarak çalışan bağımsız ilaç denetim merkezi Therapeutics Initiative’in kolesterol ilaçlarıyla ilgili istatistiklerini yayımladı.

Buna göre;
- Daha önce kalp krizi geçirmiş ve kalp hastalığı geçmişi olan kişilerde kötü kolesterolü düşüren ilaçlar kesinlikle ve hiç tartışmasız bir şekilde hayat kurtarıyor. Yeniden kalp krizi geçirme riski önemli oranda düşüyor.

- Statinler, daha önce kalp krizi geçirmemiş, kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde kalp hastalığı riskinde önemli bir düşüş sağlamıyor. Özellikle 65 yaş üzerindekilerde kolesterol seviyesini ne kadar düşürürse düşürsün kalp krizi riski sözkonusu olduğunda hemen hemen hiçbir faydası yok.

- Yaş grubuna bakılmaksızın, kolesterol ilaçlarının kalp hastalığı geçmişi olmayan kişilerde kalp krizi riskini azaltmak konusunda önemli bir faydası gözlemlenmiyor.

- Sadece orta yaş erkeklerde düzenli kullanımda minimal bir kalp riski düşüşü görülüyor.

HARVARD YORUMU
Business Week Pfizer tarafından üretilen Lipitor ilacının reklamlarında kullanılan “Çeşitli yaş gruplarında kalp krizi riskini yüzde 36 düşürür” şeklindeki uyarıyı da değerlendirdi. Dergi, reklamdaki yüzde 36 ibaresinin üzerinde bir yıldız sembolü bulunduğunu, altta ise bunun sebebinin küçük puntolarla açıklandığını kaydetti: Klinik deneyde katılımcılardan Lipitor kullananların yüzde 2’si, hiçbir etkisi olmayan sahte hapı (Placebo) verilenlerden ise yüzde 3’ü kalp krizi geçirmiştir.

Yani 100 kişi deneye katıldıysa ve Lipitor kullananlardan 2’si, kullanmayanlardan 3’ü kalp krizi geçirdiyse şirket bunu riskte yüzde 36 düşüş olarak reklam ediyordu.

Bu durumu dergiye değerlendiren Harvard Üniversitesi uzmanlarından John Abramson, “Statinler 20 yıldır var. En önemli şey kalp hastalığı geçmişi olmayan insanlarda statin kullanımının ölüm ve diğer ciddi sağlık sorunları konusunda bir düşüş kaydedilmemesi. Sadece kalp krizi vakalarında hafif bir azalma gördük” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4909 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim