• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Adanalı doktorlar Afrika'ya hastane açıyor

Adanalı doktorlar Afrika'ya hastane açıyor
Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER) Adana Şubesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sağlık sorunlarına kalıcı çözüm bulmak amacıyla hastane açacak. Tamamen gönüllü doktorlardan oluşacak hastanenin arsası Kongo hükümeti tarafından verildi. Kinshasa'da hizme

Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER) Adana Şubesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sağlık sorunlarına kalıcı çözüm bulmak amacıyla hastane açacak. Tamamen gönüllü doktorlardan oluşacak hastanenin arsası Kongo hükümeti tarafından verildi. Kinshasa'da hizmet verecek Afrika-Türk Hastanesi projesi Türk insanının gönüllü bağışları ile hastane yapılacak.

Hastanenin ilk etapta hizmete girecek birinci etabında 11 farklı branşta hizmet verilmesi planlanıyor. Hastane 5 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek. Birinci etabın toplam kapalı alanı ise bin metrekareden oluşuyor.

SAMEDER Adana Şube Başkanı Necdet Kızılkaya, birinci basamak sağlık hizmeti verecek hastanede günü birlik ameliyatların yapılacağını kaydetti.

Kızılkay, iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları, genel cerrahi, üroloji gibi bir çok alanda hizmet verileceğini duyurdu.

 

AFRİKALI KAZEL'İN DRAMI HASTANE AÇILMASINDA ETKİLİ OLDU

 

Yıllardır kalça ekleminden sıkıntı çeken Afrikalı Alaın Ngoy Kazel'in(20) dramı Adanalı doktorları hastane açma konusunda tetikledi.

SAMEDER, 25-21 Aralık 2007 tarihleri arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sağlık taraması gerçekleştirdi. Bir hafta süren taramada bin 200 civarında hastaya bakılırken yaklaşık 100 bin dolarlık ilaç ve tıbbı malzeme hastalara ücretsiz dağıtıldı.

Sağlık taraması sırasında Alaın Ngoy Kazel(20) isimli gencin kalça ekleminde sorun olduğu tespit edildi. Yıllarca sol kalça ağrısı çeken gence yerel doktorlar tarafından ağrı kesiciyle tedavi gerçekleştirildiği tespit edildi. Ancak yeterli olmayan tedaviler kalça eklemindeki sorunun ilerlemesine neden olmuş. Sol bacağı sağ bacağından kısa kalan genç, çekilen röntken grafisinde eklemde dejenarasyon tespit edildi.

Yapılan tetkiklerde hastanın 'orak hücreli anemi' hastası olduğu anlaşıldı. Ancak Kongo'da yaterli sağlık hizmeti verilemedeğinden hasta SAMADER tarafından Adana'ya getirilmeye karar verildi. SAMEDER, Kazel ile annesini Temmuz 2008 tarihinde Adana'ya getirdi.

Özel Üniversale Hastanesi Kazel'in hastane hizmetlerini ücretsiz vermeyi üstlendi. Ortopedi ve Taravmotoloji Uzmanı Op. Dr. Bünyamin Berber, ameliyatı gönüllü olarak yapmak isterken ameliyattaki anestezisini de Anestezi Uzmanı Dr. Ahmet Bülbül üstlendi. ORSEM tıbbı aletler ise hastaya ücretsiz kalça protezi temin etti.

Ameliyat başarıyla gerçekleşirtirildi. Bir gün sonra ayağa kalkıp yürüyen Kazel, şimdi ülkesine yürüyerek dönecek günleri planlıyor.

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Bünyamin Berber, SAMADER'in yaptığı gönüllü hizmetlere bir parça da olsa katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Berber, 7 bin kilometrelik uzaklıktan gelen hastaya kapılarını açan Ünivesale Hastanesi'ne de teşekkür etti.

SAMEDER Adana Şube Başkanı Necdet Kızılkay ise dernek olarak yurt içi ve yurt dışında sağlık taraması yaptıklarını belirterek Adana'ya bağlı sağlık ocağı olmayan köylerde sağlık taraması gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kızılkaya, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ilaç temin ettiklerini belirtirken yurtdışınada sağlık hizmeti götürdüklerini hatırlattı.

Necdet Kızılkaya, "Sağlıklı içme suyunun dahi temin edlimediği Afrika kıtasının genelinde insanların sağlık hizmetlmerine ne kadar muhtaç olduğu hepimizin malumudur. Bu nedenle SAMEDER olarak yokluklar içerisindeki Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki sağlık sorunlarına kalıcı bir şekilde yardımcı olabilmek için sağlık tarama faaliyetlerimiz 23-30 Ağustos 2008 tarihinde de sürecek." dedi.

Bu haber toplam 2467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim