• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Akdağ: "Yabancı personel çalıştıracak özel hastanenin planlamada önü açılacak"

Akdağ: "Yabancı personel çalıştıracak özel hastanenin planlamada önü açılacak"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlık teşkilat yapısını değiştiren kanun hükmünde kararname ile birlikte yabancı hekimlerin önünün açıldığını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlık teşkilat yapısını değiştiren kanun hükmünde kararname ile birlikte yabancı hekimlerin önünün açıldığını söyledi. Cerrahpaşa, Hacettepe gibi üniversitelerde öğrenim görmüş yabancı uyruklu hekimlerin, Türkiye’de kaçak-göçek, sağda solda başka doktorların yanında idare etmeye çalıştıklarını söyleyen Akdağ, “Bizim de doktor ihtiyacımız var. Bunlar gelse bu millete hizmet etseler kötü mü olur?” diye sordu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, A Haber’e konuk olduğu programda yabancı hekimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan kanun hükmünde kararname ile yabancı hekim ve hemşirelerin önünün açıldığını söyleyen Bakan Akdağ, nitelik sorunun ortaya çıkacağı yönündeki eleştirilerle ilgili şunları söyledi: “Bu işe karşı çıkanlar tarafından bu çok söylendi. O kadar mantık dışı bir iddia ki, bu. Siz bir Türk vatandaşı olarak yabancı bir ülkeye gitseniz bir diploma alsanız, tıp doktoru ya da uzmanı olsanız, Türkiye’ye gelsin, ben burada çalışacağım deseniz bir denklik şartı ile karşılaşıyorsunuz. Eğer diplomayı aldığınız üniversitenin denkliği, tıpta uzmanlık kurulu tarafından, YÖK tarafından kabul görmüyorsa, siz Türk vatandaşı olsanız burada doktorluk yapamazsınız. Bu yabancı uyruklu olup gelecekler için de geçerli. Yani bu güne kadar Türk vatandaşı olup dışarıda diploma alanlara ne uygulandıysa, yabancı hekimler için de aynı şey uygulanacak.”

Tıp doktorlarının dışarıda çalışmasının normal karşılandığını hatta gurur duyulduğunu söyleyen Bakan Akdağ, “Ki bu bir beyin göçüdür. Türkiye’de doktor sayısı az olduğuna göre buradan giden her hekim aslında bizim bir kaybımızdır. Dışardan geleceklerin önünü neden kesecekmişiz?” ifadesini kullandı.

Çapa, Cerrahpaşa, Hacettepe gibi üniversitelerde öğrenim görmüş, diploma almış, uzman olmuş yabancı uyruklu insanlar olduğunu belirten Akdağ, “Bunlar, şu anda Türkiye’de kaçak göçek, sağda solda başka doktorların yanında idare etmeye çalışıyorlar. Bizim de doktor ihtiyacımız var. Bunlar gelse bu millete hizmet etseler kötü mü olur?” diye konuştu. Akdağ, yabancı hemşirelerin de önünün açıldığını ifade etti.

YABANCI HEKİM VE HEMŞİRE ÇALIŞTIRAN ÖZEL HASTANELER DAHA ÇABUK BÜYÜYEBİLECEK

Özel hastanelerin yatak kapasitesini artırması, yeni hastane yaptırması ve büyümesinin kontrole tabi olduğunu anımsatan Bakan Akdağ, bunun doktor sayısının yetersiz olmasından kaynaklandığını kaydetti. Akdağ, özel hastanelerle ilgili geleceğe dönük bir projeksiyonu da paylaşarak, şöyle devam etti: “Ama şimdi bunun önünü açınca şöyle yapacağız; belli sayıda yabancı doktor, yabancı hemşire, personel çalıştıran özel hastaneler için bu planlama açısından biraz serbestlik getireceğiz. Mesela sizin 100 yatağınız var, yeni 50 yatak daha yapmak istiyorsunuz. Dolayısı ile bizden 20 hekim daha istiyorsunuz. Bunu şu anda veremiyoruz, Türkiye’de hekim yok. Ama bunun belli bir miktarını, diyelim ki yarısını, onu daha çalışmadık, yabancı uyruklu getirdiğiniz zaman size diyeceğiz ki, serbestsiniz, buyurun büyüyün.”

ŞİDDETE UĞRAYAN SAĞLIK ÇALIŞANININ BAKANLIK AVUKATI TAKİP EDECEK

Sağlık personeline yönelik şiddet konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, kanun hükmünde kararnamede yer alan bir hükme de değindi. Akdağ, “Teşkilat kanunumuzda önemli bir yenilik de getirdik. Bir sağlık personeline şiddet uygulandığında, bu mahkemelik olduğunda biz Sağlık Bakanlığı olarak kendi avukatlarımızla kişisel davasını takip edeceğiz. Bu kamuda hemen hemen bir ilktir.” açıklamasını yaptı. Akdağ, sağlık çalışanının mahkemede şiddet konusunda bir işi olduğunda, bakanlık avukatlarının doğrudan bu konuyu takip edeceğini aktardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6346 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim