• BIST 9889.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 22 °C

Devlet, hastanın solunum cihazını evine götürüyor

Devlet, hastanın solunum cihazını evine götürüyor
SGK İstanbul İl Müdürlüğü, Türkiye'de ilk kez solunum yetmezliği çeken hastaların kullanacakları cihazları evlerine teslim ediyor. Uygulama kapsamında şu ana kadar 300 eve gidildi.

Kamu kurumları ihtiyaç sahibi vatandaşın ayağına sağlık hizmeti götürmek için birbiriyle yarışıyor. Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) evde bakım hizmetlerinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da sağlık için vatandaşın ayağına gidiyor. SGK İstanbul İl Müdürlüğü, Türkiye'de ilk kez solunum yetmezliği çeken hastaların kullanacakları cihazları evlerine teslim ediyor. Hasta hastaneden çıkmadan fiyatı 5 bin Euro'ya kadar çıkan cihazları evlerine götüren ekipler, sistemi kurup, hasta yakınlarına bilgi veriyor. 6 ay önce başlayan uygulama ile şu ana kadar 300 eve gidildi.

Örnek niteliğindeki hizmet, SGK İstanbul İl Müdürlüğü'ne bağlı Sirkeci Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından başlatıldı. SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca, eskiden vatandaşın hastaneden aldığı raporla kendilerine geldiğini ve cihazı evine götürdüğünü belirtirken, "Yeni uygulama ile hasta yakını, kişi hastaneden çıkmadan raporunu bize getiriyor. Biz de gerekli işlemleri yapıp adrese cihazı götürüyoruz." diyor. Uzman ekiplerin hasta taburcu olmadan eve gittiğini aktaran Kuruca, "Burada hem cihazı kuruyoruz hem de hasta yakınlarına nasıl çalıştığı konusunda bilgi veriyoruz. Herhangi bir sıkıntıda bizi aramalarını istiyoruz." diye konuşuyor.

Solunum destek cihazlarının solunum tüpü, oksijen konsantratörü ve ventilatör olarak sınıflandırıldığını anlatan Sağlık Müdürü, "Genelde kendi solunum yapabilecek hastalara solunum tüpü ile oksijen konsantratörü veriyoruz. Fakat ALS ya da solunum işini kendi başına yapamayacaklara ventilatör veriyoruz. Bu cihazla hastanın solunum borusuna delik açılarak destek sağlanıyor." bilgisini veriyor. Kuruca, İstanbul genelindeki hastalara son bir yıl içinde 2 bine yakın solunum cihazı verildiğini kaydederken, uygulamadan vatandaşın çok memnun kaldığını sözlerine ekliyor.

Sirkeci Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi ekiplerinin cihazı götürdüğü evlerden biri de 66 yaşındaki KOAH hastası Hanife Karaman'a ait. Solunum yetmezliği ve akciğerinde kitle bulunan Karaman, rahatsızlığı 1,5 ay önce artınca Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne başvurdu. Doktorların 'evinde solunum destek cihazı bulunması gerekir' raporu üzerine SGK görevlileri, yaşlı kadın taburcu olmadan Bayrampaşa'daki evine gitti. Burada kızı Meral Karacan'a gerekli bilgileri Sirkeci Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü İsmail Terzi, İadeli Cihazlar Şefi Cemal Zabun ve Fatura Kabul Servisi Şefi Barış Dönmez verdi. Annesinin günde bir paket sigara içtiğini anlatan Karacan, eve kadar getirilen hizmetten memnun: "Annem hastaneden çıkmadan altyapı kuruldu. Çok teşekkür ediyorum."

Hastalardan Bilal Açıkgöz (64) de Yedikule'de yatarken Avcılar'daki evine cihazı götürüldü. Kardeşi Kerim Açıkgöz, "Ekipler evimize kadar geldi. Ağabeyim bu cihaz sayesinde daha rahat edecek." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6360 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim