• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Beyin kanserinin sonu aşıyla mı gelecek?

Beyin kanserinin sonu aşıyla mı gelecek?
Amerikalı bilim adamı Prof. Dr. Lesniak, en ölümcül beyin tümörlerine yakalanan kanser hastalarının hayatta kalım süresini 4 katına çıkarabilecek aşı çalışmalarının FAZ III aşamasına geldiğini müjdeledi.

 

Merkezi sinir sisteminde yer alan tümörlerin tedavisi alanında ABD'nin önde gelen uzmanlarından olan Chicago Üniversitesi Prof. Dr. Maciej S. Lesniak, beyin tümörünü yok ederek kanserden kurtaracak aşı çalışmalarının III. Faz'da olduğunu söyledi. Lesniak, sürdürülen çalışmalarda hayatta kalım süresinin 4 katına çıkarabildiklerini de vurguladı.
Kale Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. H. İbrahim Bodur'un ev sahipliğinde düzenlenen 'Atomdan, Beyne Yolculuk' toplantısı, Üniversitesi Gayrettepe Florence Nightingale Metropolitan Hastanesi konferans salonunda düzenlendi. Toplantıda Lesniak, aşı çalışmalarının pankreas kanserinden sonra ikinci agresif kanser olan beyin kanserleri içinde de yırtıcı, tahrip edici tür olarak görülen türü glioblastoma üzerinde yapıldığını anlattı. Chicago Üniversitesi Beyin Tümörü Merkezi'nin nöroşirürjik onkoloji ve nöro-onkoloji araştırmaları başkanı olan Lesniak, ekibiyle birlikte beyin kanserini tedavi etmek amacıyla, hayatımızın her alanına giren nano tıp ile ilgili olarak laboratuar çalışmaları sürdürdüklerini de ifade etti. 

KİŞİYE ÖZEL İLAÇ
Aşı üzerinde çalışan bilim adamaları ilacı, hastanın kendi tümöründen alınan bir örnekle o kişiye özel olarak hazırlıyor. Aşının içeriğinde hastanın kendi bağışıklık sistemini tümör hücrelerini tanıyıp yok edecek şekilde eğitme mekanizması var. Tümörlü dokudan elde edilen biyolojik işaretler, hastanın kanından elde edilen bağışıklık hücrelerine tabi tutuluyor. Eğitilen dendritik hücreler herhangi bir aşı gibi kolun üst kısmından yeniden hastaya veriliyor. Bu yöntemde tedavi hastanın kendi hücreleri kullanılarak yapıldığı için diğer tedavilerin aksine hastaya hiçbir yan etkide bulunmuyor.
Bilimadamları, henüz FAZ III aşamasında olan ilacın piyasada kullanılabilir durumda olması için en az iki yıl daha geçmesinin beklendiğini de söyledi. Aşının FAZ III deneyleri bittikten sonra Türkiye'de kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı onayı gerekiyor. Aşının FAZ II deneyleri, ABD'de 13 merkezde 240 hasta üzerinde denenmişti.

FAZ III SON AŞAMA
Faz III adı verilen üçüncü aşamaya 1000 ile 3000 arasında gönüllü hasta katılır. Amaç, ilacın etkinliğini ve yan etkilerini görmek, standart tedaviyle karşılaştırılmasını yapmaktır. Bu aşama tamamlandıktan sonra aşı onaylatılır ve ilaç piyasaya verilebilir. Bazı durumlarda ilaç onaylandıktan ve piyasaya dürüldükten sonra da klinik çalışmalar sürer.

İbrahim Bodur'un doktoruydu
Kale Grubu'nun Onursal Başkanı İbrahim Bodur'un yıllar önce John Hopkins Üniversitesi'nde geçirdiği ameliyat sırasında tanıdığı Prof. Dr. Maciej S. Lesniak, beyin ve sinir cerrahisinde dünyanın önde gelen uzmanlarından kabul ediliyor. Lesniak'in, Kale Grubu'nun davetlisi olarak dönem dönem Türkiye'ye geldiği, sağlık alanında son gelişmeler üzerine bilgilendirmeler yaptığı biliniyor.

AŞI İÇİN GÖNÜLLÜ OLDU
Henry Krzemien ileri düzeydeki beyin tümörünün tedavi için yürütülen aşı çalışmalarının gönüllülerinden birisi. ABD'de bir üniversite hastanesinde yürütülen klinik çalışmaya katılan Krzmeien, beyin tümörlerinin en azından tekrarlarının önlenmesini umduğunu söyledi.

Türkan YILMAZER
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4096 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim