• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Askerden dönene promosyon müjdesi

Askerden dönene promosyon müjdesi
Gaziantep 2. İdare Mahkemesi, askerden dönen memurun banka promosyonu talebini yerinde buldu.Türk Sağlık-Sen, Gaziantep Adil Özberk Sağlık Ocağında sağlık memuru olarak görev yapan Ali ...

Türk Sağlık-Sen, Gaziantep Adil Özberk Sağlık Ocağında sağlık memuru olarak görev yapan Ali Arpacı'nın, banka promosyonlarından payına düşen kısmının kendisine ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun cevap verilmeyerek zımnen reddedilmesine yönelik işlemin iptali için Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Maaş ödemesi dolayısıyla sağlanan banka promosyonunda Arpacı'nın maaşının da etkisinin olduğu ve promosyon ödemesini hak ettiği vurgulanan dava dilekçesinde, davaya konu işlemin iptali, Arpacı'nın payına düşen promosyon bedelinin yasal faiziyle ödenmesi talep edildi.

Konuyu değerlendiren Gaziantep 2. İdare Mahkemesinin kararında, davacı memurun, 24 Temmuz 2008'de askerlik görevini ifa etmek üzere görevinden ayrıldığı, askerlik hizmetini bitirdikten sonra 27 Mayıs 2009'da görevine yeniden başladığı, 5 Aralık 2009'da personele promosyon bedeli olarak belli bir meblağ ödenmesine karşılık davacıya herhangi bir ödeme yapılmadığı belirtildi.

Kamu görevlilerinin aylık ve diğer özlük haklarının bankalar aracılığı ile ödenmesi nedeniyle bankaların bu paraların belli bir süre uhdesinde kalmasından ve çalışanların bu bankalardan kredi kullanmalarından dolayı bir kısım gelir elde ettikleri ve bunun karşılığında kurumlara bir miktar mali imkan sunabildikleri ifade edilen kararda, ''Bağış adı altında kurumlara ödenen ücret, kamu görevlilerinin maaşlarının o banka aracılığı ile ödenmesi neticesinde doğan ve personele ait olan paralardır'' vurgusu yapıldı.

-''PAYI VAR, YASAL FAİZİYLE ÖDENECEK''-

Promosyon ücretinin, personelin aylık ve ücretlerinin banka aracılığıyla ödenmesinin bir karşılığı olduğu, idarenin iş ve işlemlerinde eşitlik ilkesine uygun şekilde davranma zorunluluğu bulunduğuna yer verilen kararda, şunlar kaydedildi:

''Bu bağlamda, ilgili bankaya maaş ödemeleri nedeniyle kazanç sağlayan ve dağıtılan promosyonlarda payı bulunan davacının, bankaca ödenen promosyon ücretinden fayladırılması gerekmektedir.
Bu durumda, davalı kurumda görev yapmakta olan, maaş ve diğer ücretleri sözleşme imzalanan banka aracılığı ile ödenecek olan davacıya, promosyon ücreti olarak belirli bir meblağın ödenmesi gerekirken, aksi yönde tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.''

Mahkeme, belirtilen gerekçelerle, dava konusu işlemin iptaline, davacının payına düşen promosyon bedelinin başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle ödenmesine karar verdi.

-''EMSAL OLARAK ALGILANMALI''-

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın bir emsal olarak algılanması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

''Askerden dönen, doğum iznini bitirip gelen memurlara promosyon ödenmemesine yönelik işlemlerin artık sonlanması gerekir. Vatani görevini yapan memurun mağdur edilmesini ortadan kaldırdığımız bu dava ile promosyonlarla ilgili önemli bir sorun daha çözüme kavuş oldu. Gaziantep'te mahkeme, bu anlamda örnek ve emsal olabilecek bir karara imza atmıştır. Personelin askerde olsa bile bu promosyonda parasında hakkı olduğunu belirtmiştir. İdarelerin bu kararı dikkate alarak askerden dönen ve doğum izninden gelen çalışanları mağdur etmemesini istiyoruz.''
 

Bu haber toplam 3051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim