• BIST 9540.42
  • Altın 2490.432
  • Dolar 32.5053
  • Euro 34.822
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Alkol Gut hastalığını tetikliyor

Alkol Gut hastalığını tetikliyor
Gut hastalığı ürik asit miktarının artmasıyla veya vücuttan atılamamasıyla oluşan özellikle eklemlerde ve...

Gut hastalığı ürik asit miktarının artmasıyla veya vücuttan atılamamasıyla oluşan özellikle eklemlerde ve ayak baş parmağında aniden ortaya çıkan bir hastalıktır. Ürik asit, proteinlerin vücudumuzda sindirildikten sonra açığa çıkan yıkım ürünüdür. Eklemlerde, böbrek ve diğer dokularda iltihaba neden olabilir, böbrek yetmezliği ve böbrek taşı gelişebilir, halsizlik, hareketlerde zorluk genel belirtilerindendir.

Gut hastalarında genellikle kilo ile birlikte yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve şeker görülebilmektedir.

Alkol kullanımı, proteinden fazla beslenme, yağlı yiyecekler ve hamurişlerinin fazla tüketilmesi, az su içmek gut hastalığını tetikler. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Beslenme tedavisinde izlenecek yol;
*Şişmanlık varsa kişi diyetisyen kontrolünde kilo vermelidir.

*Alkolden uzak durulmalıdır.

*Tavuk, balık, kırmızı et belirli miktarda tüketilmeli, deniz mahsulleri, salam, sosis, sucuk ve sakatatlardan uzak durulmalıdır.

*Kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek, ıspanak, bezelye, taze fasulye, brokoli, karnabahar, mantar, kuşkonmaz tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

*Yağlı yiyeceklerden, kızartma ve hamurişlerinden uzak durulmalıdır.

*Su tüketimi artırılmalı, idrar rengine göre miktar belirlenmelidir.

*Rafine karbonhidratlar gut hastalığını etkiler, içeriğinde rafine şeker, mısır ve fruktoz şurubu olan ürünler ürik asit atımını tetikler.

*Günde 1 kase kadar taze veya dondurulmuş kiraz tüketiminin ürik asit düzeyini düşürdüğü çalışmalarca desteklenmektedir.

* Balık tüketimi yüksek miktarda pürin içermesinden dolayı sınırlıdır ama omega-3’ün gut hastalığında görülen iltihaplanmayı azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle takviye alınabilir.

*Ekmek olarak kepekli, yulaflı veya çavdar ekmek yerine beyaz ekmek tercih edilmelidir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2733 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim