• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Boyun fıtığı tedavisinde protez ne zaman kullanılır?

Boyun fıtığı tedavisinde protez ne zaman kullanılır?
Cerrahi girişimin her hastaya uygulanmadığını belirten sinir cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Tuncer Süzer, genellikle tedavide ağrı kesici, protez kullanımı ve fizik tedavinin yeterli olduğunu söylüyor.

Boyun fıtığının belirtileri arasında baş, sırt ve kollarda kendini gösteren ağrı ile uyuşma hissi olabiliyor. İlerleyen vakalarda bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi sorunlara yol açan boyun fıtığı, gerektiğinde protez (yapay disk) kullanımı ile tedavi edilebiliyor. Boyun fıtığı, boyun omurunda yer alan kemiklerin arasındaki disklerin dokusunda bulunan sıvının içeriğini kaybetmesi ya da dejenere olması sonucu ortaya çıkıyor. Gençlerde ve yaşlılarda farklı biçimlerde görülen boyun fıtığının tedavisinde çok yüksek oranda olumlu sonuçlar alınıyor. Anadolu Sağlık Merkezi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Tuncer Süzer, boyun fıtığının tedavisinde cerrahi girişimin her hastaya uygulanmadığını, genellikle ağrı kesici, hareket kısıtlaması ve fizik tedavinin yeterli olduğunu söyledi. En sık cerrahi tedavi uygulanan hasta grubunu kollarda ve parmaklarda ilerleyici kuvvet kaybı olan hastalar oluşturuyor. Süzer, bunun dışında, eğer fıtık kola giden sinir yanında omuriliğe de baskı yapıyorsa hastanın ameliyata alındığını belirtiyor. Bununla beraber omurga kemiklerinde kayma, omurgada tümör veya enfeksiyon olan hastalara da yine cerrahi tedavi uygulanıyor.

Protez (yapay disk) her hastaya uygulanabiliyor mu?

"Protez" veya "yapay disk" şeklinde söz edilen bu sistemlerin omurgada kullanılmasının amacı, diz veya kalça protezlerindeki ile aynı şekilde oluyor. Prof. Dr. Tuncer Süzer, hem diz hem de kalça eklemindeki sorunlarda konulan protezlerin amacının, sorunlu kısmı çıkartarak hem hastalığı tedavi etmek hem de kemikler arasındaki hareketin devamına izin vermek olduğunu ifade ediyor. Süzer, boyun fıtığı ameliyatlarında protez kullanılmasıyla, fıtıklaşan disk dokusunun temizlendikten sonra iki omurun birbirinin üstüne çökmesinin engellendiğini aktarıyor. Hareket kısıtlılığı yapan sistemlerin tam aksine, omurlar arasında hareket korunuyor. Ameliyatta konulan protez ile omurgadaki hareketin korunması sağlanınca, ilerleyen aylar ve yıllar içinde diğer omurlarda yeni fıtık gelişme riski daha da azalıyor. Süzer, omurlarda kaynama yöntemi ameliyatlarından sonra 2-3 hafta boyunluk verilerek hastanın boyun hareketlerine dikkat etmesi istenirken, protez kullanılan hastalarda bu uygulamanın yapılmadığını aktarıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7016 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim