• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

70 bin emeklinin kapısı çalınacak!

70 bin emeklinin kapısı çalınacak!
SGK 90 yaş ve üstü olup emeklilik maaşı alan 70 bin kişiyi incelemeye aldı. Çapraz denetimler ile bu kişilerin kütük bilgileri, bankadaki hesap hareketleri, ve vergi kayıtları incelenecek. Çat kapı kontroller yapılacak.

SGK 90 yaş ve üstü olup emeklilik maaşı alan 70 bin kişiyi incelemeye aldı. Çapraz denetimler ile bu kişilerin kütük bilgileri, bankadaki hesap hareketleri, ve vergi kayıtları incelenecek. Çat kapı kontroller yapılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Yunanistan'da olduğu gibi 90 yaşın üzerinde olup emeklilik maaşı ödenen yaklaşık 70 bin kişiyi incelemeye aldı. İlk incelemelerde ölmüş kişilerin de halen emeklilik maaşı aldığı saptandı. SGK Başkanı Emin Zararsız, çapraz denetim sistemiyle ölen sigortalıların gerçek durumunun ortaya çıkarılacağını söyledi. SGK, 90 yaşın üstündekilerin kütük bilgileri, banka hesap hareketleri, vergi kayıtlarını incelerken diğer yandan da "çat kapı" kontroller yapacak.

YUNANİSTAN MODELİ

Krizle boğuşan Yunanistan bütçe giderlerini azaltmak için, geçtiğimiz günlerde 100 yaşın üzerinde olup emeklilik maaşı ödenen kişileri kapsayan bir inceleme başlattı. İlk incelemelerde emeklilik maaşı ödenmeye devam eden yaklaşık 321 kişinin uzun zaman önce öldüğü ortaya çıktı. Mezardan maaş almayı sürdürenler arasında 10 yıl önce yaşamını yitiren emekliler de bulunuyordu. Polisle birlikte yürütülen operasyonun ardından ölen emeklilerin banka hesaplarına el konuldu ve bütün emekliler ulusal bir arşivde kayda alınırken, ödemeler de merkezi bir sistemden yapılmaya başladı. Komşu'daki inceleme Türkiye'ye de sıçradı. Gelir ve aylık ödemeleri devam eden 90 yaş üstü sigortalı ve hak sahipleri mercek altına alındı.

70 BİN KİŞİYE İNCELEME

Türkiye'de 90 yaşın üzerinde 66 bin 830 kişi bulunuyor. SGK, gelir ve aylık ödemeleri devam eden bu vatandaşların hayatta olup olmadığını hem kütükten hem de kapısını çalarak kontrol ediyor. Özel bir program ile de 15 günde bir gelir ve aylık alanlar arasında ölen veya evlenenler varsa kontrol edilerek, usulsüz maaş alanlar anında tespit edilecek.

'13 PROJE HAYATA GEÇECEK'

SGK Başkanı Emin Zararsız, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, "Üç yılda 13 projeyi hayata geçireceğiz. Çapraz denetim kapsamında otel kayıtlarını bile alıyoruz. Banka hesap hareketleri, vatandaşlık bilgileri, vergi kayıtları gibi bütün ayrıntılar bir sistemde toplanıyor. Ölen yakınından maaş alanlar da takip edilecek" dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim