• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Çocuklarda astım kendini gizliyor

Çocuklarda astım kendini gizliyor
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Adnan K. Usulan: Annesi ya da babasından astım olan çocukların kendilerinin de astım olma ihtimali, normalden 3 katla fazla...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, çocuklarda kendini hemen göstermeyen astım için ailelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Dr. Usalan, çocukta astım olup olmadığını anlamanın kolay olmadığını belirterek, çoğu zaman basit bir soğuk algınlığı veya nefes yolu enfeksiyonu sonucu oluşan semptomların astım ile karıştırılabileceğini kaydetti. Annesi ya da babasında astım olan çocukların kendilerinin de astım olma ihtimalinin, normalden 3 kat fazla olduğunu vurgulayan Usalan, bu çerçevede olası astım belirtilerine dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Uzm.Dr. Usalan, astım belirtilerini ise şöyle sıraladı:
"Hırıltılı-hışıltılı solunum (nefes verirken göğüsten gelen ince ses) ile birleşik kronik öksürük, oyun oynarken veya oyundan sonra öksürme veya nefes almakta güçlük, soğuk algınlığının geçmesinin 10 günden uzun sürmesi, soğuk algınlığının akciğerlere indiğine dair belirtiler, uykuyu bölecek kadar öksürme veya nefes almakta güçlük, iç veya dış ortamda alerjenlerle karşılaştığında hışıltılı solunum-nefes darlığı-öksürük şikayeti."

Uzm. Dr. Usalan, bu durumlardan herhangi birinin çocukta olması halinde mutlaka bir doktora gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, astımlı çocukların anne ve babalarının alabileceği bazı önlemler olduğunu da vurguladı. Dr. Usalan bunları şöyle özetledi:

"Eğer toz böcekleri çocuğunuzun astımını tetikliyorsa odasını mutlaka her hafta en az bir kez HEPA filtreli bir elektrik süpürgesiyle temizleyin. Yatak takımlarını her hafta en az 55 derecede yıkayın. Yorganlar veya tüylü oyuncak hayvanların yıkanabilir olmasına özen gösterin. Okul çağındaki çocuğunuzun öğretmenlerine ve okul doktoruna durumu hakkında bilgi verin. Ailenizle geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca zevkli bir hale getirmek için biraz plan yapmanız gerekebilir. Çocuğunuzun polene alerjisi varsa, açık hava aktivitelerini ve tatilleri polen miktarının dorukta olmadığı zamanlara denk getirmeye çalışın. Polen miktarının yüksek olduğu zamanlarda yapılmak üzere birtakım kapalı mekan aktiviteleri hazırlayın. Örneğin, hipoalerjenik boya, zamk ve hamurla yapılan el sanatları bu iş için idealdir. Bilgisayar oyunları da iyi bir tercihtir. Ayrıca, çocuk kitap ve dergileri de el altında bulunsun."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim