• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Diyaliz Hastalarının Sistem Kaydı Hakkında 2012/6 Sayılı Genelge

Diyaliz Hastalarının Sistem Kaydı Hakkında 2012/6 Sayılı Genelge
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarafından "Ruhsatlı Diyaliz Merkezlerinin Hastalarını Sisteme Kayıt Yapmalarını Sağlayan 2012/6 Sayılı Genelge " yayınlandı.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarafından "Ruhsatlı Diyaliz Merkezlerinin Hastalarını Sisteme Kayıt Yapmalarını Sağlayan 2012/6 Sayılı Genelge " yayınlandı.

 

T.C
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı : B.10.0.THG.0. 06.140.400
Konu : Diyaliz Hastaları Hakkında

 

GENELGE
 2012/6

         Bilindiği üzere, diyaliz tedavisi, akut ve kronik böbrek yetmezliği hastalığına yakalananların hayatını devam ettirmede, böbrek nakline hazırlanmalarında ve gerekli diğer tıbbî durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ülkemizde diyaliz hizmetleri; 18.06.2010 tarih ve 27615 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütülmekte olup; bahse konu Yönetmeliğin Merkezlerin izlenmesi başlıklı 25 inci maddesinde "...Bakanlık, merkezlerin ve hastaların bilgilerini elektronik ortamda izleyebileceği bilgi işlem sistemlerini kurabilir. Bu durumda tüm merkezler ve hastaların bilgileri bu sisteme kaydedilir. İkinci fıkrada belirtilen formlar da bu sistem üzerinden takip edilebilir." hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda; ülke genelinde diyaliz tedavisi gören tüm diyaliz hasta bilgilerini içeren web tabanlı diyaliz kayıt sistemi (DYOB) oluşturma çalışmaları tamamlanmıştır. Bu sistem, tüm merkezler (özel, kamu, üniversite) tarafından kullanılacak olup; hemodiyaliz ve periton diyalizi uygulamaları ile ilgili olarak merkezlerin gönderdiği formlar mevcut şekilde gönderilmeye devam edilecektir. Mezkûr Yönetmeliğin "merkezlerin denetlenmesi" başlıklı 26 ncı maddesi hükümü kapsamında diyaliz hastalarının diyaliz yeterliliğini değerlendirmek ve tıbbi denetim amacıyla yıllık mortalité oranı, yeni hepatit B ve C bulaş oranları, Kt/V üre değeri veya üre azalma oranı, serum albümin düzeyi, hemoglobin değeri, serum fosfor düzeyi gibi parametrelerin izlenmesi gerekmekte olup bu parametrelerin takip edilebilmesi için hastalara yapılması gereken laboratuvar tetkiklerinin sonuçları ile uzman tabip tarafından yapılan aylık muayene ve değerlendirmeleri sisteme kaydedilecektir. Merkezlerin izlenmesi ve denetlenmesi sürecinde gerektiğinde sistemde tutulan veriler esas alınarak değerlendirme yapılacaktır. Diyaliz Kayıt Sisteminin (DYOB) kullanılmaya başlanması ile hasta bilgilerinin ayrıca elektronik ortamda Bakanlığımız dışında diğer kurum ve kuruluşlara gönderilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu kapsamda diyaliz merkezleri, hasta kimlik ve diyaliz bilgileri ile programda istenen tüm bilgiler, güncel olarak sisteme kaydedilecektir. İşlemler için il sağlık müdürlükleri yetkilendirilmiş olup, ilde bulunan tüm merkezlere sistemi kullanma yetkisi verebilecektir. Sistemde tutulacak her türlü kişisel bilginin gizliliği esas olup, sisteme giriş yapacak olan kişiler, kaydı bulunan hastaların bilgilerinin amaç dışı kullanımını engelleyecek önlemleri almak, hasta haklarına ve kişisel haklara riayet etmekle yükümlüdür. Sisteme; il sağlık müdürlüğü veya Bakanlıkça verilecek kullanıcı adı ve şifreleri ile https://organ.saglik.gov.tr/tlvob/ adresine girilmek suretiyle ulaşılabilecektir.

15.02.2012 tarihine kadar tüm ruhsatlı diyaliz merkezlerinin, hastalarını sisteme kayıt yapmalarının sağlanması hususunda;

Gereğini önemle rica ederim.

 


Ruhsatlı Diyaliz Merkezlerinin Hastalarını Sisteme Kayıt Yapmalarını Sağlayan 2012/6 Sayılı Genelge için tıklayınız.

Bu haber toplam 6169 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim