• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Deprem bölgesinde salgın hastalığa dikkat

Deprem bölgesinde salgın hastalığa dikkat
Afetler sonrasında özellikle su, gıda ve çevre temizliğine dikkat edilmesinin başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere birçok sağlık sorununu önleyeceği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, yaptığı açıklamada, Van'da yaşanan depremin ardından halk sağlığı açısından da çeşitli önlemler alınmasının şart olduğunu belirtti.

Topbaş, afetlerin ardından çevre sağlığı, su güvenliği, beslenme, güvenli gıdaya ulaşma, bulaşıcı hastalıklardan, salgınlardan korunma, kronik ve psikolojik hastaların durumu, cenazelerin defnedilmesi, atık bertarafı gibi sorunların ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Su ve gıda güvenliğinin bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde son derece önemli olduğunu ifade eden Topbaş, şunları söyledi:

“Bu konuda öncelikle yerel yönetimler ve DSİ mevcut su kaynaklarını ve şebekeyi değerlendirmeli, şebekeye kirli su bulaşıp bulaşmadığı kontrol edilmeli. Bir süre suların kullanımı durdurulmalı ama insanlara kişi başına günde en az 5 litre temiz ve klorlu su sağlanmalı. Afetzedelere klor tabletleri dağıtılmalı, sular klorlanarak tüketmeli. Halka ilk etapta kolay bozulmayacak, tüketimi kolay kuru gıdalar verilmeli, ardından sıcak yemeğe geçilmeli. Normal şartlarda bir insanın günde 2000-2200 kalori alması gerekir ancak böyle durumlarda en az 1600 kalori alınmalı. Yemekler hijyenik şartlarda yapılmalı. Konserve, bisküvi gibi kutulu ya da paketli gıdaların dağıtılmasında, ekmeğin poşet içinde verilmesinde yarar var.”

Atıkların bertaraf edilmesinin çevre sağlığı açısından önemli olduğunu kaydeden Topbaş, “Yıkıntılar bir an önce kaldırılmalı, çöplerin şehir dışına çıkarılması, evsel atıkların da çöp toplama alanlarına götürülmesi gerekir. Ayrıca, foseptik çukurları bulunan umumi tuvaletler kurulmalı, buralarda genel temizliğin yapılabileceği tertibat oluşturulmalı” dedi.

KRONİK HASTALIĞI OLANLARA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Doç. Dr. Topbaş, tansiyon, şeker, epilepsi, akciğer, kanser gibi hastalığı bulunanlara özel önem verilmesinin en az yaralılara verilen sağlık hizmeti kadar önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Bu tür hastaların ilaçları ve tıbbi malzemeleri enkazda kaybolmuş olabilir. Sağlık ekiplerinin bu tür sağlık sorunu bulunanları tespit ederek ilaçlarını vermesi gerekir. Tansiyon ilacı olmayan bir hastanın hipertansiyonunun tetikleneceği, bunun hayati sonuçlar doğurabileceği unutulmamalı. Bunlar gözlük, işitme cihazı, tekerlekli sandalye gibi araçlar için de geçerli. Sağlık müdürlüğü ve valilik organizasyonuyla bunlar çözümlenmeli.”

Yakınlarını kaybeden ve yaralananlara psikolojik destek verilmesi gerektiğini belirten Topbaş, “Özellikle yakınlarını kaybeden ve yalnız kalan çocuk, kadın ve yaşlılar iyi izlenmeli” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2300 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim