• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

Az su içmek böbrek taşını tetikliyor

Az su içmek böbrek taşını tetikliyor
Sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında gelen böbrek taşları geliyor. Genellike de bu hastalık ameliyatla sonuçlanıyor. Ancak, üriner sistem taş hastalıkları için ...

AZ SU İÇMEK BÖBREK TAŞINI TETİKLİYOR

AĞRI HİSSETMEDEN TAŞLARDAN KURTULMAK MÜMKÜN

TAŞ DÜŞÜRMEK KÂBUS OLMASIN!

 

Sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında gelen böbrek taşları geliyor. Genellike de bu hastalık ameliyatla sonuçlanıyor. Ancak, üriner sistem taş hastalıkları için açık ameliyat yapılan dönemler geride kaldı. Artık taşı kırarken hava basıncı, lazer ya da ses dalgaları kullanılıyor. Böylece hastalar, ağrı ve acı hissetmeden taşlardan kurtuluyor.

 

Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, “Taşın zarar verdiğini düşünmediğimiz hastaların, taşın düşmesi için bol sıvı almasını ve hareket etmesini istiyoruz. Ancak hasta bu süreci geçmek ister ve ‘Ben bu ağrıyı çekmek istemiyorum!’ derse ve şartlar uygunsa vakit kaybetmeden müdahale ediyoruz” diyor. Üriner sistem taş hastalığı deyince akla böbrek taşlarının geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Soyupak, “çünkü üriner sistemin diğer bölgelerinde taş oluşmuyor. Genellikle böbrekte oluşup diğer bölgelere geçiyor” dedi.

Böbrekteki ağrının, taş habercisi olabileceğini de belirten Prof. Dr. Bülent Soyupak, “hastayı rahatsız eden de koruyan da ağrıdır. Ağrı olmazsa hasta içeride ne olduğunu bilemez” diyerek böbrek ağrılarının hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekti. Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, böbrek taşlarıyla ilgili şu bilgileri verdi;

TAŞ BÜYÜKLÜĞÜ İLE AĞRININ ŞİDDETİ BAĞLANTILI DEĞİL

Böbreğin içinde birden fazla odacık ve bu odacıkların ağızları var. Taş bu odacıklardan birinin ağzını tıkarsa idrar rahat boşalamıyor ve ağrı oluşuyor. Taşın yolculuğu sırasında kanalı yırtarak geçmesi ise hem kanamaya hem de ciddi ağrılara neden oluyor. Ama unutulmamalı ki, ağrının şiddeti hastalığın şiddeti ile orantılı değil. Hiç oynamayan büyük bir taş, ağrı yapmazken küçük bir taş hareket edince çok büyük bir ağrıya neden olabiliyor.

VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN

Taşın zarar verdiğini düşünmediğimiz hastaların bol sıvı almasını ve hareket etmesini istiyoruz. Bunlar taşın düşmesini kolaylaştırıyor. Bu süreçte bazı ilaçlar da kullanılabiliyor. Tabii bu durumda bir miktar ağrı çekmek kaçınılmaz oluyor. Ancak böbrekte idrarı süzememeye bağlı bir sıkıntı varsa veya taş düşmeyecek kadar büyük ise artık müdahale zamanı gelmiş demektir! Ama hasta bekleme sürecini geçmek isterse “Ben bu ağrıyı çekmek istemiyorum” derse ve şartlar da uygunsa yine müdahale ediyoruz.

AÇIK AMELİYAT GERİDE KALDI

Geçmiş yıllarda akla açık cerrahi geliyordu. Artık üriner sistem taş hastalıkları için açık ameliyat neredeyse hiç yapılmıyor. Birinci tercih, taşın dışarıdan ses dalgaları ile kırılması oluyor. 2 cm’den büyük bir taş söz konusu ise ciltten kılavuz tel yollanıp çalışma kanalı oluşturarak ve o kanal içerisinden optik aletlerle girilerek, taşın kırılıp parça parça dışarı alınması sağlanıyor. Taşı kırarken hava basıncı, lazer ya da ses dalgaları kullanılıyor. Böbrekte küçük bir taş kırılamıyorsa idrarın çıktığı son delikten böbreğe girip esnek aletlerle böbreğin içindeki taşı alıyoruz.

Prof. Dr. Bülent Soyupak, bir insanda bir kere taş olmuşsa bir daha taş olma ihtimalinin normal insana göre yüzde 40 daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “taşı olan kişilerin belli aralıklarla kontrol yaptırmalarını öneriyoruz. En az 6 ayda bir idrar tahlili ve ultrasonla muayene gerekiyor” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4073 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim