• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Baş dönmesi tedavisi için bol bol yürüyüş yapın

Baş dönmesi tedavisi için bol bol yürüyüş yapın
Hastanelerin acil servislerine yapılan başvuruların önemli bir bölümünü oluşturan baş dönmesi, kişinin yaşam kalitesini düşürüyor.

Ani hareketlerle ortaya çıkan baş dönmeleri, denge sorununa işaret ediyor. Kişiyi tek başına sokağa çıkmaktan alıkoyan ve giderek depresif bir ruh haline sokan denge sorununun ortaya çıktığı dönemde ilaç tedavisi gören hastalar, 'Yatıp dinleneyim geçer' düşüncesine kapılmamalı. Hastalığın tedavisinde hareket etmenin önemli olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, ne kadar çok yürünürse hastanın dengesine de o kadar çabuk kavuşacağını belirtiyor.

Prof. Dr. Sertaç Yetişer'e göre denge sorununun tedavisinde hareket etmek çok önemli. Baş dönmesi yaşayanlar "Işığı kapatmalıyım, dinlenmeliyim, geçer!" diye düşünse de hasta temiz havada birkaç saat yürümeli. Hasta, ne kadar çok dışarı çıkar ve yürürse, dengesine kavuşması o kadar kolay olur. Dengeyle ilişkili sistemler, dik duruş ve yürüyüşü sağlar. Vücudun hareketlenmesiyle birlikte düşme engellenir, başın dengeli hareket etmesi ve genel olarak dik durması sağlanır.

Sertaç Yetişer, görsel uyaranlar, iç kulaktaki denge organı ve dokunma duyusunun dengeyi sağladığını söyledi. "Gelen bilgilerin bir kısmı hafızada depolanırken üçlü sistemin harmoni ve simetri içinde çalışması halinde kişi dengesini korur." diyen Yetişer, "Bu uyarılardan biri azaldığında ya da arttığında asimetri oluşur ve beyin önceki bilgilerle bu yeni durumu örtüştürmeye çalışır." diye konuştu. Örtüşme olmadığında beynin bir sorun olduğunu düşündüğünü ifade eden Prof. Dr. Sertaç Yetişer, "Diyelim ki, kişinin iç kulağındaki denge organı çalışmıyor. Beyin bu durumda göze ve dokunma duyusuna yüklenir. Bu sorunu yaşayan kişi, odanın ışığı kapandığında elindekileri düşürür. Çünkü diğer uyarı ortadan kalktığında, görmenin karanlık ortama adapte olması için geçen sürede, denge sorunu ortaya çıkar." diyor.

Hasta Tek başına çıkamaz hale geliyor
Yetişer, denge sorununa neden olan en büyük etmen olarak kulak kristallerinin yerinden oynamasını gösteriyor. Prof. Dr. Yetişer, "Kulak kristallerinin yerinden oynaması diğer bir adıyla Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), aniden başlayan ve baş hareketleri ile tekrarlanan baş dönmesidir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan kulak kristalleri iç kulakta bulunur." diye konuşuyor. Yetişer şu bilgileri veriyor: Kulak kristalleri, uzun süreli yolculuklar ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gibi nedenlerden dolayı yerlerinden oynayabilirler. Kişi, düşecek gibi olur, yer adeta ayağının altından kayıyordur. Hastaya cisimler yer değiştiriyor gibi gözükür. Kısa sürse de 4-5 saniyelik baş dönmesi, şiddeti nedeniyle hastanın yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca kronikleşen denge sorunlarına ve psikolojik güvensizliğe yol açar. Çünkü hastalar tek başlarına dışarı çıkmak istemez, yalnız kalmaktan kaçınır ve sürekli bir endişe hali yaşar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3397 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim