• BIST 9645.02
  • Altın 2418.5
  • Dolar 32.5652
  • Euro 34.6991
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Danıştay: Özel ve Üniversite Hastanelerinin hastalara uyguladıkları tedavi faturalarını incelemeyin

Danıştay: Özel ve Üniversite Hastanelerinin hastalara uyguladıkları tedavi faturalarını incelemeyin
Hasta Faturalarında Usulsüzlük Tespit Ederek Kesinti Yapan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Kararını Hatalı Buldu.

 

Danıştay'dan SGK'ya: Usulsüz faturaları ödeyin

Danıştay sağlık alanında kaosa yol açacak bir karara daha imza attı. Hasta faturalarında usulsüzlük tespit ederek 3 milyon 841 bin lira kesinti yapan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kararını hatalı buldu. Danıştay'ın bu kararını uzmanlar, özel ve üniversite hastanelerinin hastalara uyguladıkları tedavi faturalarını incelemeyin anlamına geldiği şeklinde yorumladı.

'Bir hastaya muayene etmeden 100 ameliyat yapılmış, ölülere ilaç fatura edilmiş, kadına bir yılda 9 defa doğum yaptırılmış' gibi örneklerle çıkan usulsüzlüklere yönelik denetim yüksek mahkeme engeline takıldı. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nün SGK'ya yönelik Danıştay'a açtığı dava sonuçlandı. 2008 yılı Mayıs ayında kuruma gönderilen Hacettepe faturaların örnekleme yöntemiyle incelenmesinde fatura inceleme komisyonu 21'lik hata oranı tespit etmişti. Bu hataya denk gelen 3 milyon 841 bin 557 liralık kesinti Fatura Bedellerinin Ödenmesi konulu genelgenin üç maddesine dayandırıldı.

'Fatura Bedellerinin Ödenmesi' konulu genelgenin ilgili maddelerinin iptalini isteyen Hacettepe Üniversitesi'nin talebi olumlu bulundu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yapılan ödemelerde usulsüzlük tespit eden SGK kesintinin haksız olduğu belirtildi. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı şu ifadelerle yer aldı:

"Yürütmenin isteminin kabulü ile yetki ve şekil unsuru yönünden hukuka aykırı olan 12 Mart 2009 tarih ve 2009/44 sayılı Genelgenin 5.1, 5.2 ve 5.8.4 maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir."

Özel ve üniversite hastanelerine yapılan fatura ödemelerini kapsayan düzenlemelerin yürütmesinin durdurulmasıyla SGK ödemelerinde boşluk oluştu. Fatura incelemelerinde herhangi bir denetim olmadan ödeme yapılması gündeme geldi. Kurumun yetkilileri Danıştay'ın kararının herhangi bir kanun maddesine dayandırılmadan yapılan usulsüz fatura kesintilerin genelgeyle yapılamayacağı yönünde olduğunu kaydetti. Danıştay kararının ödemelerde kaos oluşturacağına vurgu yapan yetkililer, "Senin müfettişin üniversite hocasının uygun gördüğü tahlil, tetkiki ve tedaviyi inceleyemez. Danıştay, SGK bunu denetleyemez inceleyemez kararı vermiştir." değerlendirmesini yaptı.

Denetim ve inceleme olmadan fatura ödemenin devletin Hazine'sini batıracağına dikkat çeken SGK, Danıştay'ın kararı doğrultusunda yeni bir genelgeyle düzeltme yapacak.
 

sondakika.com

 

Ödeme Genelgesi İptal Edilen Maddeler

 

5.1.  Ayaktan Hasta Faturalarını İnceleyen Birimler;

Ayaktan tedaviye ait faturalar öncelikle Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli tarafından hizmet detay belgesi ve eklerinin tıbbi uygunluk ve diğer tüm işlemler yönünden incelenmesi ile yapılır.

Yeterli Sağlık Hizmetleri Sınıfı personelinin olmaması halinde Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli refakatinde, Yardımcı Sağlık Hizmetler Sınıfı personeli ve/veya Diğer Personel tarafından hizmet detay belgesi ve eklerinin tüm incelenme işlemleri yapılır.

5.2.  Yatan Hasta Faturalarını İnceleyen Birimler;

Bu birimde Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli tarafından hizmet detay belgesi ve eklerinin incelemesi yapılır. İncelemede tıbbi uygunluk kontrolü Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli, diğer kontroller ise elektronik ortamda veya manüel olarak Diğer Personel tarafından yapılır.

5.8.4.   2 nci ve 3 üncü Basamak Sağlık Kurumları/Kuruluşları Fatura İtiraz İnceleme Üst Komisyonu:

Bu komisyonda sadece Sağlık Kurumları/Kuruluşları Fatura İtiraz İnceleme Alt Komisyonundan gelen fatura ve eki belgelerin incelemesi yapılır. Komisyon Sosyal Güvenlik İl Müdürü veya görevlendireceği personel, başkanlığında, inceleme biriminden 1 (bir) tabip/diş hekimi, Sağlık Kurum/Kuruluşunun görevlendireceği yetkili personelinden 1 (bir) kişi (ilgili Sağlık Kurum/Kuruluşunda tam gün çalışan ve MEDULA sistemine kayıtlı hekim) ve Yerel Tabip Odasından katılacak 1 (bir) temsilci katılımları ile oluşur. Yerel Tabip Odasından katılacak temsilcinin, itirazı yapan Sağlık Kurum/Kuruluşunda görev yapmıyor olması gerekmektedir. Komisyon kararları oy çokluğu ile alınır, oyların dağılımında eşitlik olması halinde komisyon Başkanının oy kullandığı taraf lehine karar alınır.

Bu haber toplam 27992 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim