• BIST 9753.94
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 18 °C

Coca Cola'da obezite skandalı

Coca Cola'da obezite skandalı
Coca-Cola’nın İngiliz bilim adamlarına, şekerli içecekler ve obezite arasındaki bağlantıyı reddetmeleri için milyonlarca dolar verdiği iddia edildi.

Çağımızın vebası olarak bilinen obezite ile Coca-Cola arasında doğrudan bir ilişki bulundu. Times gazetesi yaptığı bir araştırmada Coca-Cola’nın şekerli içeceklerinin obeziteye neden olduğu yönündeki iddiaları bertaraf etmek için bilim adamlarına milyonlarca dolar akıttığını tespit etti.

HÜKÜMET PARMAĞI

Olimpiyatların, FİFA Dünya Kupası’nın ve Rugby Dünya Kupası’nın ana sponsorlarından olan içecek devinin 10’dan fazla İngiliz bilim insanıyla mali bağ kurduğu öğrenildi. Skandalın en büyüğü ise mali bağ kurduğu kişiler arasında hükümetin sağlık danışmanlarının bulunması. Ülkede her yıl 53 bin kişi hayatını obeziteden kaybediyor ve NHS’nin (Ulusal Sağlık Hizmetleri) bu hastalıkla mücadele etmek için yılda 7 milyar dolar harcıyor.

BİLİM KURULU

Sağlıksız olduğu, obeziteye yol açtığı gibi suçlamalarla mücadele etmek için şirketin, bu tür eleştirileri bertaraf etmek amacıyla daha önceden bir bilim kurulu kurduğu iddia edildi. New York Times’ın haberine göre, Amerikalı içecek devi içeceklerinin imajını düzeltmek için bizzat kendisinin finanse ettiği bilimsel araştırmalar yaptırdı. Bu araştırmaların amacı, obezite gibi sağlık sorunlarının Cola’dan değil fiziksel egzersiz eksikliğinden kaynaklandığını göstermek.

TÜKETİMİ ÖNERDİ

British Journal of Sports Medicine dergisinde yayımlanan son bir rapor kötü beslenmenin; fiziksel egzersiz, alkol ve sigara içmenin bileşiminden daha fazla hastalığa neden olduğunu ileri sürdü. Bu arada Coca-Cola’nın 2010 ile 2015 yılları arasında   6 milyon dolar verdiği ‘Avrupa Hidrasyon Enstitüsü’nün de şirketi temize çıkartmak için çalışmalar yaptığı öğrenildi. Görünüşte bağımsız olan bu araştırma vakfı, insanlara, şirketin sattığı türden spor içeceklerinin ve meşrubatların tüketimini önerdi. Bu enstitünün bilimsel danışma kurulunun başında saygın bir profesör var. Coca-Cola bu profesörün üniversitesine 1 milyon dolar verdiği tespit edildi. 

MALİ DESTEK VERDİ

Coca-Cola’nın mali destek verdiği, sponsorluğunu üstlendiği, araştırma fonu verdiği kurumlar arasında şunlar bulunuyor: UKActive, İngiltere Beslenme Vakfı, Hull Ünversitesi, Homerton Üniversitesi Hastanesi, Ulusal Obezite Forumu, İngiltere Diyet Derneği, 2013 Obezite Haftası, İngiltere Obezite Çalışma Derneği. Times’a konuşan Halk Sağlığı Fakültesi adlı sağlık vakfının yönetim kurulu üyesi Simon Capewell “Coca-Cola’nın sadece kamuoyu görüşünü değil siyasi kararları da manipüle etmeye çalıştığını, taktiklerinin tütün ve alkol endüstrilerininkilere benzediğini” söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9179 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim