Suç işlemiş psikiyatri hastalarının, normal psikiyatri kliniklerinde tedavi edilmeleri sürecinde diğer hastaların tedirginlik yaşamaması için Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Toplum Temelli Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı" kapsamında "Adli Psikiyatri Hastaneleri" kurulacak. Plan kapsamında, akıl hastası olduğu belirlenen ve suç işlediği kanıtlanan kişiler, adli psikiyatri kliniklerinde yatırılarak hem tedavi altına alınacak hem de çevresine zarar verme ihtimali azaltılacak.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de halen adli psikiyatri yataklarının sadece İstanbul, Manisa, Adana, Samsun ve Elazığ’daki Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hastanelerinde bulunduğunu; bu hastanelerdeki 668 adli psikiyatri yatağının 551’nin de yüksek güvenlikli olmadığı halde kanunda bahsedilen müşahede, muhafaza ve tedavi amacıyla kullanıldığını söyledi.
Bakanlık tarafından yapılan "Sağlık Hizmet Bölgesi Tabanlı Planlama Çalışmaları" kapsamında, Türkiye’deki bu ihtiyacın göz önünde bulundurularak 5 ildeki 5 hastanede verilen hizmetlerin 16 ilde 18 hastanede verilebilir hale gelmesinin planlandığı ifade eden Şencan, "Bu iller Ankara ve İstanbul’da ikişer hastane olmak üzere Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Samsun, Trabzon’dur. Bu planlamanın gerçekleşmesi sağlandığında halen 668 olan adli psikiyatri yatak sayısı 2 bine ulaşmış olacaktır" diye konuştu.
-"2016 yılında yapımı tamamlanmış olacak"-Adli psikiyatri yataklarının artırılması için yapılan planlamada ilk olarak Temmuz 2011’de Bakanlığın Kamu-Özel Ortaklığı Daire Başkanlığınca "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri Yapım İşleri ile Ürün ve Hizmetlerin Temin Edilmesi İşinin Ön Yeterlik İhalesi" yapıldığını anlatan Şencan, "İhale süreci başladı. 2012 yılında ihale kapsamındaki adli psikiyatri hastanelerinin yapımına başlanacak" dedi.
Şencan, yapımı planlanan tüm hastane yatırımları gibi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanelerinin 2015 yılında tamamlanmış olacağını belirterek, "2016 yılına yeni hastanelerle girmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
-Yurt dışında adli psikiyatri hastanelerinin durumu-
İngiltere’de Ruh Sağlığı Yasası ile ciddi derecede tehlikeli hastalar yüksek güvenlikli, riskli olabilecek hastalar orta güvenlikli, en düşük risk grubundaki hastalar ise genel psikiyatri hastanelerinde tedavi altına alınıyor.
ABD’de ve İngiltere’de bazı bölgelerde cezaevlerindeki akıl sağlığı birimleri hastaneleri yapılarak, tutuklu ve hükümlü tedavileri ve gözlemleri yapılıyor. Bu kurumlarda kapatmadan ziyade tedaviye odaklanılıyor. ABD’de 150 yataklı "Kirby Adli Psikiyatri Merkezi"nde her 25 yataklı üniteye 1 full-time psikiyatrist, 1 psikolog, 1 sosyal çalışmacı, 1 hemşire, 3 güvenlik görevlisi düşüyor. Ayrıca 2 iç hastalıkları uzmanı da görev yapıyor. ABD’de hastane, 3 metre yükseklikte ve 2 çitle çevrili. Mikrodalgalı elektromanyetik güvenlik sistemi mevcut, elektronik kapılar ve alarm sistemi bulunuyor. Dış güvenlik kameraları, yangın alarmı ve acil telefon hattı dikkat çekiyor. Tüm ünitelerde merkezi olarak izlenen manyetik kart sistemi mevcut, iç kısımda tedavi programı yapılan alanlarda kamera bulunmuyor. 15 yataklı yatakhanelerde 2-3 yataklı odalar bulunuyor ve kütüphane, farklı spor mekanları, müzik alanı, oyun masaları ile sosyal mekanlar yer alıyor.
Hemen hemen tüm ülkelerde psikiyatrist, iç hastalıkları uzmanı, klinik psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hemşire, iş terapisti, eğitimci, tıbbi sekreter, yardımcı personel ve güvenlik görevlileri bulunuyor.
Hollanda’da her bölgeye ait Adli Psikiyatri Servisi bulunuyor. Toplam 19 serviste 54 psikiyatrist çalışıyor. Ayrıca, 9 Yüksek Güvenlikli Hastane bulunuyor. Bunlardan 2’sinde adli psikiyatri hastaları, 1’inde zeka geriliği olanlar ve psikiyatri hastaları kalıyor.
Almanya’da Yüksek Güvenlikli Hastanelerde psikiyatrist dışında, nörolog, iç hastalıkları uzmanı, minör cerrahi girişim yapacak cerrahi ekip, diş hekimi, göz hastalıkları uzmanı, röntgen laboratuvarı, EEG-EMG laboratuvarı bulunuyor.
200 kişiye 3 psikiyatrist, 1 dahiliyeci, 3 psikolog, 109 hemşire, 14 iş eğitimcisi, 1 tıbbi sekreter, 21 güvenlik görevlisi ile hizmet veriliyor. 250-300 yataklı yüksek güvenlikli hastanelerde 300 çalışan bulunuyor. Almanya’daki hastanelerde 5 metreden yüksek erken uyarı sistemi olan elektronik aygıtlı duvarlar bulunuyor. Birbiriyle ilişkili 3 binadan oluşan 10 koğuşta hastalar, tek yataklı odalarda kalıyor. İki koğuş nörozlar ve kişilik bozuklukları, 2 koğuş zeka geriliği olanlar, 2 koğuş bağımlılara, 1 koğuş psikotiklere, 1 koğuş cinsel suçlular, 1 koğuş krize müdahale edilenler, 1 koğuş gözlem ve değerlendirme yapılanlara ve 1 koğuş psikotik olmayan hastalara ayrılıyor.
İngiltere’de Yüksek Güvenlikli Hastaneler 500-1300 yataklı olarak hizmet veriyor.
Adli psikiyatri hastaneleri yakında kuruluyor

Dünyada ilk olarak 1815 yılında İngiltere’de kurulan "yüksek korumalı adli psikiyatri hastane sistemi" yakında Türkiye’de de uygulanmaya başlanacak.
Kaynak: 
Bu haber toplam 3544 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
- 11:52 - Yapay Zekâ Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem Başlattı: Klinik Çalışanlar Yılda 132 Saat Kazanıyor
- 11:51 - Gazze'de Tedavi Krizi Derinleşiyor: Yurt Dışına Sevk Bekleyen Hasta Sayısı 17 Bini Aştı
- 11:45 - Kanser Tedavisi Gören Çocukların Resimleri Sergiye Dönüştü
- 11:41 - Antalya SGK'da Rüşvet Soruşturması: Dosyada Milyonlarca Liralık İddialar Yer Aldı
- 11:35 - Bakan Memişoğlu: İlk 4 Ayda Sağlıklı Hayat Merkezlerine 96 Bin Başvuru Yapıldı
- 11:03 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/22
- 17:56 - Yalova'da Ameliyatla Çıkarıldı: Safra Kesesinden 3 Binden Fazla Taş Çıktı
- 17:54 - Harvard Araştırması: Yapay Zekâ Acil Serviste Tanı Koymada Doktorları Geride Bıraktı
- 17:46 - DSÖ: Uganda'daki Ebola Salgınında Vakaların Büyük Bölümü Sınır Geçişlerinden Kaynaklandı
- 17:45 - Bakan Memişoğlu: Türkiye Sağlık Teknolojilerinde Küresel Bir Merkez Olma Yolunda İlerliyor
- 17:37 - Yapay Zekâ Tarafından Tasarlanan İlk Aşı İnsan Denemelerinde Başarı Gösterdi
- 16:55 - LGS Öncesi Uzmandan Uyarı: Sınav Kaygısı Doğal, Ailelerin Tutumu Belirleyici
- 16:53 - Türkiye'de Kadınların Kanser Taramalarına Katılımı Arttı, Düzenli Kontroller Hâlâ Yetersiz
- 16:50 - Karaciğer Nakli Enstitüsü 25'inci yılını kutladı
- 16:16 - Diş sıkma ve gıcırdatma çene sağlığını tehdit ediyor
- 16:13 - Ankara'da NATO Zirvesi Tedbirleri: Sağlık personeli görevde olacak
- 16:12 - Sağlık Bakanlığı: Türkiye'deki Yüzme Alanlarının Yüzde 93'ü İyi ve Üzeri Kalitede
- 16:10 - Estetik Operasyonu Sonrası Ölüm Davasında Doktor ve Kardeşine Hapis Talebi
- 16:07 - Bakan Göktaş: Haziran Ayı İçin 8,4 Milyar Liralık Yaşlı ve Engelli Aylığı Hesaplara Yatırılıyor
- 16:02 - KTÜ'de Yapay Zeka ve Simülasyon Teknolojileri Sağlık Eğitiminin Geleceği İçin Masaya Yatırıldı
- 16:00 - DSÖ: Güvenli Olmayan Gıdalar Her Yıl 866 Milyon Hastalık ve 1,5 Milyon Ölüme Neden Oluyor
- 15:56 - Beyin Ölümü Geri Dönüşsüz Bir Süreçtir: Uzmanlardan Koma ve Bitkisel Hayat Açıklaması
- 15:45 - Türkiye'de MS Hasta Sayısı 95 Bini Aştı: Uzmanlardan Erken Tanı ve Düzenli Takip Uyarısı
- 14:35 - Yeni dönemde özel sağlık tesisleri denetimlerinde uygunluk ve standartlar ön planda
- 17:15 - Alkollü Sürücünün Çarparak Öldürdüğü Üniversite Öğrencisinin Davasında İlk Duruşma Görüldü
- 17:11 - Microsoft ve Mayo Clinic'ten Sağlıkta Yapay Zekâ Hamlesi: Yeni Klinik AI Modeli Geliştiriliyor
- 17:08 - İstanbul'daki Hastane Yöneticiliğini Bıraktı, Sinop'ta Tavuk Çiftliği Kurdu: Sağlığını ve Huzurunu Geri Kazandı
- 17:05 - Türkiye'deki Yüzme Sularının Yüzde 90'ından Fazlası "Mükemmel" ve "İyi" Kalitede
- 17:02 - NKÜ Hastanesi'nde Ameliyathane Kapasitesi Yüzde 50 Artırıldı
- 16:26 - Konya'da Psikiyatri Doktoruna Uyuşturucu Reçetesi Davasında 15 Yıl Hapis
- 15:03 - Yüksek Tansiyon Tedavisinde Hangi İlaçlar Daha İyi Tolere Ediliyor? 159 Bin Kişilik Araştırmadan Çarpıcı Sonuçlar
- 15:00 - GLP-1 ilaçları kanserle mücadelede yeni bir umut olabilir
- 14:58 - Büyük ameliyatlar yaşlılarda kalıcı bilişsel gerileme riskini artırabilir
- 14:56 - Kongo'da Ebola vakaları yeniden değerlendirildi: Salgının boyutu sanılandan küçük olabilir
- 08:16 - Özel Sağlık Tesislerinde Ruhsata Esas Denetimler
- 16:56 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/21
- 16:20 - Oxford'dan kanser tedavisinde umut veren gelişme: Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaç tümörleri küçülttü
- 16:17 - Ağırlık Antrenmanı Erken Ölüm Riskini Azaltıyor: Kalp ve Beyin Sağlığına Çifte Katkı
- 16:05 - Meme Kanseri Araştırması: Hastaların Büyük Bölümü Kemoterapiye İhtiyaç Duymayabilir
- 16:00 - TİTCK 16 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak: Başvurular 15 Haziran'a Kadar Sürecek
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/22
Antalya SGK'da Rüşvet Soruşturması: Dosyada Milyonlarca Liralık İddialar Yer Aldı
Bakan Memişoğlu: İlk 4 Ayda Sağlıklı Hayat Merkezlerine 96 Bin Başvuru Yapıldı
Yapay Zekâ Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem Başlattı: Klinik Çalışanlar Yılda 132 Saat Kazanıyor
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






































