• BIST 9645.02
  • Altın 2418.5
  • Dolar 32.5652
  • Euro 34.6991
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Ailelere 'uyuşturucu' uyarısı

Ailelere 'uyuşturucu' uyarısı
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Çocuk Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, ''Ailelerde ve okullarda aidiyeti yerleştiremez ve çocuğun elini bırakırsanız,..

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Çocuk Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, ''Ailelerde ve okullarda aidiyeti yerleştiremez ve çocuğun elini bırakırsanız, o eli tutacak birisi mutlaka oluyor. Uyuşturucu madde bağımlılığı da bu noktada devreye giriyor'' dedi.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezince (TUBİM), dün Antalya'da başlayan Uyuşturucu İle Mücadele Konferansı'nın bugünkü bölümünde madde bağımlığının önlenmesi ile tedavi ve arz süreçlerine yönelik çalışmaların ele alındığı çalıştaylar düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, çocukların büyüme süreçlerindeki ruhsal basamaklarda yaşanan aksaklıklarının ileriki yıllarında önemli sorunlarına neden olabildiğini söyledi. Çocuklarda bağ ve bağımlığın anne ile başladığına değinen ve anne ile çocuk arasındaki bu bağlılığın sağlıklı kurulması gerektiğini ifade eden Öktem, anne, baba gibi yetişkinlerin çocukların kimlik ve kişiliğinin gelişiminde ayna görevi gördüğünü vurguladı.

Anne ve babanın ardından öğretmenlerin, daha sonraki yıllarda da arkadaşlarının gençler üzerinde etki kurabildiğini ifade eden Prof. Dr. Öktem, şu bilgileri verdi:
''Madde bağımlılığının en önemli etmeni arkadaşlar ve bir gruba dahil olma isteğidir. Yetişkinlerin en büyük rakibi TV'lerdir. Çocukların dörtte üçü televizyon kahramanlarına öykünüyor. Yayımlanan dizilerdeki karakterlerin çok sağlıklı olmadığını görüyoruz. Kurtlar Vadisi'ndeki karakterlerin ardından şimdi de herkes kendini Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Kanuni Sultan Süleyman zannediyor. Hepimiz dizilerdeki kahramanlarının sigara, içkiyle ilgili görüntülerini özdeşim nesnesi olarak içselleştirdik. Fark edilmek hepimizin ihtiyaç duyduğu bir nesne. Çocukların yaramazlıklarının altındaki neden de fark edilmektir. Önce çocukları fark etmemiz gerekiyor. Aidiyet ve çocuğa değer kavramı çok önemli. Ailelerde ve okullarda aidiyeti yerleştiremez ve çocuğun elini bırakırsanız, o eli tutacak birisi mutlaka oluyor. Uyuşturucu madde bağımlılığı da bu noktada devreye giriyor.''

Prof. Dr. Öktem, madde bağımlılığının önlenmesi çalışmalarında birinci önlemin madde kullanmayan gençlere ulaşılması olduğunu kaydederek, ailelerin yanı sıra okullar ve kurumların toplumsal çalışmalarının da önemli olduğunu söyledi.

"Medya kampanyaları artmalı"
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi ve TUBİM Talep Azaltma Uzmanı Doç. Dr. Nurdan Duman da Türkiye'de gençlerin uyuşturucu madde kullanımının önlenmesine yönelik 16 bakanlık, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kurum ve kuruşların kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Duman, eğitim seminerleri, konferanslar, tiyatro oyunları, camilerdeki hutbeler, yarışmalar, sergiler gibi aktivitelerle yapılan önleme çalışmalarının yanı sıra mücadelenin toplumsal ve medya boyutuyla da genişletilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Medya kampanyaları milyonlarca insanı etkiliyor. Madde bağımlılığı gibi tüm bağımlılıklarla ilgili kampanyalar artmalıdır'' dedi.

Duman, uyuşturucu madde kullanımının engellenmesinde okul ve aile hedefler gibi evrensel önleme çalışmalarının yanı sıra eğlence merkezleri, okullar ve devletin yurtlarındaki koruma altındaki risk gruplarında yer alan çocukların birey odaklı çalışmalarla sigara, uyuşturucu ve uçucu madde bağımlılıklarından uzak tutulması gerektiğini de işaret etti.

Türkiye'de alkol ve madde bağımlılığı merkezlerine 2009 yılında başvuran kişilerin 107 bin 178'inin ayakta, 2 bin 594'ünün de yatarak tedavi gördüğünü kaydeden Duman, madde bağımlılarının toplumdan dışlanmasının da bağımlılar açısından daha olumsuz etkiler yarattığını söyledi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürü Mehmet Erikoğlu ise Emniyet Müdürlüğünün, Akdeniz Üniversitesi ile birlikte Antalya'da 13-25 yaş arasındaki çocuk ve gençlere yönelik madde bağımlılığının önlenmesine yönelik ''Dost Eli Projesi'' yürüttüğünü hatırlatarak, proje çerçevesinde, eğitimcilerin yanı sıra üniversite öğrencilerinin de ''akran eğitimci'' adıyla il genelinde çocuk ve gençlere yönelik çalışma yürüteceğini bildirdi.

Antalya Valiliği öncülüğünde belediyeler, kurum, kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan İl Güvenlik Danışma Kurulunun da uyuşturucu madde satışının yoğun gerçekleştiği ve sürekli operasyonların düzenlediği Antalya'daki Zeytinköy bölgesine yönelik kentsel dönüşüm projesi hazırladığını hatırlatan Erikoğlu, proje kapsamında okullaşmanın artırılması, çocuk ve gençlik merkezinin kurulması, bölgedeki vatandaşlara iş sağlamada yardımcı olunmasının hedeflendiğini söyledi.

Erikoğlu, Antalya'da alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığının tedavisi için yeni bir merkez kurulmasının planlandığını da bildirdi.

TUBİM Uyuşturucu ile Mücadele Konferansı kapsamında önlemenin yanı sıra arz ve tedavi çalıştayları da sürüyor. Konferans, çalıştay sonuçlarının açıklanması ile yarın sona erecek.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim