• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Burun kıkırdak-kemik eğriliği (Septum Deviasyonu) nedir?

Burun kıkırdak-kemik eğriliği (Septum Deviasyonu) nedir?
Burnun içinde, burnu iki bölmeye ayıran kıkırdak ve kemik yapının eğriliği anlamına gelmektedir. Ne gibi şikayetlere yol açmaktadır? Denizli Cerrahi Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz uzmanı Op.Dr. Emre ERKİLET Septum Deviasyonu hakkında bilgiler verdi.

Burun kıkırdak-kemik eğriliğinde en sık meydana gelen şikayet burun tıkanıklığı ve burundan rahat nefes alamamadır. Burun tıkanıklığı genellikle septumun eğik olduğu taraftadır, ancak her iki burun deliğinde sürekli tıkanıklık veya bazen sağda, bazen solda olacak şekilde değişken burun tıkanıklığı hissedilmesine de yol açabilir. Efor halinde ve istirahatte burundan yeteri kadar nefes alamama, gece ağzı açık uyumaya bağlı sabahları ağızda kuruma görülebilir. Burun kıkırdak kemik eğriliği horlamaya neden olabilir, sürekli ağız solunumuna sebep olup farenjite yol açabilir, eğriliğe bağlı tekrarlayan sinüzit ataklarına ve burun kanamalarına zemin hazırlayabilir. Yüz ve baş ağrılarına, geniz akıntılarına neden olabilir. Akciğerler için gerekli hava mutlaka burundan geçmelidir. Burnun havayı ısıtma, nemlendirme ve temizleme gibi fonksiyonları vardır. Burun kıkırdak kemik eğriliği sonucu burundan hava geçişi azalır. Ağızdan alınan işlenmemiş hava üst solunum yolları ve akciğerlerde problemlere yol açabilir.

Konka (Burun içi eti) nedir?

Burun iç kısımda, yan duvarlarda bulunan etlerdir. Bazı durumlarda aşırı büyümesine bağlı burun tıkanıklığı gelişebilmektedir. Burun kıkırdak kemik eğriliği olan kişilerde, eğriliğin karşı tarafında konka büyümeleri sıklıkla görülmektedir.

Burun kıkırdak kemik eğriliği nasıl tedavi edilir?

Burun kıkırdak kemik eğriliği düzeltilmesi ameliyatına septoplasti denmektedir. Burnun, fonksiyonunu yerine getirmesini engelleyen sorunları düzeltmek için yapılır. Ameliyat, kemik yapısının olgunlaşmasıyla birlikte erkeklerde 17–18, kadınlarda ise 15–16 yaşından sonra uygulanır. Ancak bazı özel durumlarda daha erken yaşlarda da müdahale yapılabilir. Septoplasti ameliyatlarında temel prensip, burnun ön tarafındaki ve burun sırtındaki desteği koruyarak burun içerisindeki kıkırdak-kemik eğriliğinin düzeltilmesidir. Olguların çok büyük bir kısmında bu işlem kapalı teknik dediğimiz burnun içerisinden bir kesi yapılarak ameliyatı gerçekleştirmek mümkündür. Ameliyat sırasında burun içinden çalışıldığı için burnun dış kısmında herhangi bir şekil değişikliği, morarma, şişme ve ameliyat izi olmamaktadır. Hasta genellikle aynı gün evine yollanır. Ertesi gün her türlü faaliyetini yapabilir ve birkaç gün içerisinde işine dönebilir.

Ameliyat sonrası tampon uygulaması gerekli mi?

Burun ameliyatları insanların çoğu zaman korku ile baktığı ve çoğunlukla rahatsızlıkları olduğu halde kaçtıkları ameliyat grubudur. Bunun en önemli nedeni tampondur. Eskiden ameliyat sonunda her iki burun deliğine burun tamponu konmakta idi. Bu durum hastada nefes almayı çok zorlayıp bazen tehlikeli bir şekilde hastanın hava açlığı nedeni ile tamponu çekmesi ve kanama ile sonuçlanıyordu. Şimdi ise ameliyat esnasında burun içine koyduğumuz dikişler sonrasında tampona ihtiyaç kalmamakta ve ameliyat sonrası normal burun deliklerinden nefes alan hasta çok rahat etmekte ve de bu dikişler kendiliğinden eridiği için alınmaları da gerekmemektedir.

Yaklaşık % 5 hastaya tampon konulması gerekebilmekte, ancak bu tamponlar bugünün teknolojisi ile etrafa yapışmamakta ve kolay çıkıp ağrı veya kanamaya neden olmamaktadır. Ayrıca bazı tamponların ortasında delik vardır ve bu sayede tampon varkende hastanın nefes almasına olanak sağlamaktadır.

Konkaların aşırı büyüdüğü durumlarda, radyofrekans yöntemiyle kesi yapılmaksızın konkalar küçültülebilmektedir.

Detaylı Bilgi için : www.cerrahi.com.tr/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 15253 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim