• BIST 9431.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Bursa’da hastane yatak kapasitesi 8 bini geçecek

Bursa’da hastane yatak kapasitesi 8 bini geçecek
Bursa ve ilçelerinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak hastanelerle Bursa şehir merkezinde yük azalacak.

Bursa ve çevre illerle birlikte sağlık alanında 4,5 milyonluk bir kesime hitap Bursa'da 2015 yılına kadar 700 milyon liralık sağlık yatırımı yapılacağını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yatak kapasitesinin 8 bin 500'e çıkacağını söyledi.Bursa'nın çevre illerle birlikte yaklaşık 4,5 milyonluk hinterlanda sahip bir şehir olduğunu ifade eden Akan, Türkiye'de her ile aynı yatırımın yapılmamasından dolayı bakanlığın 29 ayrı sağlık hizmet bölgesi oluşturduğunu söyledi. Planlamalar bu konsepte göre uygun yapıldığını kaydeden Akan, ' Bursa'nın 2 milyon 652 bin nüfusu var. Bölgede 5 milyona yakın nüfus var. 18 bin 167 gibi dev bir sağlık ordusuna sahibiz. Sürekli gelişen yeniliklere göre ihtiyaç duyulan birimler kuruyoruz ' dedi.2009 yılında geçilen aile hekimliğinde yüzde 96,5 memnuniyet söz konusu olduğunun tespit edildiğini ifade eden söz konusu. Büyükşehirlerde illerde en fazla memnuniyetin olduğu il Bursa. Yılda 70 bin nüfus alan şehirde bu memnuniyet oranı çok önemli. Evde sağlık hizmetinde 2011 yılında 5 bin 642 kişiye ulaşıldı. Evde sağlık hizmetinde halen 3 bin 788 hastaya hizmet veriliyor. Anne ölümü oranı yüz binde 12,4, bebek ölümü binde 7,7'dir. Bu rakamlar oldukça başarılı. Türkiye ortalamasının altında ' diye konuştu.Kaplıca, termal tesisler ve havuzlarda denetimlerin sürdüğünü ifade eden Akan, ' Her köy ilçe, her yerleşim yerinde bütün şebekeler kontrol edildi. Gitmediğimiz köy ve şebeke kalmadı. Sokakta yaşayan çocuklar için çocuk istismar merkezi kuruyoruz. Karbonmonoksit konusunda eğitim çalışmaları sürüyor ' şeklinde konuştu.

' 2020'E KADAR YÜZDE 30 BÜYÜME HEDEFLİYORUZ '

Bursa'da yeni yapılan hastanelerle birlikte yatak sayısının arttığını ifade eden Akan, ' Yeni yatırımlar gündemde. Türkiye'de 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 27,1 Bursa'da 17,5, İstanbul 'dan öndeyiz. Büyük illerde sorun var. Büyüme hızımız yüzde 25. 2000-2010 yıllarındaki çalkantılara rağmen büyüme oranı yakalandı. Yakın çevre yolu gündemde. Uludağ'ın Davos olma planlamaları var. Sağlık turizmi ile ilgili ciddi çalışmalar var. Biz 2020 yılını kadar sağlıkta yüzde 30 büyüme hedefliyoruz ' dedi.Bursa Entegre Sağlık Kampüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan Akan, Samanlı'nın iptal edilmesinin ardından 3 alternatif yer üzerinde durduklarını, bunlardan birisinin Otosansit bölgesi olduğunu söyledi. Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ' Bu hastanenin kapasitesi bin 500 yataklı. Biz arsa peşinde değil, hastane peşindeyiz. Bu kampüs bölgenin ihtiyacı. Bunlara ihtiyacımız var. Biz yolumuza devam edeceğiz. En kısa sürede arsa işini kesinleştirerek, çalışmalara başlayacağız. Uludağ Üniversitesi Hastanesi tıkandı. Buradan hasta alıyoruz. Diğer hastanelere götürüyoruz. Bu kampüs şart. '

3'Ü BİR YERDE HASTANE

Çekirge devlet ve çocuk hastanesi ile doğumevini bir çatı altında toplamayı hedeflediklerini belirten Akan, ' Artık tek başına kadın doğum hastanesi doğru değil. Büyük hastaneler gündemde Biz burada üçünün de olacağı büyük bir hastane yapmayı istiyoruz. Çekirge Devlet Hastanesi'nde 51 dönüm arsamız var. Burası artık yetmiyor. 700 yataklı genel hastane yapılabilir. Bu konuda fizibilite çalışmaları yapılıyor. Proje netleşmeden bir şey açıklayamam. Çağdaş sağlık hizmetinde ulaşım çok önemlidir. Kalp krizi geçiren bir hastayı ne kadar hızlı götürebilirsiniz. Ulaşımı kolay bir yere yapmak istiyorsunuz. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar olabilir. Bunun için arsa arayışlarımız sürüyor ' ifadelerini kullandı.

İLÇELER YÜKÜ ALACAK

Bütün ilçelerden Bursa'ya hastalar geldiğini ifade eden Akan, ilçelerde hastane çalışmalarının hızlandığını söyledi. Doğu bölgesinde İnegöl'ü, batı bölgesinde Mustafakemalpaşa'yı güneyde Orhangazi veya Gemlik'i dağ bölgesinde de Orhaneli'ye bölgeye hitap edecek hastane yapacaklarını kaydetti. İnegöl, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Karacabey, Orhaneli, Orhangazi, İznik, Keles ve Gemlik'e devlet hastaneleri inşa edileceğini söyleyen Akan, ' Bir çocuk, ateşi var diye Bursa'ya gelmesin. Yerinde tedavi görsün. İnegöl Devlet Hastanesi'nin temeli atıldı. 300 yataklı bir hastane. 2014'debitecek. İlçelerdeki hastane çalışmalarını da bitirerek şehir merkezindeki yük azaltmak istiyoruz ' ifadelerini kullandı.Akan, İl Sağlık Müdürlüğü'nün 8 bin 200 metrekarelik alan üzerinde Ankara Yolu'ndaki Tapu Kadastro binasının yanına yapılacağını ifade ederek, bu projeyi biraz daha bekleteceklerini kaydetti.

2015 SAĞLIKTA DEVRİM YAPACAK

2015 yılında ilçelerde ve şehir merkezindeki birçok projeyi bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen Akan, ' 2015 Bursa sağlığın merkezi olacak. Biz bu projeleri TOKİ marifetiyle yapıyoruz. Birçok ilde bu var. Bursa'nın bu konuda geri kaldığı ortada. 2015 yılına kadar yapmayı planladığımız bu projelerin tamamının tutarı 700 milyon TL'yi buluyor. Bunun üzerine de çıkabilir. 2015 yılına kadar 8 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz ' mesajını verdi.Sağlık alanındaki kamu binalarının yenilendiğini, bu konuda eleştirilere açık olduğunu söyleyen Akan, ' Bursa'da bütün hastaneleri yeniliyoruz. Bunlar yönetmeliklere artık uymuyor. Onkolojiyi güçlendirmek istedik. 10 milyon liralık masraf çıktı. Yeni hastane yaparız daha iyi. Eski binaların yenilenmesi gerekiyor. Yenilenirken kapasiteleri artıyor ' şeklinde konuştu.1999 yılında inşaatına başlanan ve son noktanın bir türlü konulmadığı Dörtçelik Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Akan, 200 yataklı olması planlanan hastanenin bitirilmesi için bu sene ihalenin yapılacağını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3076 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim