• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Antalya ağız ve diş sağlığı merkezi’nde ilk diş nakli yapıldı

Antalya ağız ve diş sağlığı merkezi’nde ilk diş nakli yapıldı
ADSM'de diş nakli yapıldı


Antalya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde (ADSM) bir hastanın 20'lik dişi çürük ve buna bağlı enfeksiyon nedeniyle çekilen dişinin yerine nakledildi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı ADSM'de ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı Dr. Samet İnal tarafından ilk defa diş nakli (otojen diş transplantasyonu) yapıldı. Dr. Samet İnal, hastanın çene kemiği içerisinde sağlıklı, gömülü ve fonksiyonda olmayan 20 yaş dişini, çürük ve buna bağlı enfeksiyon nedeniyle çekimini gerçekleştirdiği dişin olduğu yere nakletti.

Dr. Samet İnal, nakil işleminde hastaların kaybedilmiş dişlerinin yerine çene kemiği içerisinde gömülü kalmış olan dişlerin ağız içerisinde çiğneme fonksiyonuna kazandırılması işleminin son derece sağlıklı olduğunu ve alternatif tedavi yöntemlerine göre daha da avantajlı olduğuna dikkat çekerken, işlemin cerrahi prensipler ışığında hassasiyetle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Otojen diş transplantasyonunda işlemin cerrahi başarısının yanı sıra hastanın ağız hijyeninin ve işlem sonrası uygulanması gereken prensiplerin önemli olduğunu kaydeden Dr. Samet İnal ayrıca işlem öncesi planlamanın ve verici saha ile nakledilen sahadaki dişlerin kök gelişimiyle kök şeklinin önemli olduğunu aktardı.

Otojen diş transplantasyonu hakkında bilgi veren Dr. İnal, azı dişlerin herhangi bir nedenle çekilmesi gerektiği durumlarda yapılan uygulama ile hem diş eksikliğine bağlı ağız içinde boşluk oluşmadığını hem de fonksiyonel olmayan 20 yaş dişlerinin geri kazanılabildiğini söyledi. Tedavinin 12-13 yaşından sonra her yaşta yapılabileceğini belirten Dr. İnal, en önemli etkenin dişin koyulacağı bölgede yeterli kemik kalınlığının ve yüksekliğinin olması, dış etkenlerden ve enfeksiyonlardan korunması için kökün kısmen ya da tamamıyla kemik içerisinde kalması olduğunu ifade etti.

Dr. İnal, otojen diş transplantasyonu için hastanın 20 yaş dişlerinin ve çene kemik dokusunun tedaviye uygun olması gerektiğini vurgulayarak, "Panaromik röntgen ve dental volümetrik tomografi cihazı ile transplantasyon isteyen hastanın çekilecek azı dişinin yapısına ve ağızda 20 yaş dişi olup olmadığına bakıyoruz. Filmlerde ağızda çıkmış veya henüz çıkmayan 20 yaş dişi mevcutsa ve çene kemik dokusunun yapısı transplantasyona uygunsa, belirli ölçümlerin ardından lokal anestezi uygulanarak, 20 yaş dişi cerrahi olarak çıkartılıp çürük ve enfeksiyon nedeniyle kurtarılamayacak nitelikte olan dişlerin yerine yerleştiriliyor. Uygulama ameliyathane koşullarında 30-45 dakika arasında yapılabiliyor" diye konuştu. 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12060 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim