• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Acil durumda Tam Güne müdahale imkanı var

Acil durumda Tam Güne müdahale imkanı var
Sağlık Bakanı Recep Akdağ Tam Gün yasasını değerlendirdi. Uygulamasının yerleştiğini kaydeden Akdağ muayenehanesi ya da özelle ilişkisi olan öğretim üyelerinin 'acil durumlarda' ya da ...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Tam Gün yasasını değerlendirdi. Uygulamasının yerleştiğini kaydeden Akdağ muayenehanesi ya da özelle ilişkisi olan öğretim üyelerinin 'acil durumlarda' ya da 'konsültasyon' ihtiyacında hastalara müdahale edebileceğini bildirdi. Akdağ, ancak bu hizmetin çok geniş bir uygulama olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Akdağ'ın sözleri şöyle:

SON DURUM: 120 bin dolayındaki doktorun 90 bine yakınının kamuda görev yaptığını, bin kadarının da tam gün çalışmadığını anlatan Akdağ, 'Bunların hepsi üniversitede. Bakanlık hastanelerinde Tam Gün uygulaması artık yürürlüğe girmiş durumda. 32 binin üzerindeki uzman arkadaşımızın hiçbirinin bir özel hastaneyle, muayenehaneyle ilişkisi yok'' dedi.

VATANDAŞ DESTEK: Vatandaşların destek verdiğini kaydeden Akdağ, tartışmanın üniversite tarafında devam eden küçük bir ayağı olduğunu, çözüleceğini belirtti. Akdağ, şöyle devam etti: Tam Gün uygulamasını kaldıralım da üniversitelerdeki değerli hocalarımızın muayenehaneleri olsun, işimiz, ihtiyacımız olduğu zaman muayenehaneye gidip para mı ödeyelim? Hastaneler birilerinin ticarethane merkezi gibi kullanılamaz.

AMAÇ SAĞLIĞI TİCARİLEŞTİRMEMEK
'Başbakan'ın ameliyatının ardından 'Tam Gün delindi' tartışmaları oldu' sorusu üzerine ise Akdağ şöyle konuştu:Bir ülkenin başbakanını ameliyat ederken bir takım güvenlik şartları oluşturmak gerekiyor. O konuyu tartışmanın dışında bırakıyorum. Tam Gün uygulamaları sırasında şunu: Acil durumlarda ya da konsültasyon ihtiyacında kanunlarımız hastalara müdahale imkanı veriyor. Yazılı olarak sorulunca genel müdürlüğümüz bunun normal bir yol olduğunu bildirdi. Tam Gün'ün amacı, sağlığı ticarileştiren anlayıştan kurtarmaktır.

'Sözleşmeli' model düşünülüyor
'Üniversite hastanelerindeki konsültanlık şartları' ile ilgili bir soru yöneltildi. Akdağ Acil durumda, hasta başka hastaneye götürülemediğinde, hizmetin bütünlüğü açısından tam gün çalışmayan bir hocanın desteğine ihtiyaç duyulduğunda kanunların izin verdiğini anlatan Akdağ, ancak bunun belgelendirilmesi gerektiğini vurguladı. Akdağ 'Muayenehanesi ya da özelle ilişkisi olan öğretim üyelerinin konsültanlık hizmetinden nasıl yararlanılacağı?' sorusunu da yanıtlayan Akdağ şöyle konuştu: Tam gün çalışmayı ortadan kaldıracak bir uygulamaya müsaade etmeyiz. Üniversite ile kadro ilişkisini kesmiş öğretim üyeleri, profesör ve doçentler açısından sözleşmeli model üzerinde çalışıyoruz. Yasalaşırsa Tam Gün'ün ruhunu bozacak şekilde yaygın uygulamalar haline getirilmeyecektir. Özel durumlarda uygulanabilir.

BAŞBAKAN ESKİSİNDEN DAHA İYİ
AKDAĞ, Başbakan Erdoğan'ın sağlık durumu hakkında da bilgi verdi: ''Sağlık durumu iyi, bence eskisinden de daha iyi. Zaten kilosu yoktu. Ben, gıpta ediyorum, keşke ben de kilo verebilsem.'

182'Yİ ARA RANDEVU AL
BU yıl Temel Sağlık Kanunu yapılacağını kaydeden Akdağ, hastane randevu sistemine geçildiğini de kaydetti. Bakan '182'yi arıyor, seçtiğiniz doktordan randevu alıyorsunuz' dedi.

Yabancı hekim için ikinci adım
AKDAĞ, 'yabancı hekim'le ilgili ikincil düzenlemelerin bu ay yayımlanmasının planladığını bildirdi. TTB'nin mevzuat henüz yayımlanmadığından, yabancı hekimin çalışmasına izin vermemesinin doğru olduğunu kaydeden Akdağ, denklik ve Türkçe bilme şartının gerekli olduğunu vurguladı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2289 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim