• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Asistanlara canlı gibi robot hasta

Asistanlara canlı gibi robot hasta
Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan Sağlık Bilişim Zirvesi'nin gözdesi, bin 698 asistan doktorun eğitiminde kullanılan 'robot hasta' oldu. Robot üzerinde ameliyat yapılabiliyor hatta yanlış bir ...

Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan Sağlık Bilişim Zirvesi'nin gözdesi, bin 698 asistan doktorun eğitiminde kullanılan 'robot hasta' oldu. Robot üzerinde ameliyat yapılabiliyor hatta yanlış bir müdahalede ölüyor

Avrupa ve Türkiye'nin ilk "Sağlık Bilişim Zirvesi" önceki gün İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Tıp alanındaki son teknolojik gelişmelerin sergilendiği zirvede en çok ilgiyi, üst düzey hasta simülatörleri çekti. Zirvedeki diğer dikkat çekici yenilikler ise hastane kapısından girer girmez hastanın boynundaki kartı okuyarak tanıyan ve uygun bölüme yönlendiren akıllı hastane projesi.

HASTA TANIYAN DİJİTAL HASTANE
Normal bir insanın tüm fizyolojik özelliklerinin kopyalandığı robotlar gözlerini açıp kapatabiliyor, normal ve patolojik kalp sesleri alınabiliyor, akciğer dinlenebiliyor, bağırsak sesleri ve periferik nabızlar alınabiliyor. Yani bu robotlar acile gelen her tür hastayı kusursuz bir biçimde simüle edebiliyor. Gerçek bir ameliyathane ortamı ve uygun senaryolar yaratılarak asistan doktorlar hasta robotlara müdahale ediyor. Yanlış müdahalede robotun durumu kötüleşiyor hatta ölebiliyor. Üstelik bu robotlar üzerinde ameliyat bile uygulanabiliyor İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki simülasyon merkezindeki 4 robot bugüne dek bin 698 asistan doktorun eğitimde kullanılmış. Zirveyi düzenleyen Sağlık Bilişim Yöneticileri ve Akademisyenleri Derneği (SABİYAP) Başkanı Yasin Keleş, amaçlarını "son teknolojilerin hastane ortamında kullanılmasını yaygınlaştırarak insan hatasından kaynaklanan geri dönülmez yanlışları en aza indirmek" şeklinde açıkladı. Yasin Keleş şu bilgileri verdi: "ABD'de yapılan araştırmaya teknolojiye ayak uydurmayan hastanelerde hastane memnuniyetleri yüzde 20 düşerken ölüm oranları 2 kat artmış. Özellikle hastane enfeksiyonları bu tablonun en kötü tarafı. Dev bir digital hastane kurduk. 'Hasta tanıyan hastane' modelini de zirve alanına uyguladık. Tıpkı bu teknolojiyi kullanacak hastanelerdeki gibi ziyaretçilerimize vereceğimiz kartı okuyan özel sistem ziyaretçilerimizi dev ekranlarla uygun bölümlere yönlendirecek."

Bir hastanın tüm özelliklerini taşıyor
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Sorumlusu Dr. Dilek Kitapçıoğlu 'Bay Hasta' robotların kullanımıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu robotlarımız acile gelen bütün hasta modellerini simüle edebiliyor, bir hastanın tüm fizyolojik özelliklerini gösteriyor. Ameliyathane koşulları hazırlayarak doktorların bire bir hasta gelmiş gibi tedaviyi yapmasına olanak sağlıyor. İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı simülasyon merkezinde bu robotlarla 4 yıldır aktif olarak eğitim veriyoruz. Her branştan gruplar halinde asistan doktorlar geliyor ve eğitmenler eşliğinde eğitim alıyorlar."

NURDENİZ ERKEN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1976 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim