• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

5 Nisan 5 Talep

5 Nisan 5 Talep
Türk Tabipleri Birliği Asistan Hekim Kolu, 2011 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan asistan hekim grevinin yıldönümü olan 5 Nisan'da, asistan hekimlerin ...

Türk Tabipleri Birliği Asistan Hekim Kolu, 2011 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan asistan hekim grevinin yıldönümü olan 5 Nisan'da, asistan hekimlerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla yazılı açıklama yaptı.

5 Nisan “Asistan Hekimler Günü”, 2011 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan asistan hekim grevinin yıldönümü.

Asistan hekimlerin sorunları listesi öylesine uzun ki!

En başta tanımı olmayan bir iş yapmaktayız. Öğrenci miyiz, hekim miyiz, hemşire miyiz, sağlık memuru muyuz, temizlik işçisi miyiz? Yoksa hepsi birden mi?

Bir insan en fazla ne kadar çalışabilir? Uykusuzluğa ne kadar dayanabilir? Bir ayda en fazla kaç nöbet tutabilir? Ya da bu zalimce çalıştırılma şekline karşı daha ne kadar sessiz kalabilir?

Hekime dönük şiddet bir kabusa dönüştü. Hastanelerde hastalarla ilk karşı karşıya gelen ve sırf bu nedenle şiddete en sık maruz kalanlar asistan hekimler oluyor. Oysa ki yararlı olmanın, iyileştirebilmenin ilk şartı can güvenliğimizin olmasıdır.

Şunu açıkça kabul etmek gerekir ki eğitim araştırma hastaneleri ve üniversitelerde “eğitim alma vaadiyle kandırılmış” yüzlerce asistan bulunuyor. Birçok nedenden dolayı asistan hekim eğitimi neredeyse yapılamaz hale geldi. Hastadan para kazanma sistemiyle (performans) asistan eğitimleri yerini daha fazla poliklinik hizmetine ve daha hızlı yapılması gereken daha fazla ameliyata bıraktı.

Asistan hekimler mesleki eğitim ve etik açısından hiçbir şey öğrenmemekte, kendilerine sunulan tek motivasyon kaynağı her ay performanstan dağıtılan pay olmaktadır.

İşletmelere çevrilen, mali kriterlerle yönetileceği ilan edilen hastanelerde hekim-hasta ilişkisi tamiri imkansız biçimde bozulmuş durumda. Çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ile hekimler için sözleşmeli ve güvencesiz çalışmanın yolu açıldı. Sırada ne yazık ki taşerondan çalıştırma var.

Yaşanan sorunların birçoğu sadece asistan hekimleri değil tüm hekimleri kapsıyor. Bize dayatılan biçimiyle hekim, üniversitede bize öğretilen ve bitirirken yemini ettirilen hekimliğe hiç benzemiyor.

Bu şartlarda iyi hekimlik yapmanın imkansız olduğunun bilinmesi gerekiyor.

İnsanca mesai saatleri, nöbet ertesi izin hakkı, nitelikli uzmanlık eğitimi, hastanelerde can güvenliğinin sağlanması, performans sisteminin kaldırılması taleplerimizin bir an önce gerçekleştirilmesini istiyoruz. Bu 5 talebimizin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.

Asistan hekimler, haklı taleplerinin arkasında duracaklar. Çünkü söz konusu olan bizim geleceğimiz ve bizim mesleğimizdir.

TTB ASİSTAN HEKİM KOLU

5talep_afis.gif

Bu haber toplam 5506 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim