• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Diş macunu kullanımı nasıl olmalı?

Diş macunu kullanımı nasıl olmalı?
Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun diş macunu kullanımı hakkında bilgi verdi.

Diş ve dişeti hastalıklarına neden olan bakteri plaklarından kurtulmak için yapılması gereken en etkili yol rutin olarak ağız ve diş bakımının yapılmasıdır. Ancak doğru ve etkili temizlik için kişinin kendi ağız sağlığına uygun diş bakım ürünlerini tercih etmesi gerekir.

Diş çürüğü, dişeti hassasiyeti ve ağız kokusu gibi birçok problemin kaynağı diş aralarında biriken besin artıklarıdır. Her ne kadar düzenli bir şekilde dişler fırçalansa da, diş fırçasının ulaşamayacağı yüzeylerde kalan besin artıkları zaman içeresinde bakteri plağına dönüşerek, çeşitli ağız problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle etkili temizlik için diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız bakım suyunun da kullanılması gerekir. Ancak bu materyallerle birlikte kullanılan diş macununun da bakteri plaklarına karşı etkin koruma sağladığının da bilinmesi gerekir. Diş macunu diş fırçalama esnasında kolaylık sağlarken, çeşitli bileşenler içermesi ile bakteri plaklarına karşı koruyuculuk özelliği sayesinde ağız sağlığında destekleyici role sahiptir. Bu nedenle kişi için uygun ağız bakımının yapılması için ürün tercihinde diş hekimine danışılması önerilmektedir.

Diş macunu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Günümüzde ağız bakımı için çeşitli fonksiyonelliğe sahip birçok macun çeşidi yer almaktadır. Ancak doğru seçim için mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir. Çünkü etkin ve sürekli korumanın yanı sıra kişinin ağız problemlerini hafifletebilecek ve önleyebilecek ürün tercihi ağız bakımında önem kazanmaktadır. Ağız kokusu giderici, dişeti hassasiyetine karşı duyarlı, bakteri plağını yok edici ve beyazlatma etkisi ile kişinin ihtiyacına yönelik tercih seçeneğinin değerlendirilmesi gerekir.

Diş macununun ağız bakımındaki görevi nedir?

► İçeriğindeki bileşenler sayesinde diş fırçalama işleminin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlarken, yüzey gerilimini azaltıcı etkisi ile bakteri plaklarını yok etme özelliğine sahiptir.

► Florürlü, mikrop öldürücü ve diş hassasiyetini önleyici kimyasal maddeler içermektedir. Bu sayede bakteri plaklarının temizlenmesine ve ağız problemlerin giderilmesine yardımcı olur.

► Florürlü diş macunları diş minesinin en üst katmanına yerleşerek, bakteri plaklarının neden olduğu asit bileşenlerine karşı dişlerin direncini artırır.

► Diş çürüğü oluşumunda diş minesinin yitirdiği kalsiyumun yerini doldururken, doğal ağız içi hijyenini sağlayan tükürükteki kalsiyum ve fosfatların çökmesini ve çürük dişlerin yeniden kalsiyum tutmasına yardımcı olur.

► Özellikle şekerli gıdaların parçalanmasında ortaya çıkan bakteri enzimlerinin üretilmesini engeller. Böylece bakteri oluşumu da önlenmiş olur.

Diş macununu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

► Yapılan en büyük hatalardan biri, diş macunun ıslatılmasıdır. Bu eylem macunu içeriğinde yer alan etkin maddelerin işlevselliğini zayıflatarak, gerekli ağız bakımını geçersiz kılmaktadır. Bu nedenle her ne kadar düzenli olarak dişler fırçalansa da, bu hatalı davranış yüzünden bakteri oluşumu engellenemez.

► Komple ağız bakımı için doğru ağız bakım ürünlerinin tercih edilmesi gerekir. Kişinin mevcut diş ve dişeti hastalıkları doğrultusunda diş hekiminin önerdiği diş macununun tercih edilmesi, hastalıkların ilerlemesini önleyecektir. Aynı şekilde ağzı kokusu problemleri, bakteri karşıtı ve hassasiyet sorunlarına yönelik diş macunu seçiminin yapılması gerekir.

► Diş macununun içinde bakteri plağını yok edecek aşındırıcı maddeler yer almaktadır. Diş macunun fazla kullanılması halinde, ilerleyen dönemlerde diş minesi zarar görebilir. Bu nedenle diş macununun maksimum nohut büyüklüğünde kullanılması önerilmektedir. Ayrıca diş fırçalama işleminden sonra ağız içinin iyice durulandığından emin olunması gerekir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 20856 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim