• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Ağır hastalara Devlet şefkati

Ağır hastalara Devlet şefkati
Sağlık Bakanlığı, kanser hastalığı çeken ağır vakaların son dönemlerini rahat geçirmesi için adım attı.

Kanserle savaş konusunda kararlı adımlar atan Sağlık Bakanlığı, bu hastalığı çeken ağır vakaların son dönemlerini rahat geçirmesi için 'palyatif bakım' merkezleri kuruyor. İlk uygulama, Okmeydanı Hastanesi'nde iki yatakla başladı. Onkolog, fizik tedavi uzmanı, psikolog, hemşire, din adamı ve sosyal gönüllülerin bulunduğu 10 kişilik ekip, hasta ve yakınlarına hizmet veriyor.

Sağlık Bakanlığı, ağır hastaların son dönemlerini rahat geçirmelerini sağlamak ve yakınlarına destek olmak amacıyla önemli bir çalışma başlattı. Proje kapsamında ilk olarak Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'palyatif bakım ünitesi' açıldı. Aralarında onkolog, fizik tedavi uzmanı, psikolog, algolog, hemşire, din adamı ve sosyal gönüllülerin bulunduğu 10 kişilik ekip, söz konusu bölümde görev yapıyor. Hasta taburcu edildikten sonra da 7 gün 24 saat yardım hizmeti devam ediyor. Başhekim Doç. Dr. Adem Akçakaya, tedavilere cevap vermeyen hasta ve bu hastaların yakınlarına eğitim vereceklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise palyatif bakımda hedeflerini, 2015 yılında bu hizmeti almayan hasta bırakmamak olarak gösterdi.

Dünyada çok yaygın olan bu merkezler, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı kanserle mücadele kapsamında Türkiye'de faaliyete geçiyor. Araştırmalar 100 bin hasta nüfusta 5-8 arası palyatif bakıma muhtaç kişinin bulunduğunu ortaya koyarken, sadece İngiltere'de 882, Almanya'da 331 ve Fransa'da 471 palyatif bakım merkezi bulunuyor. Buralarda adı 'hospis' bakım olarak geçen merkezler, dilimize 'rahat ev' olarak çevrildi ve Türk Dil Kurumu'na bu isim için başvuru yapıldı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Adem Akçakaya, kanser tedavisinde son aşamaya gelmiş hasta ve hasta yakınlarını eğittiklerini söyledi. Şu anda iki yatakla hizmet verdiklerini anlatan Başhekim, buranın ileride bir merkeze çevrileceğini kaydetti. Akçakaya, "Görevli ekiplerimiz hastaya maddî ve manevî yardımcı olacak. Burada amaç ömrü uzatmak değil, bu insanlara son dönemlerini daha az ağrısız ve kaliteli geçirtmek. Hayat kadar ölümün de normal olduğunu kabul ettirmek. Avrupa'da papazlar bu işi yürütmüşler." şeklinde konuştu. SGK ile geri ödeme sorununun düzenlenmeye çalışıldığını belirten Başhekim Akçakaya, çalışmalarla ilgili şu bilgiyi verdi: "Sorun çözülünceye kadar belediyeler ve vakıflar bu bakımlarla ilgilenecek. Bakanlığın hedefi ise bu türden yerlerin sayısını artırmak. Kanserle Savaş Dairesi bu konuda çalışma yürütüyor."

Palyatif Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Özyalçın, palyatif bakımı, "Hastada tedavi kaynaklı oluşan yan etki ve belirtilerin azaltılması, başta ağrı olmak üzere, iştahsızlık, hareket kısıtlılığı gibi bulguların azaltılması ve hastanın onurlu bir son dönem geçirmesini sağlayabilecek hizmetlerin bir arada ele alınması." olarak tanımlıyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, palyatif bakımda hedeflerini 2015 yılında bu hizmeti almayan hasta bırakmamak olarak gösterdi. İlk aşamada her ilde bir merkezin açılacağını söyleyen Tuncer, "Burada amaç yardımcı tedavilerde hastanın enfeksiyonlarını, ağrılarını ortadan kaldırmak ve kaliteli bir tedavi vermek." şeklinde konuştu.

Turktime

Bu haber toplam 2284 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim