• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Bazı sağlık mesleklerinin görev tanımı yapıldı

Bazı sağlık mesleklerinin görev tanımı yapıldı
Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 26 sağlık mesleğinin yetki ve görev tanımı yapıldı.

6225 Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanun ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanun, 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 992 sayılı Seriri Taharriyat ve Tahlilat Yapılan ve Masli Teamüller Aranılan Umuma Mahsus Bakteriyoloji ve Kimya Laboratuvarları Kanunlarında değişiklikler yapılmıştır.


6225 Sayılı Kanunun getrimiş olduğu en önemli değişiliklerden biri 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda yapılan değişikliktir. Yapılan değişiklikle 26 sağlık mesleğinin yetki ve görev tanımı yapılmıştır. Kanunun 9. Maddesi ile yetki ve görev tanımlaması yapılan sağlık meslekleri şunlardır:

Klinik psikolog
Fizyoterapist
Odyolog
Diyetisyen
Dil ve konuşma terapisti
Podolog
Sağlık fizikçisi
Anestezi teknisyeni/teknikeri
Tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri
Tıbbi laboratuvar teknisyeni
Tıbbi görüntüleme teknisyeni/teknikeri
Ağız ve diş sağlığı teknikeri
Diş protez teknikeri
Tıbbi protez ve ortez teknisyeni/teknikeri
Ameliyathane teknikeri
Adli tıp teknikeri
Odyometri teknikeri
Diyaliz teknikeri
Fizyoterapi teknikeri
Perfüzyonist
Radyoterapi teknikeri
Eczane teknikeri
İş ve uğraşı terapisti (Ergoterapist
İş ve uğraşı teknikeri (Ergoterapi teknikeri)
Elektronörofizyoloji teknikeri
Mamografi teknikeri

Kanun’da yetki ve görev tanımı yapılan 26 meslek açısından olumlu olan bu değişiklik yetki ve görev tanımı kanunla yapılamayan pek çok sağlık mesleği açısından hayal kırıklığı oluşturmuştur. Kanun’da yetki ve görev tanımı öncelikle yapılan sağlık mesleklerinin insan sağlığına doğrudan müdahale eden meslekler olduğu dikkat çekmektedir.

Kanun’da yetki ve görev tanımı yapılmayan sağlık mesleklerinin yetki ve görev ayrıntılarına ilişkin usûl ve esasların Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenleceği belirtilmiştir. Daha önce çeşitli Kanunlarda tabip, diş tabibi, eczacı gibi mesleklerin görev tanımlarının yapıldığı varsayıldığında 35 kadar sağlık mesleğinin yetki ve görev tanımının yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Görev tanımı Yönetmelik ile yapılması planlanan sağlık mesleği sayısı yaklaşık 20'dir.

Kanun, Tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensuplarının hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamayacaklarını ve reçete yazamayacaklarını hüküm altına almıştır.


Uzm. Süleyman Demirel
http://www.suleymandemirel.com.tr

 

Bu haber toplam 9862 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim