• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Beslenme çantasındaki sağlık

Beslenme çantasındaki sağlık
Okul dönemi çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırarak onları pek çok hastalıktan koruyabilirsiniz. Akılcı strateji hem sağlıklı büyümenin ...

Okul dönemi çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırarak onları pek çok hastalıktan koruyabilirsiniz. Akılcı strateji hem sağlıklı büyümenin hem de okul başarısının garantisi.

Günümüzde fast food tarzı beslenme, hareketsiz yaşam, estetik algılardaki değişiklikler, sadece aile hayatınıı değiştirmekle kalmadı büyüme ve gelişme dönemindeki öğrencileri de yetişkin hastalıklarıyla tanıştırdı. Kara listedeki hastalıkların çözümünde ise doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması var. İşte okul döneminde en sık karşılaşılan sorunlar ve çözümleri...

Zayıflık: Çocuğun boyu uzuyor ve yeterli derecede kilo alamıyorsa bu durum beslenme yetersizliğinin göstergesi sayılır. Zayıflığın nedenleri araştırılarak nedene göre önlem alınmalıdır.

ŞİŞMANLIK: Ailelerin ekonomik durumlarındaki iyileşme, yaşam biçimlerinde hareketsizliğe doğru yöneliş, yetişkinlikte olduğu gibi çocukluk çağında da şişmanlık riskini artırır. Çocuk uygun şekilde beslenir ve hareketsizliği önlenirse şişmanlık oluşmaz. Şişmanlığın bir nedeni de şekerli ve yağda kızartılmış besinlerle kola gibi boş kalori kaynaklarının aşırı tüketilmesidir. Çocuğunuzu bu gibi yiyecek ve içeceklerden uzak tutmaya çalışınız.

DİŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ: Beslenme ve yeme alışkanlıkları diş sağlığının korunmasında önem taşır. Şekerli besinlerle kolalı içeceklerin sık aralıklarla tüketilmesi düşleri çürütür. Çocuğun kola yerine, süt-ayran içmesi, şekerleme yerine peynirli poğaça ve meyve yemesi dişlerinin çürümesini önler. Diş çürüklüğünü önlemede suların flor yoğunluğu da önem taşır. Flor dişi sağlamlaştırır ve çürümeye Isparta ve Ağrı’nın sularında çok flor bulunduğundan ek flor verilmesi gerekmez.

BESİN ALERJİLERİ: Ailesel olarak alerjiye yatkın olan ailelerin çocuklarında alerji daha sık görülür. Alerjik tepkime deride ürtiker gibi kızartıcı ve sivilceler şeklinde görüldüğü gibi sindirim sistemi bozuklukları, yorgunluk, davranış bozukluğu ve solunum güçlüğü şeklinde de ortaya çıkabilir. Alerji belirtisi görüldüğünde çocuğun yedikleri ve içtikleri gözlenmelidir. Yiyecek ve içeceklere katılan kimyasal katkı öğeleri doğal besinden daha alerjiktir. Örneğin, boyalı çiklet, renkli şekerlemeler, aromalı süt ve pudingi gibi ürünler, renkli dondurmalar duyarlı çocuklarda alerji yapabilir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2892 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim