• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Çocuklarda alerjik rinit

Çocuklarda alerjik rinit
Bahar aylarının başladığı şu günlerde çocuklarda alerjik rinitlerin ihmal edilmemesi gerekiyor.
Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, bilhassa bahar aylarının başladığı şu günlerde çocuklarda alerjik rinitlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
 
Kırkgöz, “Alerjik rinitler özellikle çocuklarda diş çürümelerine yol açabilir, kulakları alerjiden etkilenebilir, işitme kayıpları görülebilir,  gözaltlarında koyu renk değişikliği gelişebilir ve bu renk değişikliği tedavi edilmezse kalıcı hal alabilir” dedi.
 
Çocuklarda görülen alerjik rinitlere ilişkin bir açıklama yapan Kırkgöz, alerjinin, vücuda giren yabancı maddelere karşı gösterilen aşırı duyarlılık hali olduğu, bu aşırı duyarlılığın burun ve sinüsleri döşeyen mukozada gerçekleşmesiyle ortaya çıkan tabloya alerjik rinit dendiği bilgisini verdi. Kırkgöz, “Alerjenler ev tozları, küf mantarları, kedi, köpek tüyü kümes hayvanları tüyü, polenler, hamamböceği ve gıdalar olabilir” şeklinde konuştu.
 
Alerjik rinitli hastaların şikayetleri neler?
Hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde, burunda, kulaklarda ve boğazda kaşıntı şikayetlerine dikkat çeken Kırkgöz, alerjinin türüne, yoğunluğuna, maruz kalınma sıklığına göre şikayetlerin değişebildiğini, ev tozu alerjisi olanlarda burun tıkanıklığının, polen alerjisi olanlarda hapşırma ve burun akıntısının daha fazla görüldüğünü vurguladı. Kırkgöz, bu belirtilerin dışında kuru öksürük, tat ve koku alma bozuklukları, horlama ve uyku problemlerinin görülebildiğini sözlerine ekledi. Kırkgöz, “Özelikle alerjik rinitli çocuklar huzursuzdurlar, yerlerinde duramazlar, burunlarını ovuştururlar” dedi.
 
Alerjik rinit başka hastalıklara yol açar mı?
Kırkgöz, alerjik riniti olan kişilerde bazı hastalıkların sık görüldüğünü bu durumu hem alerjik reaksiyonun diğer bölgelerde de olmasından hem de burun solunumunun sağlıklı olmamasından kaynaklandığını açıkladı. Kırkgöz, şunları kaydetti :
 
“Özellikle seröz otit denilen orta kulağın havalanma bozukluğu ve işitme azlığıyla giden hastalığı, sık tekrarlayan orta kulak iltihapları, alerjik astım, alerjik konjunktivit, deride egzema benzeri rahatsızlıklar sıklıkla görülmektedir. Alerjik rinitin tedavi altında olması, eşlik eden bu hastalıkların da kontrol altında tutulmasını kolaylaştırmaktadır.”
 
Alerjik rinit tedavisinde korunmanın yanında ilaçlar, aşılama ve cerrahi tedavinin uygulandığını ifade eden Kırkgöz, “Başarılı bir tedavi için hastaların alerji hakkında bilgili olmaları, doktor ve yardımcı sağlık personeli tarafından eğitilmeleri, takip eden doktoruyla irtibatlarını kesmemeleri şarttır. Hasta bir kutu ilaç alarak iyileşmeyeceğini bilmeli, tedaviden beklentileri konusunda gerçekçi olmalıdır” dedi.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim