• BIST 9763.37
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 18 °C

Derin derin gevşeyin!

Derin derin gevşeyin!
Yoga; insanoğlunun ortak sağduyusuyla farklı coğrafyalarda binlerce yıl önce uygulanmaya başlanmış sağlıklı yaşam yollarından biri.

Geleneksel yöntemlerle günümüze kadar ulaşmasında Hint Altkıtası'nın elbette büyük rolü var. Hintliler yogayı kesintisiz olarak uygulayarak bugüne getirmişler. Bugünse yoga bütün dünya tarafından sahiplenilmekte. Yoga insanın kendine kazandırdığı en büyük armağanlardan. Yoga duruşu titremeden, zorlanmadan, sabit olarak yapılan duruş demektir. Bir kişinin yoga duruşunda olup olmadığını onun yüzüne bakarak anlayabilirsiniz. Duruşun zorluğu ya da kolaylığı bir yana sabit olarak durmanın anlamı zihni de sabitlemek, yani zihinsel yoğunlaşmayı artırmaktır. Bugün derin gevşeme amacıyla yapılan 'savasana' diğer adıyla 'ceset' duruşunu ele alacağız.

Öncelikle odanın havalandırılmış olması, ışığın keskin olmaması tercih edilir. Güzel bir koku, belki de yumuşak bir müzik bize yardımcı olabilir. Ayrıca üzerimize hafif bir örtü alabilir, göz kapaklarımıza içi lavanta doldurulmuş göz yastıkları koyabiliriz.

Savasana duruşunda sırt üstü uzanılır. Kollar gövdeden yaklaşık 15 cm. yanlara açılır, avuçlar yukarı bakar ve parmaklar da hafifçe içe kırılmıştır. Bacaklar simetrik olarak iki yana açılır ki aralarındaki açının 30 derece olması bele olan yüklenmeyi azaltacağı için önemlidir. Boynumuzun sağa ya da sola düşmemesi bedensel simetriyi korumamızda önemli bir rol oynar. Yine de en küçük bir rahatsızlık duyuyorsak duruşta küçük değişiklikler yapabiliriz. Sadece bu duruş bile beş altı dakika içinde bedensel rahatlık sağlar.

Ancak biz biraz daha açalım kendimizi... Sol bacağımızı yerden 20 cm. kadar kaldırıp sıkıp tekrar yere bırakalım, aynısını sağ bacağımız için de uygulayalım. Sonra önce sol elimizi kaldırıp sıkıp yere bırakalım ve sağ elimizle devam edelim. Şimdi gövdemizi kalçadan kaldırıp indiriyoruz. Göğüs kafesimizi şişiriyoruz, havayla doldurup bırakıyoruz ve omuzlarımızı kulaklarımıza doğru çekip belimize doğru itiyoruz. Boynumuzu hafifçe sola ve sağa çeviriyoruz. Yüz kaslarımızı burna doğru sıkmak ve hemen ardından ağzımızı açıp dilimizi çıkararak ağızdan birkaç kez soluk almak da yüzümüzü rahatlatacaktır. Bunu tüm bedenimizi tüm kaslarıyla birkaç kez sıkıp gevşeterek de yineleyebiliriz. Bu derin gevşeme duruşunu birkaç kez denedikten sonra alışırsınız ve sadece on dakikalık bir uygulamayla çok yararını görürsünüz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2711 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim