• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Alzheimer'ın erken teşhisinde umut veren gelişmeler

Alzheimer'ın erken teşhisinde umut veren gelişmeler
Amerikan hükümeti, Alzheimer hastalığıyla ilgili araştırmalar için 50 milyon dolar kaynak ayrıldığını açıkladı.

Özellikle son beş yılda Alzheimer’ın nedenlerini ortaya çıkaran önemli bulguların elde edilmesi, hastalığın tedavisiyle ilgili araştırmaları da hızlandırdı.

Alzheimer çalışmalarında etkin bir isim olan Nörolog Dr. Ron Petersen, Amerika eski başkanı Ronald Reagan’a erken bunama teşhisi koyan ilk doktorlardan biri.

Reagan bu teşhisten 10 yıl sonra, 2004 yılında 93 yaşındayken hayatını kaybetti.

Dr. Petersen, o zamandan bu yana hastalıkla ilgili geniş bilgi elde edildiğini, özellikle son beş yılda Alzheimer çalışmalarında önemli ilerlemeler yaşandığını söylüyor: "Artık hastalığın erken evrelerini tanıma imkanımız var. Hatta daha hastalanmadan insanların Alzheimer’a yatkınlıklarını belirleyebiliyoruz. Şimdiyse daha iyi tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalıyız."

Petersen, Alzheimer’a yol açan biyokimyasallarla ilgili yeni buluşların, hastalığın erken teşhisine imkan verdiğini belirtiyor. Bunun, hastaların bakımı için önemli olduğunu vurgulayan Petersen yine de bu kişilerin yaşamlarında gerçek bir değişim için, yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasının şart olduğunu kaydediyor: "Şu anda bazı semptomları azaltan ilaçlar mevcut. Ancak bunlar hastalığın genel gidişatını etkilemiyor."

150212-health-alz12.jpg

Ulusal Sağlık Enstitüleri Başkanı Dr. Francis Collins, aktarılan bütçe sayesinde yapılacak çalışmalarla, Alzheimer’in tedavisinin daha hızlı bulunabileceğine inanıyor: "Nihayet Alzheimer’lı birinin beyin hücrelerinde nelerin sorun olduğunu ve hastalığın nasıl yayıldığını anlayabiliyoruz. Bu sayede, hastalığa karşı etkili bir tedavi yöntemi bulma şansımız bugüne kadar olmadığı kadar artmış durumda."

Diğer uzmanların umudu da bu. Amerika Sağlık Yardımı Vakfı’nın Başkan Yardımcısı Guy Eakin, Alzheimer ve yaşa bağlı diğer hastalıklar konusundaki araştırmalara destek verenlerden: "Hastalığın tedavisinin yakın gelecekte bulunması bekleniyor. Amaç 10 yıl içinde tedaviyi bulmak. Bu uzun bir süre gibi gelebilir ancak çalışmalardan alınan sonuçlar maalesef bu hızda ilerliyor."

Alzheimer, ilk teşhisinden, sonra tam bir asır boyunca, sebepleri ve tedavisi bulunamayan bir hastalık olarak kaldı. Ancak uzmanlar, bilimsel ve siyasal kararlılıkla bu hastalığın çaresinin kısa zamanda bulunacağına inanıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim