• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Bu diyette kavga var!

Bu diyette kavga var!
Önce ‘Karatay Diyeti’ kitabıyla kolesterol tartışmasını başlatan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay ikinci kitabı ‘Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık’la bu tartışmayı alevlendirdi...

‘’Kolesterol ilaçları başka hastalıklara davetiye çıkarıyor” diyen Prof. Dr. Karatay’ın tezlerine Kardiyoloji Derneği bugün basın toplantısıyla yanıt verecek...

Türkiye’de gündemin hızına uymak zor. Hele ki bir konun haftalarca gündemde kalması daha da zor. Ama Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay; haftalardır Van depremi, Arap Baharı, KCK tutuklamaları arasından sıyrılıp sofraların, sohbetlerin baş konularından olmayı başarıyor.

Önce “Karatay Diyeti” ile sıraladı alışılmadık önerilerini. Şimdi ise ikinci kitabı raflarda: “Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık”.

İlaçlar yararlı değil zararlı
Bu kitapta da bugüne kadar konulan yasakları yıkmaya devam ediyor. Sözgelimi kırmızı et ve yumurtaya hiçbir kota koymuyor.

“Tereyağını her gün yiyin”, “Yediğiniz yemekler kolesterolünüzü yükseltmez”, “Kolesterol düşüren ilaçların yarardan çok zararı var” diyor. Tıp dünyasıyla arasındaki derin ayrılık da işte bu noktadan çıkıyor.

Karatay’ın ikinci kitaptaki iddiaları şunlar:

- Hayvansal kaynaklı olan katı yağlar ve tereyağı olmazsa olmaz besin maddeleridir.
- Düşük kolesterolü olan kişilerde birçok kanser türü daha sık görülür. Ölüm oranları daha yüksektir. Yüksek kolesterolü olan kişilerin daha uzun yaşadığı belirtilmiştir.
- Yüksek kan kolesterolünün yiyeceklerle bir alakası yoktur ve statin denilen kolesterol ilaçları ile düşürülmesinin bir fayda sağlamadığı artık bilinmektedir. Kolesterolün damarları direkt olarak tıkadığı hiçbir çalışmada gösterilmemiştir.
- Hiçbir yiyecek kan kolesterolünü yükseltmez. Yüksek kolesterolün altında vücuttaki insülin direnci yatar.
- Kolesterole kesinlikle müdahale edilmemesi lazım. Yüksek doz kolesterol ilacı kullanan yaşlı hastalarda beyin kanaması oranı yüzde 66 artıyor. Kolesterol ilaçları diyabete neden olabiliyor. Kalp yetersizliği yapıyor, beyni bozuyor, Alzheimer’a ve halsizliğe neden oluyor.
- İyi kolesterol ve kötü kolesterol sadece ilaç firmalarının uydurmasıdır.

Bugün açıklama var

Milliyet'ten Miraç Zeynep Özkartal'ın haberine göre; Ne var ki bu iddialar tıp dünyasında itirazlarla karşılandı. Hekimler ve uzmanlar kimi görüşlerine katılmakla birlikte, Prof. Dr. Karatay’ın kolesterolle ilgili söylediklerine karşı çıkıyorlar.

Bugün saat 11.00’da Türk Kardiyoloji Derneği Point Otel’de bu konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenliyor. Derneğin başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene ve genel sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aksoy kolesterolle ilgili tartışmalara açıklık getirecekler.

Prof. Dr. Canan Karatay:
‘Tıp dünyasını ilaç firmaları yönlendiriyor’

İtirazları ilettiğim Prof. Dr. Canan Karatay, söze “Benim kitaplarımı okumadan yorum yapıyorlar” diyerek başladı. “Türkiye’de ilaç firmalarının iyi bir pazarı var. Tıp dünyasını da eğitimini de onlar yönlendiriyor. Benim karşı çıktığım bu. Özellikle şunu yazmanızı istiyorum:
‘Prof. Dr. Canan Karatay bağımsız bir kardiyologtur’.
Mesela Jüpiter diye bir araştırma yapıldı; orijinali bende var. İlaç firmalarının doktorlara dağıttıkları kopyalara bakarsanız, yalnızca işlerine gelen bilgilere yer verdiklerini görürsünüz.
Bütün dünyada ilaç firmaları insanları kolesterolün zararlarına yönlendiriyor. Kardiyologların kullandığı kılavuzlar var, onları hazırlayanlar da ilaç firmalarıdır.
Geçen yıl Harvard Tıp Fakültesi’nde bir olay oldu. Bir öğrenci farmakoloji hocalarından birinin on ayrı ilaç firmasından para aldığını ortaya çıkardı. Öğrenciler ‘Bize ders veren hocaların hangi firmalarla ilişkisi var, anlatsınlar’ diye ayaklandı.



Prof. Dr. Kamil Adalet (Kardiyolog, İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı)
‘Mucize diyet yoktur’

- Kalp-damar hastalıklarından korunmak için alınması gereken tedbirlerin neler olması konusunda hemen hemen tüm hekimler aynı fikirdedir. Diyetle ilgili onlarca değişik yaklaşım vardır. En önemli husus ideal kilonun korunmasıdır. Mucize diyet yoktur! Mucize gıda yoktur!
- Haftada 1-2 gün yumurta, haftada 2 gün yağsız kırmızı et-ızgara tüketilebilir. Zaten kimse asla yumurta yemeyin, kırmızı et yemeyin demiyor!
- Yüksek kolesterol sağlığa zararlıdır. Bu birçok kontrollü ve büyük çaplı bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Modern tıpta bir hekimin “benim kişisel kanım budur” deme şansı ortadan kalkmıştır.
- Firmaların hekimleri çıkarları doğrultusunda etkileme potansiyeli tabii ki var. Ancak bu çok sıkı denetlenir.
- Sonuçta kötü kolesterolün (LDL) aşırı yüksekliği zararlıdır, iyi kolesterol (HDL) aşırı düşüklüğü zararlıdır. Kalp krizi, felç ve ölüm riskini arttırır. Kolesterolde yüzde 10’luk azalma, kalp kriz riskini yüzde 20 azaltır.
- Olumlu etkileri olsa da sadece diyetle kalp hastalığı, tansiyon ve şeker hastalığı önlenemez. Yüksek kolesterolü olanların uzun yaşadığı da doğru değildir.

Prof. Dr. Bingür Sönmez (Kalp damar cerrahı)
‘İlaçlar konusundaki yorumları çok yanlış’

- Kolesterol ilaçları konusunda çok yanlış yorumlar yapılıyor. Her ilacın yan etkisi vardır, kar zarar hesabı yapılarak uygulanır.
- Yemekle kan kolesterolünün yükselmemesi bağlantısı doğrudur. Kolesterolün yüzde 75’ini vücut yapar. Kolesterolsüz yaşam olamaz, o bir yapı taşıdır.
- Ama kötü huylu kolesterol, damar sertliği oluşturulmasında en büyük neden. Öncelik diyet ve sporda, yetmediğinde ilaç kullanılmasını öneriyoruz.
- Prof. Dr. Karatay diyor ki, ilaç firmaları milyon dolarlar kazanıyor. Ne sakıncası var, kızacak ne var? Hayır kurumu değil ki onlar.
- Hepimiz biliyoruz ki, damar sertliği plakları içinde kolesterol mevcuttur. Hocamız “Sadece pıhtıdır, pıhtı çözücü ilaçlarla geçer” diyor. Doğru değil.

Murat Gökçen (Diyetisyen)
‘Bu tür beslenmeyle kalp hastalığı patlar’

- Hayvansal yağlar gerçekten de metabolizma için ihtiyaç duyulan yağlardır; ancak çok az miktarlarda gereklidir. Bir kase yoğurttan aldığınız hayvansal gıda bir gün için yeterlidir. Daha fazla aldığınızda bunlar kolesterolü yükseltir ve bağışıklık sistemini düşürür. Damarlar sertleşmeye, kolesterol birikmeye başlar.
- Karaciğer zaten günde 1500-2000 miligram kolesterol üretir. Buna vücudun ihtiyacı var, bu doğru. Günlük en fazla 800 miligram kolesterol aldığımızda tolere edilebilir.
- Peyniri serbest bırakıyor. Peynir kadar berbat bir besin var mı? Bence 4. yasaklanacak beyaz. Bundan dört bin yıl önce sütü nasıl saklarız diye kafa yormuşlar. Kaynatmışlar, suyunu uçurmuşlar, tuz basmışlar. Onun yerine yoğurt yiyin, süt için.
- Anlayamadığım şey şu: Bunca ülkede bunca uzman iyi ve kötü kolesterolü ve zararlarını kabul ediyor. Doğruyu kimse bilmiyor, bir tek biz mi biliyoruz?
- ABD’de Dean Ornish diye bir doktor vardır, o da ilaçlara karşıdır. Sanırım Prof. Dr. Karatay, Ornish’in ve Atkins’in etkisinde kalmış, ikisinin ortalamasını almış.
- Karatay temeli sarsacak şeyler söylüyor. Bunun bedeli ne olur? Kalp hastalığı ve kanser patlar. On sene, yirmi sene böyle beslenseniz kanser olmama ihtimaliniz yok çünkü.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3452 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim