• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

ABD'de bebekler yoksunluk sendromuyla doğuyor

ABD'de bebekler yoksunluk sendromuyla doğuyor
ABD'de yapılan bir araştırma, yeni doğan bebekler arasında uyuşturucu ve ağrı kesici opiat maddelerden yoksunluk sendromunun 10 yıl içerisinde üç kat arttığını ortaya koydu.

Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde yayımlanan araştırma, 2009'da her 1000 bebekten birinin bu sendromdan etkilendiğini bildirdi.

1999-2009 arası 10 yıllık dönemi kapsayan araştırma ayrıca, vücutlarında yasal ve yasadışı opiat tespit edilen hamile kadınların sayısının da beş kat arttığını gösterdi.

Araştırma raporu, reçeteli ağrı kesicilerin kötüye kullanımının kısmen bunda payı olduğunu belirtiyor.

ABD'de ilk kez yapılan bu araştırma, ülke çapında 4.000 hastaneden toplanan verileri temel aldı.

Buna göre, 2009 yılında 13.500 bebek yoksunluk sendromuyla doğdu.

'Kamu sağlığı üzerinde yük'

Raporda, yoksunluk sendromunun, hamilelik sırasında opiat kullanan bütün kadınların bebeklerinde görülmediği belirtildi.

Fakat bu yoksunlukla doğan bebeklerde erken ve küçük doğma, nöbet, huzursuzluk, solunum güçlüğü, beslenme sorunu gibi semptomlara rastlandığı ve opiat yerine geçen metadon gibi ilaçlarla bağımlılıklarının giderilmeye çalışıldığı bildirildi.

Araştırmaya katılan Michigan Üniversitesi'nden Dr Stephan Patrick, bu bebeklerin rahatsız göründüğünü, bazen hızlı nefes aldıklarını ve yüzlerini tırmaladıklarını söyledi.

Sağlıklı bebekler üç gün hastanede tutulurken bu bebeklerin kalma süresi ortalama 16 gün oluyor.

Yoksunluk sendromu çeken bebeklerin çoğu, sağlık harcamalarında devlet yardımına tabi yoksul annelerin bebeği olduğu için, bu durumun devletin sağlık bütçesi üzerinde yük oluşturduğu ifade ediliyor.

Araştırmayı yapanlar, birçok hamile kadının ağrı kesici opiatları reçeteli aldığını, fakat bebekleri bu etkili ilaçlardan korumak için birşeyler yapılması gerektiğini belirtti.

Dr Patrick, "bu ülkede opiatlar büyük bir sorun haline geldi" dedi.

Derginin başyazısında ise opiatların "güçlü ağrı kesici" oldukları ve "doktorlar tarafından fazla yazılan ve yasadışı yollardan satılarak yeni bağımlılık zincirleri yaratan ve anne ve bebek açısından kamu sağlığı üzerinde yük oluşturan" maddeler olduğu ifade edildi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 2011'de, ABD'de ağrı kesicilerin kötüye kullanımı sorununun "salgın düzeyine" çıktığı uyarısında bulunmuştu.

Aşırı dozda ağrı kesiciden kaynaklı ölümlerin sayısının eroin ve kokain kaynaklı ölümlerin toplamından fazla olduğu bildirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim