• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Anne karnını taklit ederek hayata bağlıyorlar

Anne karnını taklit ederek hayata bağlıyorlar
Zamanında önce doğan bebekler deneyimli doktorlar ve hemşireler sayesinde 24 saat izleniyor, adeta anne karnındaki gibi büyümesi ve gelişimi sağlanıyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sezgin Güneş, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin artması ile prematüre bebeklerin sağlıklı şekilde yaşama tutunduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Güneş, "Ülkemizde yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin doğum oluyor. Bu bebeklerin yüzde 10'u erken doğum yani prematüre bebeklerden oluşuyor. Prematüre bebeklerin önceki yıllarda hayatta kalması adeta mucizeydi. Bin gram altındaki bebekler şans eseri yaşıyordu. Yaşasa bile görsel, işitsel veya nörolojik hasarlar oluyordu. Hem ülkemizde, hem dünyada yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin gelişmesi ile bebeklerin hayatta kalma ve kaliteli yaşama oranı arttı" dedi.

"ANNE KARNINI TAKLİT EDİYORUZ"

Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sezgin Güneş, "Tıp dilinde 37 haftanın altına doğan bebeklere prematüre bebek diyoruz. Doğum eğer 34 haftanın altında gerçekleşmişse bebeği kesinlikle yoğun bakım ünitesine alıyoruz. Bin gramın altındaki bebekler ortalama 2 ay boyunca hastanede yatıyor. Yeni doğan yoğun bakım servisimizde bebeğin normal doğumda sahip olması gereken tüm gelişimini anne karnında olduğu gibi tamamlamaya çalışıyoruz. Bir nevi anne karnını taklit ediyoruz" diye konuştu.

"DENEYİMLİ EKİPLERİ HAYAT KURTARIYOR"

Son yıllarda yeni doğan bakımıyla ilgili çok başarılı yeni doğan hekimleri ve hemşirelerin yetiştiğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Sezgin Güneş, "Kaliteli doktor ve hemşireler ile tam donanımlı cihazlar yeni doğan ölümlerini büyük ölçüde azalttı. İzmir Üniversitesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'nde her bebeğin gelişimini 7 gün 24 saat kontrol eden uzman hekimler ve hemşirelerimiz var. Onları günün her saati izliyoruz. Gelişimlerini ve sağlık durumlarını takip ediyoruz. 500-600 gram ağırlığındaki bebekleri yaşatabilecek alt yapıya ve personel tecrübesine sahibiz. Bu konuda tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.

"TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ"

Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sezgin Güneş şunları söyledi: "Prematüre bebeklerin yoğun bakım sürecinin ardından 2 yaşına kadar takipleri çok önemli. Göz, işitme ve biyolojik gelişimlerine dikkat ediyoruz. 34 haftanın altında doğum yapacak ailelere, yeni doğan ünitesi olan hastanelerde doğum yapmalarını öneriyorum. Çünkü bebeklerinin bir süre yoğun bakımda yatması gerekebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2832 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim