• BIST 9540.55
  • Altın 2489.904
  • Dolar 32.5042
  • Euro 34.8156
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bel fıtığında ameliyat en son seçenek olmalı

Bel fıtığında ameliyat en son seçenek olmalı
Prof. Dr. Cengiz Kuday, bel ağrısının onlarca nedeninin bulunduğunu belirterek,..

Prof. Dr. Cengiz Kuday, bel ağrısının onlarca nedeninin bulunduğunu belirterek, ''Bu ağrıların başında gelen fıtık ağrısıdır. Bel fıtığında ameliyat kararı verilse bile, çok önemli bulgu yoksa 3-4 hafta beklenmeli'' dedi.

Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof.Dr. Cengiz Kuday, bel ağrısının neredeyse herkesin şikayetçi olduğu bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Bel ağrılarına neden olan fıtıkla ilgili görsel ve yazılı basında sürekli haberlerin yer aldığına dikkati çeken Kuday, bu durumun da insanların kafasını karıştırdığını ifade etti.

Her bel ağrısının bel fıtığı olmadığına işaret eden Kuday, şunları söyledi:

''Bel fıtıklarının hepsi ameliyat olmaz. Bir kısmı ameliyata uygundur, bir kısmı değildir. Zaman zaman da 'ameliyat olmazsan felç olursun' şeklinde hasta korkutuluyor. İstisnai durumlar dışındaki bu 10 bin de 2'dir. Onun dışında kimse felç olmaz. Ameliyat olsa da olmasa da olmaz. Bel fıtığında ameliyat kararı verilse bile, çok önemli bulgu yoksa 3-4 hafta beklenmeli. Ben şahsen diğer tedavi şekillerini öneririm. İlaç veririm, istirahat veririm, fizik tedavi öneririm. Bunlara rağmen geçmiyorsa o zaman ameliyat düşünürüm. Ameliyat en son seçenek olmalıdır.''

BEL AMELİYATI BAŞARISIZ OLURSA

Her bel ameliyatını başarılı olmayabileceğini belirten Kuday, bunun 'başarısız bel ameliyatı sendromu' olarak adlandırıldığını söyledi.

Başarısız bel fıtığı ameliyatlarının en büyük nedeninin yanlış teşhis olduğunu vurgulayan Kuday, şöyle devam etti:

''Hastanın doktora hastalığını iyi ifade etmesi lazım. Onlarca hastalık bel ağrısına neden olabilir, bel fıtığını taklit edebilir. En sık rastladığımız bel adalelerinin kasılması gerilmesi bel ağrısına neden olabilir. Spinal stenoz (omurilik kanalı darlığı), tümör, bazı iç hastalıkları, safra kesesi, mide ülseri, malta humması, tüberküloz,kireçlenme, birtakım damarsal hastalıklar bel fıtığını rahatlıkla taklit edebiliyor. Anksiyete ya da psişik hastalıklar bel ağrısı yapabilir.Anksiyete ya da depresif ruh hali de denebilir. Çünkü ruh hali ile ağrı eşiği arasında önemli bir bağ var. Ruh hali kötü olunca ağrı eşiği düşüyor, dolayısıyla bel kaslarındaki istemsiz bir kasılma bel ağrısına neden olabiliyor.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4973 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim