• BIST 9887.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Bugünden itibaren ‘fark’ kalmayacak

Bugünden itibaren ‘fark’ kalmayacak
Üniversite hastanelerinde ‘hoca farkı’ olarak bilinen ve öğretim üyelerine ayrı bir muayene ücreti ödenmesi dönemi, Tam Gün Yasası’nın bugün yürürlüğe giren hükmüyle sona erdi.

Üniversite hastanelerinde ‘hoca farkı’ olarak bilinen ve öğretim üyelerine ayrı bir muayene ücreti ödenmesi dönemi, Tam Gün Yasası’nın bugün yürürlüğe giren hükmüyle sona erdi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın en önemli ayaklarından birisi olan Tam Gün Yasası’nın bugün yürürlüğe giren hükmüyle, üniversite hastanelerinde de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uygulanan performans sistemine geçiliyor. Bugünden itibaren üniversite hastanelerinde özel muayene, özel işlem, özel ameliyat denilen vatandaşın cebinden para ödeyerek aldığı hizmet dönemi kapanıyor. Bu sayede ‘hoca parası’ ve ‘döner sermaye’ adı altında alınan paralar tarihe karışacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu yolla üniversiteye gelen kaynağın, öğretim üyeleri arasında dağıtıldığını, üniversitenin diğer personeline dağıtılma şansının olmadığını söyleyerek “Bir kısmı ile fakültenin ihtiyaçları karşılanıyor, bir kısmı hocaya kalıyordu. Üstelik vatandaştan alınan paranın hocaya kalan kısmı da zannedildiği kadar yüksek değildi” diyerek eski sistemin sakıncalarına dikkat çekti.

DİĞER PERSONEL DE YARARLANACAK

Akdağ, “Yeni sistemle hem hocalarımızın hem de diğer çalışanların, asistanların emeklerini karşılayacak. Üniversitelere aktarılan parasal kaynağın artırılmasıyla da ilgili tedbirler alınacak” dedi. Performans sisteminin üniversite hastanelerinde de uygulanmaya başlanmasıyla tıp fakültelerindeki öğretim üyeleri yaptıkları muayene, ameliyat ve diğer işlemlerin yanı sıra yürüttükleri eğitim araştırma faaliyetleri için ek ücret alacak. Ayrıca, tıp fakültelerindeki diğer sağlık çalışanları da bu ek ödemelerden yararlanacak.

Beklemek ve borçlanmak yok

• Tam Gün Yasası’nın vatandaşı ilgilendiren kısmı içinse Sağlık Bakanlığı şu bilgileri verdi: Gerek muayenehanelerde gerekse üniversite hastanelerimizde ‘Hoca farkı’ ile hastalarımız en savunmasız oldukları bir anda borçlanarak veya birikimlerini tüketerek, belirsiz ve yüksek miktarda ücret ödüyorlardı. Tam gün uygulaması ile bu ödemeleri, daha çağdaş sağlık ödeme sistemleriyle artık devletimiz yapacak. ‘Hoca farkı’ uygulaması üniversite hastanelerinde hastanın ihtiyacı olan hekimle (özellikle de hocalarla) buluşmasını engelliyordu. Sadece parası olan az sayıda hasta, profesör, doçent olan en kıymetli doktorlara ulaşabilirken, parası olmayanlar bu hocalardan hizmet alma imkanına sahip olmuyordu. Ayrıca bekleme sürelerinin uzunluğu nedeniyle de vatandaş cebinden ‘hoca farkı’ vererek daha hızlı hizmet almaya çalışıyordu.

Yıllık geçiş süresi bitti

• Tıp fakültelerinde 9 bin öğretim üyesi görev yaptığını anlatan Akdağ, “Bir yıl önce kanunu yaptık, üniversitelerimize koyduğumuz geçiş süreci süresi tamamlandı. 1 Şubat’tan itibaren devlet üniversitelerine gidenler döner sermaye farkı, hoca, özel muayene, özel ameliyat parası adı altında para ödemeyecekler” dedi.

stargazete.com
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3439 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim