• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Aşırı terlemeyi önlemenin beş yolu var

Aşırı terlemeyi önlemenin beş yolu var
Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bazı özel durumlar dışında aşırı terlemenin sebebinin bilinmediğini söyledi.


Dr. Öztürk, `Çocuklarda aşırı terlemenin en önemli nedeni genetik ya da ailesel olarak tanımlanır. Aileler terleme ile ilgili sorgulandığında ya birinci derece akrabalarda ya da daha uzak akrabalarda mutlaka aşırı terlemenin olduğu birilerinin bulunduğu öğrenilebiliyor.` dedi. Genetik ya da ailesel faktörler dışında en çok terlemeye sebep olan hastalıklara da değinen Öztürk, bu hastalıkları da şöyle sıraladı: `Hipertiroidi (tiroid bezinin aşırı çalışması), beyin ile ilgili bazı hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar, obezite (şişmanlık), diyabet (şeker hastalığı), hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü), rikets (D vitamini-kalsiyum eksikliği ve kemik bozukluğu ile giden bir hastalık), böbreküstü bezi hastalıkları, kalp yetmezliği, romatolojik hastalıklar (bazı eklem hastalıkları), vücutta oluşan bazı enfeksiyonlar (tüberküloz, brucelloz, sıtma), bazı kanserler (lenfoma)`. Ayrıca bazı ilaçların kendini aşırı terleme ile gösterebileceğini de belirtti.


Hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor?


İlaçla tedavi:


Terlemeyi etkileyen birçok ilaç mevcut. Ancak bunların durgunluk meydana getirme, ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, idrar yolları problemleri ve hatta kalp krizi riskini artırma gibi yan etkileri bulunduğundan genellikle önerilmez.


Terleme önleyici merhemler ve spreyler:


İlk önerilen basit tedavi şeklidir. El ve ayak terlemelerinde hafif ve orta şiddetteki olgularda kullanılabilir. Sıkıştırma etkisi ile ter kanalının ağzını fiziksel olarak tıkar ve ter atılımını önler.


İyontoforez tedavisi:


Aşırı el ve ayak terlemesinde kullanılır. Eller ve/veya ayaklar içinde elektrolit solüsyonu veya metal plaka bulunan küvete konulur. Solüsyon veya plakadan insanı rahatsız etmeyen düşük şiddette elektrik akımı verilir. İyonların ter kanallarını (basit olarak su musluğunu) belirli bir süre kapatması olarak tanımlanabilir.


Botulinum toksin tedavisi (botoks):


Özellikle koltuk altı terlemelerinde kullanılır. El ve ayak terlemelerinde de uygulanabilir. Terlemeye sebep olan sempatik sinirleri felç ederek ter bezlerinden ter üretimini önlemek için kullanılmaktadır.


Cerrahi tedavi:


Özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Sempatik sinirler kesilir veya çıkarılır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8407 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim