• BIST 9079.97
  • Altın 2323.978
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9394
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Diyabetle nasıl barışık yaşanır?

Diyabetle nasıl barışık yaşanır?
Dünyada 200.000.000 diyabet hastası olduğu biliniyor. 2025 yılında bu rakamın 400.000.000 olacağı tahmin ediliyor.

Dünyada 200.000.000 diyabet hastası olduğu biliniyor. 2025 yılında bu rakamın 400.000.000 olacağı tahmin ediliyor. Diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Anadolu Sağlık Merkezi’nde gerçekleştirilen Diyabetle Sağlıklı Yaşam Konferansı halkın yoğun ilgi gösterdiği bir katılımla gerçekleşti. Konferansta diyabetle ilgili en yeni bilgiler katılımcılarla paylaşıldı, sorular yanıtlandı.

 

Diyabetle kaliteli yaşamak için yapılması gerekenlerin anlatıldığı Diyabetle Sağlıklı Yaşam Konferansı halktan yoğun ilgi gördü. Konferansta Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Erdem Türemen, diyabette eğitimin rolüne dikkat çekti. Komplikasyonları minimuma indirmek, hastanede kalış süresini kısaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için eğitimin zorunluluğuna değinen Dr. Türemen, yetersiz eğitim sebebiyle ülkemizdeki diyabetik ayak ülserlerinin gelişmiş ülkelere göre ortalama 4-6 yıl daha erken görüldüğünü belirtti. Günümüzde komplikasyonların belirtileri ortaya çıkmadan önce bu hastalığı saptama olanaklarının olduğunu ve her geçen gün tedavi olanaklarının geliştiğini sözlerine ekledi.

 

Kontrolsüz diyabet tüm organları etkiliyor

 

Konferansta Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Diyetisyeni Cemal Aytaç Ak ise  diyabetten korunmak için beslenmenin ve kilo kontrolünün hayati önemi üzerinde durdu. Dr. Ak, ana öğünlerin kesinlikle atlanmaması, yemeklerin doğru pişirme teknikleriyle hazırlanması ve öğünlerin vitamin ve mineral açısından dengeli ve yeterli olması konularına dikkat çekti.

 

Kan testi ve günlük kan şekeri takibi yapılırken dikkat edilecek noktalar konusunda detaylı bilgiler veren Anadolu Sağlık Merkezi Diyabet Hemşiresi Berna Ketenci, diyabetin kan basıncı, böbrekler, kalp, göz, ayak ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Testlerin yapılabilmesi, kullanılan ilaçların düzenlenebilmesi ve genel muayene için üç ayda bir doktor kontrolü yapılması gerektiğini belirten Ketenci, diyabetlilerin evde de kendilerini takip etmesi gerektiğini söyledi.

 

Diyabetlilerle dürüst iletişim kurun

 

Diyabet hastalarının psikolojisine değinen Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikoloğu Aylin Sezer, ilaç, yemek, temizlik gibi fiziki desteklerin yanı sıra diyabetlilere karşı dürüst bir iletişim kurmanın, diyabet hastalarının yanında olunduğu hissinin verilmesinin ve hastalarla birlikte vakit geçirmenin tedavi sürecini kolaylaştıracağına dikkat çekti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4135 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim