• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

ATT Yönetmeliğinde yürütmesi durdurulan maddeler

ATT Yönetmeliğinde yürütmesi durdurulan maddeler
Danıştay, Özel Hastaneler Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulmasının ardından Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesini de durdurdu.

Danıştay, Özel Hastaneler Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulmasının ardından Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesini de durdurdu.

Sağlık İşletmeleri Federasyonu ve Özel Hastaneler Platformunun 16.04.2008 tarihinde açmış olduğu iki ayrı davada da kısmen yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Sağlık İşletmeleri Federasyonu ve Özel Hastaneler Platformu tarafından açılan 2008/2614 esas numaralı dosyamızda talep etmiş olduğumuz maddelerden 25 nci maddenin 1 ve 2. fıkrası ile geçici 2 maddenini 2 fıkrası hukuka uygun bulunmayarak yürütmesi durudurulmuştur. Kararda ayrıca Danıştay tarafından E 2008/2416 esas sayılı davada 38 nci maddenin yürütmesinin durdurulduğu da hatırlatılmaktadır.

Danıştay tarafından verilen karar doğrultusunda ortaya çıkan yeni durumu şöyle özetlemek mümkündür.

25. maddenin 1. fıkrası ile yürütmesi durdurulan hüküm şöyledir: "Sağlık kuruluşlarında, sadece kendi hastalarına yönelik teşhis hizmetlerinde kullanılmak ve tetkiki isteyen tabibin sorumluluğunda olmak kaydıyla, 38 inci madde uyarınca yayımlanan tebliğde belirtilen temel laboratuvar tetkikleri ile radyolojik tetkikler, 992 sayılı Kanun ile 3153 sayılı Kanun uyarınca ruhsat alınmaksızın yapılabilir."
Buna göre özel sağlık kurum ve kuruluşları temel laboratuvar tetkikleri ile radyolojik tetkikler ruhsat alınmayan ünitelerden yaptıramayacaktır.

25. maddenin 2. fıkrası ile yürütmesi durdurulan hüküm şöyledir: "Sağlık kuruluşunda, 38 inci madde uyarınca yayımlanan tebliğde belirtilenler haricinde ve uzmanlık dallarının gerektirdiği ileri seviyedeki diğer laboratuar ve radyoloji tetkikleri için, 992 sayılı Kanun ve 3153 sayılı Kanun hükümlerine göre ilgili dallardaki uzman tabiplerin sorumluluğunda olmak kaydıyla işleten adına ruhsatlandırılan laboratuvar ve radyoloji ünitelerini bulundurabilir veya bu hizmetleri Bakanlıkça ruhsatlandırılmış kuruluş ve/veya hastanelerden karşılayabilir. Hizmet satın alınması durumunda bununla ilgili belgeler Müdürlüğe sunulur."

Buna göre özel sağlık kuruluşları ileri seviyedeki diğer laboratuar ve radyoloji tetkiklerini için, ilgili dallardaki uzman tabiplerin sorumluluğunda olmak kaydıyla işleten adına ruhsatlandırılan laboratuvar ve radyoloji ünitelerini bulunduramayacak veya bu hizmetleri Bakanlıkça ruhsatlandırılmış kuruluş ve/veya hastanelerden karşılayamayacaktır.

Geçici 2 nci maddenin 2 nci fıkrası ile yürütmesi durdurulan hüküm şöyledir: "39 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış olan sağlık kuruluşları, 38 inci maddenin birinci fıkrasında öngörülen tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç dört yıl içinde, tabip sayısı hariç olmak üzere bu Yönetmeliğe uyum sağlamak ve ruhsat almak zorundadır. Tabip sayısında yapılacak artışlarda 9 uncu maddeye göre yapılan planlamaya uyulması zorunludur. Dört yılın sonunda ruhsat almayan sağlık kuruluşlarının, uygunluk belgeleri iptal edilir."
Buna göre özel sağlık kuruluşları için öngörülen 4 yıllık geçiş süresi hukuka uygun bulunmayarak yürütmesi durdurulmuş ve yok hükmünde sayılmıştır.


Özel Hastaneler Platformu

Bu haber toplam 3581 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim