• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Bütçe Giderleri ve Yılsonu İşlemlerine İlişkin 2 Sıra Nolu Bütçe Uygulama Genelgesi

Bütçe Giderleri ve Yılsonu İşlemlerine İlişkin 2 Sıra Nolu Bütçe Uygulama Genelgesi
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından "Bütçe Giderleri ve Yılsonu İşlemlerine İlişkin 2 Sıra Nolu Bütçe Uygulama Genelgesi" yayımlanmıştır.

 

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından "Bütçe Giderleri ve Yılsonu İşlemlerine İlişkin 2 Sıra Nolu Bütçe Uygulama Genelgesi" yayımlanmıştır.

 

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

           

Sayı : B.07.0.BMK.0.06.12.390                                                         06/12/2010  17942
Konu : Bütçe giderleri ve yılsonu işlemleri

 

2010 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA GENELGESİ
(Sıra No: 2)

       Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçe giderlerinin gecikmelere mahal verilmeden zamanında gerçekleştirilmesi, yılsonu işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi bakımından uygulama aşağıdaki şekilde yürütülecektir.

1- İdarelerce mevzuatına uygun olarak ödeme emri belgesine bağlanarak muhasebe yetkililerine ulaştırılan “01-Personel Giderleri” (ek ders ve sınav ücreti, fiili hizmet zammı, nöbet ücreti, ek ödeme, ikramiye, kıdem tazminatı gibi ödemeler de dahil olmak üzere) ve “02-Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri” ekonomik kodlarına ilişkin her türlü giderleri zamanında ödenecektir. Muhasebe yetkilileri, yaptıkları bu ödemeler sonucu ortaya çıkacak ilave ödenek taleplerini en kısa zamanda ve en seri vasıtayla (faks vs.) ilgili mali hizmetler birimlerine bildireceklerdir. 

“01-Personel Giderleri” ve “02-Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri” ekonomik kodlarına ait dördüncü düzey ekonomik kodların hiç birinden 2011 yılına kesinlikle borç bırakılmayacaktır.

2- 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (E) İşaretli Cetvelin 56 Sıra No’lu hükmünde; kamu idarelerinde çalışmakta olanlardan 15/1/2010 tarihi itibarıyla genel sağlık sigortası kapsamına devredilenler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin ilgili mevzuatına uygun olarak 15/1/2010 tarihinden itibaren sağlanacak sağlık hizmetlerine ilişkin faturalandırılan tedavi giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağı, söz konusu tarihten önceki dönemlere ilişkin faturalar ile oluşan hak edişlerden ödenmemiş olanların ise ilgili kamu idareleri tarafından ödeneceği hükme bağlanmıştır. 

Bu çerçevede uygulama, Bakanlığımız tarafından 31/12/2009 tarihli ve 27449 (5. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Personelinin Sağlık Hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Devrine İlişkin Tebliğ hükümlerine göre yürütülmektedir.

Söz konusu sağlık giderlerine ilişkin ödenek ihtiyacı, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde bütçeleştirilmiş borçlar hesabı dikkate alınarak Bakanlığımızca aktarılan ödeneklerle, özel bütçeli idarelerde ise bütçe imkanlarıyla karşılanmaktadır. Bütçe imkanlarının yeterli olmadığı durumlarda da Bakanlığımızca söz konusu idarelerin bütçelerine ödenek aktarılmaktadır.

Ancak, bütçe uygulamalarının izlenmesi ve hak sahiplerinin Bakanlığımıza ulaşan muhtelif talep ve şikayetlerinin değerlendirilmesi neticesinde bazı idarelerce, kullanılabilir ödeneği bulunmasına ya da tenkis-ödenek gönderme suretiyle ödenek temin edilebilir olmasına karşın söz konusu giderlere ilişkin faturaların ödenek yetersizliği gerekçesiyle ödenmediği bu itibarla, ödeneklerin merkez dışı birimlere gönderilmesi ve harcamaların etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi hususlarında bazı aksaklıkların olduğu anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısında gerek Bakanlığımız bütçesinde gerek idare bütçelerinde söz konusu giderlere ilişkin olarak ödenek tefrik edilmediği hususu da dikkate alınarak, başta ödeneklerin merkez dışı birimlere ihtiyaçlar çerçevesinde gönderilmesi, gönderilen ödeneklerin kullanımının takip edilerek kullanılmayan/kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerin tenkis edilerek ödenek ihtiyacı bulunan merkez dışı birimlere gönderilmesi ve aktarılan ödeneklerin yeterli olmaması halinde Bakanlığımızdan ivedilikle ödenek talebinde bulunulması olmak üzere; ilgili harcama yetkilileri, gerçekleştirme görevlileri ve mali hizmetler birimlerince gerekli tüm tedbirlerin alınarak, söz konusu giderlere ilişkin ödemelerin yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi sağlanacak, 2011 yılına kesinlikle borç bırakılmayacaktır.

3- İdareler, bütçelerinin diğer tüm ekonomik kodlarından yapılmış olan giderlere ilişkin olarak 2011 yılına borç bırakılmaması hususunda gerekli tedbirleri alacaklardır. Bu nedenle, yılın son günlerinde muhasebe birimlerinde oluşacak iş yükü de dikkate alınarak ödeme emri belgeleri herhangi bir gecikmeye meydan verilmeksizin idarelerin harcama birimleri tarafından muhasebe birimlerine iletilecektir. 

Ortaya çıkabilecek ödenek ihtiyaçları öncelikle idare bütçelerinin tasarrufu mümkün olan tertiplerinden aktarma suretiyle karşılanacaktır. Özel bütçeli idarelerde yıl sonuna kadar oluşabilecek ödenek ihtiyaçları da dikkate alınarak, gelir fazlası ve likit karşılığı ödenek kaydı işlemleri, öncelikle zorunlu giderlere ilişkin tertiplerin ödenek ihtiyacının karşılanması amacıyla gerçekleştirilecek, yedek ödeneğe ihtiyaç duyulmayacak şekilde ödenek ve harcamalar planlanacaktır.

4- Bütçelerin tüm ekonomik kodlarından yapılmış olan giderlere ilişkin ödeme emri belgeleri herhangi bir gecikmeye meydan verilmeksizin kurumların harcama birimleri tarafından en geç 24/12/2010 Cuma günü mesai bitimine kadar ilgili muhasebe birimlerine ulaştırılacaktır. Bu tarihten sonra hiçbir ödeme emri belgesi (verilmiş avanslar ile açılmış kredilerin mahsubuna ilişkin işlemler hariç) işleme konulmayacaktır. Ayrıca, 17/12/2010 tarihinden itibaren kredi izin talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu itibarla, yılın son günlerine ödeme emri belgesi bırakılmamasına azami gayret gösterilecektir. 

Diğer taraftan, ödenek gönderme belgesine bağlanan ve 24/12/2010 Cuma günü mesai bitimine kadar harcanmayacağı kesinleşen ödeneklere ilişkin tenkis işlemleri, harcama birimleri ve mali hizmetler birimlerince 5 Sıra No’lu 2006 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliği çerçevesinde yapılarak, en geç 27/12/2010 Pazartesi günü mesai bitimine kadar sonuçlandırılacaktır.

Muhasebe birimleri personeli ile idarelerin mali hizmetler birimi personeli, gerçekleştirme görevlileri ve maaş mutemetleri söz konusu iş ve işlemlerin tamamlanması amacıyla 25 ve 26 Aralık 2010 tarihlerinde de görev yerlerinde bulunacaklardır. Bu konuda gerekli tedbirler yetkililer tarafından alınacaktır.

Gereğini önemle rica ederim.

Mehmet ŞİMŞEK

Maliye Bakanı

 

 

Not: Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin taşra teşkilatlarına ve muhasebe yetkililerine gerekli duyuru ilgili valilik tarafından ivedilikle yapılacaktır.

(İnternet Adresi: www.bumko.gov.tr)

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5724 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim